Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

CONSTRUCTORIIManagerii se întreabă unde sunt cele zece miliarde de euro pentru infrastructură

F.A. Investiţii /

Managerii se întreabă unde sunt cele zece miliarde de euro pentru infrastructură

Mai multe firme de construcţii au ales să dea în judecată primării şi alte instituţii publice pentru neplata lucrărilor efectuate în 2008, potrivit anunţului făcut de conducerea Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO), la finele lunii aprilie.

Acest gest a fost catalogat de conducerea ARACO ca fiind unul disperat, pentru că antreprenorii nu mai au cum să supravieţuiască altfel. O lună mai târziu, situaţia se agravase.

Adrian Florescu, prim - vicepreşedinte şi director general al ARACO, ne-a declarat, la finele lunii mai, că Asociaţia nu deţine foarte multe informaţii despre aceste procese pentru că şi firmele se tem să facă prea mare vâlvă pe acest subiect. Antreprenorii nu mai sunt primiţi la licitaţii sau se trezesc cu multe controale de la diverse instituţii ale statului. "Noi nu putem decât să bănuim că în teritoriu se duce un adevărat război al nervilor condus de autorităţile date în judecată, în zonele unde nu au ajuns banii la constructori", ne-a precizat domnul Florescu.

Pe lângă problema neîncasării creanţelor de la stat, constructorii se confruntă cu o lipsă acută de lucrări noi. Autorităţile nu mai au suficienţi bani pentru demararea de noi investiţii. La puţinele licitaţii organizate în acest an, au concurat peste zece firme pentru o lucrare. Acest lucru a determinat practicarea de preţuri de dumping sau de garanţii (50 - 100 de ani pentru o reţea de canalizare) şi de termene de execuţie nerealiste (o lună în loc de 3 - 6 luni).

Directorul general al ARACO ne-a spus: "Sunt gesturi disperate ale unor firme care nu mai au nimic de pierdut. Practicarea şi acceptarea de preţuri la jumătatea valorii estimate a investiţiei este foarte riscantă, atât pentru beneficiar, cât şi pentru antreprenor. Beneficiarul se alege cu o lucrare de slabă calitate, o lucrare foarte întârziată sau o lucrare neterminată. Constructorul poate să intre în faliment sau se va alege cu procese".

La finalul lunii mai, constructorii se întrebau unde sunt cele zece miliarde de euro pentru investiţii promise de Gurvern în bugetul din acest an. Adrian Florescu ne-a mai declarat: "Este clar că aceşti bani sunt doar o simplă promisiune. Sau Executivul şi-a supraestimat resursele. Oricum mai avem puţin şi ne apropiem de jumătatea anului şi încă nu se dă drumul la lucrările noi. Mai mult decât atât, sunt probleme de finanţare şi pentru lucrările în continuare. Peste tot se fac reduceri de personal, iar multe dintre IMM-uri din construcţii s-au închis. Numărul disponibilizaţilor din construcţii a ajuns undeva la 25.000".

Firmele se zbat să-şi păstreze personalul, mai ales pe cel calificat şi cu greu fac concedieri. Varianta la care apelează cel mai des este concediul de odihnă sau şomajul tehnic. Cei care fac parte din Casa Socială a Constructorilor, au ales această formă de protecţie socială, care le permite plata personalului şi protejarea resurselor companiilor. Dar dacă lucrările noi întârzie să apară, numărul disponibilizaţilor va creşte, estimează ARACO.

Asociaţia este nemulţumită şi de gradul de absorbţie al fondurilor europene pentru infrastructură. Antreprenorii bănuiesc faptul că încheierea contractelor merge atât de greu, în ciuda simplificării birocraţiei, pentru că, de fapt, nu există fonduri pentru co-finanţare. În toamna anului trecut, fostul ministru al Dezvoltării, Laszlo Borbely, miza pe contractarea a circa 800 de milioane de euro până la finele lui 2008. Această cifră a fost atinsă abia în mai, iar licitaţiile pentru execuţie pot fi numărate pe degete.

Ministrul Dezvoltării, Vasile Blaga, a deschis, la mijlocul lunii mai, la Poiana Braşov, lucrările primului Comitet de Monitorizare al Programului Operaţional Regional (POR) din acest an. Domnia sa a declarat că s-au înregistrat paşi semnificativi în evoluţia programului întrucât, până la data de 8 mai, au fost semnate 299 de contracte de finanţare prin POR, în valoare totală 766 milioane de euro. Domnia sa apreciază: "Ritmul contractării a crescut vizibil în 2009. Dacă până la sfârşitul lui 2008 au fost semnate 40 de contracte, din care 15 de asistenţă tehnică, în primele patru luni ale acestui an au fost semnate 259 de contracte. Practic, semnăm contracte de finanţare în valoare medie de 25 de milioane de euro pe săptămână".

Cea mai solicitată axă rămâne cea referitoare la infrastructura de transport (Axa 2), astfel încât întreaga alocare financiară pe axă pentru cei şapte ani, a fost acoperită de proiectele finanţabile deja depuse.

Constructorii speră ca autorităţile să urgenteze contractarea lucrărilor cu finanţare europeană, mai ales că la alocările bugetare aceste proiecte au prioritate la asigurarea fondurilor pentru co-finanţare. Dacă procedurile de licitare vor fi derulare în cursul verii, există şanse ca în toamnă constructorii să aibă mai mult de lucru. Regresul puternic al sectorului de construcţii ar mai putea fi diminuat uşor şi prin urgentarea licitaţiilor pentru infrastructură finanţate de autorităţile centrale şi locale.

Statisticile pe luna martie arată că sectorul construcţiilor nu stă atât de rău în comparaţie cu lunile precedente. Potrivit ARACO, regresul se va observa statistic din aprilie - mai, când în anii trecuţi constructorii abia făceau faţă lucrărilor.

Asociaţia Română a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO) a semnalat către ANRMAP (autoritatea care monitorizează şi reglementează achiziţiile publice) cazuri legate de practicarea preţurilor de dumping, acordarea de garanţii nerealiste sau angajarea la termene de realizare imposibile în achiziţiile publice. ANRMAP a promis că va intensifica activitatea de control şi că va fi alături de constructori în modificarea legislaţiei astfel încât să nu mai fie atâtea nereguli în atribuirea lucrărilor. Potrivit ANRMAP, principala cauză a acestor probleme este capacitatea comisiilor de evaluare de a decela ofertele cu probleme, în condiţiile în care trebuie să aleagă preţul cel mai mic şi condiţiile tehnice de execuţie avantajoase. ANRMAP a marcat, în luna mai, o mare realizare prin elaborarea unui manual care clarifică modul de aplicare al legii achiziţiilor publice de către beneficiari, apreciază conducerea ARACO.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional