Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Creditarea construcţiei de locuinţe - aşteptări pozitive, dar modeste

Finanţare /

Creditarea construcţiei de locuinţe - aşteptări pozitive, dar modeste
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Băncile estimează că portofoliul de credite destinate construcţiei de locuinţe urmează să aibă o evoluţie pozitivă în acest an, creşterea aşteptată fiind, însă, departe de a fi una spectaculoasă.

    Reprezentanţii instituţiilor de credit care oferă acest tip de împrumut ne-au declarat că el este destul de puţin accesat, clienţii îndreptându-se, cu precădere, către soluţiile de finanţare pentru cumpărarea de locuinţe.

    De altfel, în 2013, s-au eliberat 37.776 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în scădere cu 0,2%, comparative cu anul precedent, potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

    Nici prima lună a acestui an nu a văzut o "dezmorţire" a pieţei, numărul autorizaţiilor de construire eliberate în ianuarie 2014 scăzând cu 7,1% faţă de aceeaşi perioadă a lui 2013, până la 1573 autorizaţii, conform INS.

    Cu toate acestea, băncile mai active în acordarea de credite pentru construcţii de locuinţe au avut, în primele luni ale lui 2014, o creştere cu aproximativ 5% a numărului de aplicaţii pentru astfel de împrumuturi, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, respectiv un avans cu peste 50%, relativ la 2012, potrivit propriilor declaraţii.

    "Aceste rezultate, coroborate cu uşoarele scăderi de preţuri din anul 2013 de pe piaţa imobiliară şi creşterea salariului mediu, ne îndreptăţesc să avem aşteptări pozitive în privinţa evoluţiei volumului de credite pentru construcţia de imobile", susţin reprezentanţii băncilor.

    Brokerii de credite, în schimb, nu se arată la fel de optimişti. Cristina Anton, Specialist Credite Ipotecare în cadrul companiei de consultanţă financiară "Adwisers", ne-a declarat că scăderea preţurilor la imobilele deja construite, precum şi condiţiile care trebuie îndeplinite de cei care doresc să acceseze astfel de împrumuturi determină aşteptări modeste şi pentru acest an.

    Solicitantul unui credit pentru construcţia de locuinţe trebuie să deţină terenul pe care urmează să se realizeze respectiva construcţie, să înceapă construirea cu aportul propriu, care reprezintă, în general, 25% din valoare, şi să apeleze la o firmă autorizată sau să încheie un contract cu un diriginte de şantier, dacă doreşte să construiască în regie proprie, explică domnia sa, precizând că toate acestea duc la costuri suplimentare relativ mari comparativ cu preţurile locuinţelor existente pe piaţă.

    "Singurul avantaj rămâne faptul că respectiva construcţie va fi, cel mai probabil, ceea ce a visat clientul", subliniază Cristina Anton.

    În ceea ce priveşte evoluţia portofoliului de credite pentru construcţia de locuinţe, relativ la cea a împrumuturilor pentru achiziţia de locuinţe, majoritatea băncilor au înregistrat avansuri mai accelerate pentru cel de-al doilea segment.

    Explicaţia pentru acest lucru este că împrumuturile destinate construcţiei nu mai sunt atractive, comparativ cu cele de cumpărare, din punct de vedere al preţului şi al fluxului care trebuie parcurs pentru finalizarea lucrărilor, potrivit Cristinei Anton.

    În prezent, 13 bănci oferă credite pentru contrucţia de imobile, la o dobândă anuală efectivă (DAE) care porneşte de la 5,97% pe an şi ajunge până la 10,10% pe an, arată portalul Conso.ro.

    Oferta de împrumuturi este, însă, mai bogată, conţinând 28 de credite, conform aceleiaşi surse.

    Valoarea medie a unui credit pentru construcţia de locuinţe este de aproximativ 28.000 euro, ne-au precizat reprezentanţii băncilor.

    Imobilele a căror realizare este finanţată cu acest tip de împrumuturi sunt, în principal, case cu un singur nivel, a căror pondere în total este de 80 - 85%, restul fiind locuinţe de tip vilă, arată consultanţii "Adwisers".

    Numărul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale eliberate anul trecut a fost, în termeni reali, mai mic cu 87 de autorizaţii, faţă de 2012, potrivit INS.

    Cele mai semnificative scăderi au fost în regiunile de dezvoltare Nord - Est (-837 autorizaţii), Sud - Muntenia (-334 autorizaţii) şi Sud - Vest Oltenia (- 186 autorizaţii).

    Creşteri s-au înregistrat în următoarele regiuni: Bucureşti - Ilfov (+866 autorizaţii), Vest (+434 autorizaţii) şi Centru (+91 autorizaţii), potrivit statisticii oficiale.

    În luna ianuarie a acestui an, scăderile cele mai accentuate ale numărului de autorizaţii pentru construirea de imobile rezidenţiale, comparativ cu prima lună a lui 2013, s-au consemnat în regiunile Sud - Muntenia (-83 autorizaţii), Nord - Est (-42 autorizaţii) şi Centru (-32 autorizaţii).

    Creşteri au avut loc în regiunile Bucureşti - Ilfov (+37 autorizaţii), Vest (+8 autorizaţii) şi Nord - Vest (+7 autorizaţii).

    Nici construcţia de locuinţe noi nu a performat prea bine anul trecut, numărul lucrărilor finalizate coborând cu 5,86% faţă de 2012, până la 40.071 locuinţe.

    Cele mai semnificative scăderi s-au înregistrat în regiunile de dezvoltare Nord - Vest (-1587 locuinţe), Sud - Muntenia (-877 locuinţe) şi Sud - Vest Oltenia (-665 locuinţe), în timp ce regiunile Bucureşti - Ilfov şi Vest au înregistrat creşteri (+748, respectiv, +295 locuinţe).

    În ultimii doi ani, majoritatea locuinţelor noi au fost construite în mediul rural (56,3% în 2012, respectiv 56,8% în 2013), conform datelor INS.

    Repartiţia pe fonduri de finanţare a locuinţelor terminate arată că, anul trecut, faţă de anul precedent, s-a redus atât numărul locuinţelor realizate din fonduri publice, cât şi cel al locuinţelor realizate din fonduri private, scăderea mai abruptă fiind consemnată pe segmentul locuinţelor cu finanţare publică (-1698 locuinţe, comparativ -797 locuinţe finanţate privat).

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional