Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Consumul de gaze naturale trebuie diminuat

A.D. Perspective /

Eficienta energetica trebuie sa creasca in anii urmatori. Pe de o parte deoarece Romania reprezinta tara din Uniunea Europeana cu cea mai mare intensitate energetica, iar pe de alta parte deoarece Romania s-a angajat fata de UE sa liberalizeze piata gazelor naturale si a energiei electrice, a afirmat Emil Calota, vicepresedinte Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) in cadrul Conferintei Nationale a Asociatiilor de Proprietari.

Avand in vedere ca pretul gazelor naturale trebuie sa ajunga in 2018 la media europeana, adica 350 de dolari USD pe 1.000 mc, fata de aproximativ 180 USD in prezent, fiecare consumator roman trebuie sa isi regandeasca modul in care isi gestioneaza consumul. "Consumul individual de gaze trebuie diminuat", subliniaza domnul Calota.

De exemplu, gazul folosit pentru gatit poate fi inlocuit cu energia electrica (plite electrice). Aceasta deoarece energia electrica, spre diferenta de gazele naturale, nu va avea pe viitor un cost prohibitiv, sustine domnul Calota.

In opinia sa, solutia pentru obtinerea de energie electrica si termica pe viitor rezida in cogenerarea de inalta eficienta. In prezent, costurile agentului termic in sistemele centralizate sunt mari deoarece termocentralele sunt ineficiente pe fondul lipsei de investitii in reabilitare si modernizare.

Cele 33 de CET-urile functionale la nivel national deservesc 7 milioane de romani. Pentru modernizarea lor sunt necesare investitii de 4,25 miliarde de euro. Aceste investitii nu pot fi realizate decat in conteztul garantarii unui anumit numar de utilizatori, respectiv prin interzicerea debransarilor de la retea.

In plus, reabilitarea unei cladiri de locuinte colective nu are sens decat atat timp cat este deservita de o singura instalatie de incalzire, adauga reprezentantul ANRE.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional