Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

CONSTRUIESC DIN SURSE PROPRIIInvestitorii imobiliari nu mai apelează la bănci

Piaţa Imobiliară /

Investitorii imobiliari nu mai apelează la bănci
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Atât dezvoltatorii de proiecte imobiliare, cât şi cumpărătorii investesc, în majoritatea cazurilor, din surse proprii, fără să mai apeleze la serviciile băncilor, ne-au spus, la unison, mai mulţi agenţi şi oameni de afaceri de pe piaţa imobiliară.

    După cum ne-au declarat specialiştii din domeniu, cumpărătorii caută în special apartamente vechi, în detrimentul celor noi.

    "Spre exemplu, în zona Unirii din Capitală sunt construcţii foarte apreciate, mai mult decât cele noi, chiar dacă sunt realizate încă din anii "90. Vorbim despre acel gen de clădiri tip monolit, cu pereţii interiori din BCA, iar cei exteriori din beton, care oferă mai multă încredere", ne-au explicat unii agenţi imobiliari.

    Aceştia susţin că piaţa a început să se dezgheţe şi câteva proiecte importante au apărut pe piaţa noastră imobiliară, unele dintre ele fiind la început, iar altele - în plină dezvoltare.

    Residence du Lac, proiect dezvoltat de un investitor cu capital italiano-francez

    Dezvoltatorul Kape Premium Imobiliare, un parteneriat italiano-francez, dezvoltă din surse proprii ansamblul rezidenţial Residence du Lac.

    Zona în care va fi construit proiectul (Frumuşani-Vasilaţi) se află la o distanţă de 28 de km de centrul Bucureştiului, fiind situată pe o suprafaţă de patru km şi jumătate de-a lungul lacului Pasărea.

    Reprezentanţii Premier Estate - promotorul ansamblului - ne-au spus că "zona este extrem de frumoasă, iar cartierul are case bine făcute, bine gândite şi structurate, făcute din cărămidă, fără costuri ascunse".

    Ansamblul rezidenţial este prevăzut cu trei tipuri de case.

    Primul dintre acestea este reprezentat de casele cu un singur nivel, care au suprafaţă de 90 de mp utili (două dormitoare şi un living) şi un teren de 700 mp. Preţul acestui tip de casă este de 79.900 euro, cu toate taxele incluse.

    A doua variantă de casă are parter şi etaj, 105 mp utili, teren de 700-900 mp şi costă 112.900.

    Al treilea tip de locuinţe din Residence du Lac este prevăzut cu 120 de mp dispuşi pe parter şi etaj, având patru dormitoare şi 1000 mp de teren. În acest caz, costul ajunge la 124.900 euro.

    În total vor fi 100 de case, prima etapă urmând să fie finalizată în septembrie 2015. Aceasta va include 23 de case la cheie, din toate cele trei variante.

    Până în prezent, cererea s-a îndreptat către ultimele două tipuri de case.

    "Suntem la stadiul de antecontracte şi deja au fost alese câteva loturi.

    În cadrul târgurilor de specialitate vedem ce solicitări au clienţii. Oamenii au cerut mai multe zone de agrement, piste de alergare, iar noi rebugetăm proiectul pentru a oferi cumpărătorilor ceea ce îşi doresc. În acest context, în cadrul ansamblului, vom avea microbuze care vor lua oamenii din complex şi îi vor duce la un mijloc de transport în comun, vom avea terenuri de tenis şi de baschet, piste de biciclete, piscine, zone de joacă pentru copii etc".

    În prezent, lucrările se află la partea de infrastructură şi utilităţi, proiectul fiind la stadiul derulării licitaţiilor pentru selectarea constructorilor.

    Residence du Lac este primul proiect al Kape Premium Imobiliare în ţara noastră, dezvoltatorul derulând proiecte şi în alte ţări.

    Un bloc nou cu 16 locuinţe, în Bucureşti

    Complexul rezidenţial Central Garden, din Bucureşti, reprezintă un singur bloc, cu 16 locuinţe, ce urmează să fie finalizat în 30 noiembrie. Acesta oferă garsoniere şi apartamente cu două, trei şi patru camere, plus un penthouse, acesta şi unităţile cu patru camere fiind deja vândute. Preţurile acestor unităţi oscilează între 72.000 de euro şi 175.000 euro, fără TVA. Având în vedere că zona în care este construit ansamblul este una premium, cererea nu este foarte mare, dar, totuşi, apartamentele se vând, ne-a spus Carla Georgiana Elena, de la agenţia imobiliară Bee Igloo.

    200 de vile noi, pe 10 hectare, în Corbeanca

    Corbeanca Park este un ansamblu rezidenţial de anvergură, situat pe un teren de circa 10 hectare, în partea de nord a Bucureştiului (comuna Corbeanca), la liziera pădurii Tamaşi.

    Ansamblul prevede circa 200 de vile de mai multe tipuri, dispuse pe parter şi etaj, cu suprafeţe construite cuprinse între 119 şi 211 mp, preţurile oscilând în segmentul 69.900-129.900 euero, plus TVA.

    Dezvoltatorul, Benbar Grup, finanţează proiectul din surse proprii, ansamblul distingându-se prin investiţia masivă în infrastructură, după cum ne-a spus Ruxandra Baciu, Marketing Manager în cadrul Promark Real Estate, promotorul exclusiv al acestui proiect.

    Lucrările au fost demarate în anul 2011, prima fază fiind reprezentată de executarea infrastructurii (asfaltarea drumurilor de acces, reţeaua de iluminat public, racordarea la utilităţi şi la reţeaua de telefonie şi internet, amenajarea spaţiilor verzi şi a locurilor de agrement etc).

    În prezent, în cartier locuiesc peste 55 de familii, urmând ca până la sfârşitul lunii martie 2015 să fie finalizate în jur de 80 de case.

    Doamna Baciu ne-a declarat: "Toate unităţile care s-au construit sau sunt în curs de finalizare sunt integral vândute. Momentan, avem o listă de aşteptare pentru etapele de anul viitor, la care încă nu am început construcţia".

    Preţurile vilelor din Corbeanca Park pornesc de la 69.900, plus TVA de 5%, pentru o casă cu 3 camere, având o suprafaţă de 118 mp construiţi şi 200 mp teren.

    Casele individuale, care sunt situate în apropierea pădurii au suprafeţe mai mari de teren şi suprafeţe construite între 177 mp şi 211 mp, preţurile ridicându-se la 105.000 de euro plus TVA, respectiv 129.900 euro, plus TVA.

    Ruxandra Baciu ne-a declarat: " Noi ne adresăm clienţilor care cunosc foarte bine piaţa şi ştiu foarte bine ce doresc. Venim cu produse bine adaptate cererii, preţuri corecte şi o calitate ridicată a produsului".

    Potrivit doamnei Baciu, clienţii apreciază atât compartimentarea eficientă, cu zone de zi spaţioase şi luminoase, cât şi arhitectura elegantă şi atemporală a caselor. Importante pentru cumpărători sunt şi alte detalii, precum structura caselor (care este realizată din cărămida Porotherm de 30 cm şi beton armat), dar şi calitatea finisajelor, materialele cu care se lucrează, cumpărătorii începând să întrebe din ce în ce mai mult asupra acestor aspecte.

    Conform domniei sale, este un anumit tip de client care caută Corbeanca: "În general, cei care s-au mutat în Corbeanca Park sunt familii cu copii sau familii care sunt la început de drum şi îşi doresc o viaţă confortabilă, într-un mediu sănătos, în cadrul unei comunităţi civilizate. Majoritatea lucrează în zona de nord, în companii multinaţionale. Avem, însă, şi exemple de locatari pentru care nu a contat atât apropierea de serviciu, cât anumite «detalii care contează», precum amplasarea ansamblului lângă pădure, într-un cadru natural deosebit, realizarea infrastructurii anterior construcţiei caselor, atenţia acordată amenajării spaţiilor verzi şi spaţiilor de agrement, atenţia acordată calităţii construcţiei şi amenajărilor, atenţia faţă de fiecare client în parte".

    Din punct de vedere al facilităţilor zonei, aceasta este deservită de grădiniţe, supermarketuri, staţii pentru transportul în comun, stadion de fotbal, beauty salon, restaurant/pub etc.

    Dezvoltatorul proiectului are în portofoliu mai multe proprietăţi, în locaţii diferite - în nordul şi centrul Bucureştiului, la mare etc. -, pentru dezvoltări imobiliare ulterioare, însă, pentru moment, se concentrează pe finalizarea ansamblului din Corbeanca.

    Flamingo trece la a doua etapă, în 2015

    Proiectul Flamingo Park a fost demarat în 2001, prima parte a ansamblului rezidenţial - Flamingo Garden -, fiind construită integral. Aceasta include 30 de case. Construcţia pentru faza următoare a complexului urmează să demareze anul viitor, cu zona Chicago, ce conţine 150 de case, ne-a spus Dragoş Cincă, Managing Director în cadrul Flamingo Park.

    Situat în Corbeanca, la câteva minute de Paradisul Verde, ansamblul prezintă două tipuri de case - townhome şi individuale.

    Etapa curentă, care se află în faza de proiect, se desfăşoară pe 10 hectare, încadrându-se într-un proiect mai amplu, dezvoltat împreună cu EDSA, partenerul american al dezvoltatorului.

    Valoarea de investiţie se ridică la aproximativ 10 milioane de euro.

    Investitorul estimează că cele 150 de locuinţe vor fi vândute până la finalul lui 2016.

    Domnul Cincă ne-a precizat că, în principiu, locuinţele din proiect au ca destinaţie vânzarea, însă clienţii îşi manifestă interesul şi pentru închirierea lor.

    Referitor la preţul unităţilor locative, preţurile pornesc de la 50.000 de euro (este vorba despre vila Paris A1, de tip Town Home Quadruplex, care are 124 mp construiţi şi dispune de 2 dormitoare şi 2 băi la etaj, living, bucătărie, dining (open space) şi o baie la parter. Preţurile de închiriere pornesc de la 400 de euro. Proiectul va include şi o grădiniţă, parc, zonă de agrement.

    Investitorul vizează extinderea proiectului curent până la 1.000 de case, în următorii ani.

    "În ceea ce priveşte abordarea faţă de evoluţia pieţei imobiliare, am aşteptat trecerea perioadei de criză, domeniul rezidenţial fiind în special afectat de absenţa creditarii bancare. Considerăm acest moment ca fiind oportun pentru demararea proiectului, fapt confirmat şi de interesul arătat de clienţii care văd avantajele vieţii la casă, într-un spaţiu liniştit, faţă de apartementele din zone extrem de aglomerate", ne-a mai spus Dragoş Cincă.

    The Park - un ansamblu rezidenţial cu clădiri "verzi"

    Compania Hanner, înfiinţată în urmă cu circa 20 de ani în Lituania, reprezentată la noi de Hanner RD (care activează din 2005), dezvoltă, în Bucureşti, proiectul rezidenţial The Park.

    Investitorul a mai construit, într-un parteneriat, ansamblurile Carol Parc Residence şi City Center Residence, ambele finalizate şi vândute.

    The Park este un proiect început în 2007 şi blocat în 2008 din cauza crizei, după cum ne-a explicat Silviu Grigorescu, directorul societăţii. Domnia sa ne-a precizat: "Firma mai dezvolta proiecte în cinci ţări, iar tăvălugul se simţea. Am oprit proiectul în august 2008 şi l-am reluat în 2011, la nivel de regândire a proiectului, în martie 2013 au început lucrările şi au fost terminate în aprilie 2014".

    Ansamblul este format din patru blocuri, cu un total de circa 470 de apartamente. În prima etapă a fost construit un singur bloc, finalizat în aprilie 2014, cu parter şi 11 etaje, fiind prevăzut cu 69 de apartamente. Urmează să fie derulată cea de-a doua etapă, care este la stadiul de fundaţie.

    "Pentru noi este un moment foarte bun să dezvoltăm în Bucureşti, întrucât preţul lucrărilor de construcţie este unul bun acum, pentru un investitor cu disponibilitate şi lichiditate financiară. Se simte un oarecare reviriment în piaţă, iar băncile au început uşor să dezgheţe fondurile, majoritatea clienţilor contractând ori credit de prima casă, ori credit ipotecar", ne-a precizat domnul Grigorescu.

    Sursele de finanţare a proiectului sunt proprii, investiţia totală fiind estimată la 37 milioane euro, fiind cea mai mare investiţie rezidenţială din sectorul 4 al Capitalei.

    Termenul pentru derularea întregului proiect se întinde pe doi ani şi jumătate, după cum ne-a spus reprezentantul companiei care dezvoltă ansamblul, apreciind: "Noi promovăm un concept care are la bază ideea de a trăi într-o zonă verde. Am gândit acest concept ca să facem un produs în care să oferim posibilitatea unei plăţi cât mai mici la facturile de apă, electricitate, gaze. Termosistemul nostru este bazat pe vată minerală, coroborat cu o centrală de foarte bună calitate, iar consumul de energie va fi foarte eficient, la un confort ridicat. Ne convine să investim puţin mai mult în acest lucru şi să ridicăm standardele proiectului".

    Potrivit informaţiilor oferite de companie, centralele sunt conectate la un server care asigură comunicarea între telefonul mobil şi centrală prin condensaţie, prin intermediul internetului. Astfel, centrala poate fi programată să pornească sau să se oprească la anumite ore şi să asigure o anumită temperatură în apartament, indiferent de distanţă.

    Aplicaţia Smart House contribuie la o reducere a consumului de gaz de până la 30%.

    Complexul are garsoniere şi apartamente cu două, trei şi patru camere. O garsonieră costă 55.000 de euro, iar apartamentele - 77.000 (cele cu două camere), 95.000 (trei camere), respectiv 125.000 (unităţile cu patru camere), TVA inclusă.

    Domnul Grigorescu ne-a spus că în zona Tineretului preţurile nu au scăzut foarte mult, pentru că există multe facilităţi.

    Compania mai are investiţii în Lituania, Letonia şi Rusia, pe piaţa rusească deţinând un parc logistic. Hanner nu exclude posibilitatea să se extindă şi în alte zone din România.

    Cosmopolis - mai mult de 5.000 de locuinţe în peste 15 ani

    Cosmopolis este un ansamblu rezidenţial de proporţii, care se află în dezvoltare de circa şapte ani şi care urmează să se mai deruleze pe alţi şapte-zece ani.

    Dezvoltatorul turc Opus Land Development construieşte cartierul pe o suprafaţă de teren de 100 de hectare, până în prezent fiind finalizate 1.550 de unităţi locative. Până la finalul acestui an, vor mai fi construite circa 150, ajungându-se la 1.700 de locuinţe finalizate. Stocul de apartamente nevândute cuprinde sub 100 de unităţi, după cum ne-a spus Gabriel Voicu, reprezentantul agenţiei imobiliare şi de consultanţă Coldwel Banker, care ne-a precizat: "Dacă ai un produs adaptat care să răspundă nevoilor clienţilor şi în perioada de criză lucrurile merg bine".

    Cele 1.700 de apartamente reprezintă doar 30% din ceea ce va fi Cosmopolis în final, complexul cuprinzând mai multe modele de unităţi locative, de la studiouri la apartamente cu 3-4 camere şi la vile individuale şi înşiruite.

    Pentru anul viitor, dezvoltatorul intenţionează să construiască şi să vândă între 400 şi 450 de locuinţe.

    Cosmopolis oferă şapte modele de apartamente tip studio, opt tipuri de apartamente cu două camere, şase variante de apartamente cu trei camere, un model tip duplex şi trei tipuri de vilă.

    Studiourile costă de la 34.500 de euro, apartamentele cu două camere - 45.000 euro, iar cele cu trei camere - 61.000 de euro, plus TVA. Cele trei tipuri de vilă au următoarele preţuri: cea mai mică, ce are trei camere dispuse pe 92 mp construiţi, costă 76.000 euro, în timp ce celelalte variante ajung la 300.000-400.000 de euro, plus TVA.

    Referitor la tipul de clienţi, targetul este foarte variat, după cum ne-a spus domnul Voicu. Astfel, studiourile se adresează consumatorilor din segmentul mediu spre low, dar ansamblul dispune şi de locuinţe pentru segmentul hy-end, acoperind, astfel, toate zonele de target.

    "Secretul unui astfel de complex este că oferă toate cele necesare în interiorul său pentru o viaţă normală şi chiar peste. Ansamblul este prevăzut cu grădiniţă, şcoală primară, Carrefour market, farmacie, cafenea, sală de fitness, cinci piscine de exterior".

    Până în prezent, investiţia a fost de circa 250 de milioane de euro. O foarte mare parte din aceşti bani a mers în infrastructură, fiind construiţi km întregi de şosele, reţele electrice, canalizări etc. Dezvoltatorul a investit din surse proprii, fapt ce i-a permis să treacă peste perioada de criză, să se promoveze şi să vândă, a subliniat Gabriel Voicu, adăugând: "Vorbim despre un proiect mare, un dezvoltator cunoscut care construieşte fără finanţare de la bănci, iar aceste lucruri inspiră încredere şi, astfel, reuşim să vindem încă din momentul în care începe construcţia. Până la finalizare vindem circa 30%".

    Opus Land are o istorie veche în construcţii, din 1956 activând în această piaţă. Compania a realizat, în Turcia, o serie de proiecte rezidenţiale, câteva hoteluri şi un imobil de 35 de etaje.

    Reprezentantul Coldwel Banker susţine că în domeniul imobiliar au apărut, de circa un an şi jumătate, semne de stabilizare.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Proiecte

    Amenajări

    Smart City

    Materiale

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Companii

    Internaţional