Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Cresterea cotei unice ar descuraja investitiile straine

A.D. Perspective /

Cresterea cotei unice ar descuraja investitiile straine

Implementarea propunerii guvernului de majorare a cotei unice de impozitare de la 16 la 22% ar avea efecte nefaste asupra competitivitatii Romaniei in general si asupra pietei imobiliare in particular, sustin consultantii Jones Lang LaSalle.

Eforturile pentru mentinerea unui nivel stabil si scazut de impozitare a contribuit la construirea unei imagini pozitive a Romaniei, ca destinatie pentru investitii. Acum, o eventuala majorare a cotei unice ar produce un recul.

"Pe partea de investitii, companiile realizeaza analize complexe pentru a determina unde sa isi plaseze sau sa isi mute o noua unitate. Romania este astfel analizata cu restul tarilor din CEE. Un criteriu foarte important de decizie pentru companii este impozitarea. Impozitarea este evaluata in functie de nivelul absolut de impozitare, capacitatea de a repatria profiturile si predictibilitatea mediului fiscal. Cresterea propusa a cotei unice va afecta in mod clar pozitia competitiva a Romaniei", afirma Gijs Klomp, directorul Jones Lang LaSalle in Romania.

In opinia sa, posibilele consecinte ale practicarii ratelor de impozitare mai ridicate ar putea fi: scaderea veniturilor fiscale in termeni absoluti in timp ce investitiile realizate de companiile straine nu se vor materializa, iar evaziunea fiscala ar putea creste in continuare.

Domnul Klomp adauga: "In ceea ce priveste piata imobiliara, sectorul de birouri si industriale vor fi probabil cele mai afectate in timp ce afacerile chirasilor si, cu siguranta, strategiile lor viitoare de dezvoltare vor fi afectate. De asemenea, va fi afectata lichiditatea, deoarece investitorii imobiliari care monitorizeaza Romania nu vor aprecia mediul fiscal imprevizibil si ar putea amana intoarcerea lor / intrarea pe piata romaneasca. Fara o strategie clara de vanzare (exit), dezvoltatorii imobiliari nu pot reinvesti capitalul lor in noi proiecte".

In ceea ce priveste sectorul de retail al pietei imobiliare, in ciuda unei posibile scaderi compensatorii de 2% a TVA-ului, cresterea impozitului pe venitul personal este de natura sa conduca la o scadere a vanzarilor cu amanuntul. "Multe companii nu vor fi dispuse sau capabile sa creasca salariile brute pentru a compensa majorarea cotei unice. Venitul disponibil al consumatorilor va fi serios afectat. Increderea consumatorilor va fi oricum afectata de aceasta disputa, indiferent daca majorarea impozitelor se va materializa. Avand in vedere ca, in trecut, cresterea TVA-ului nu a fost (in totalitate) resimtita de consumatori, ar fi logic sa presupunem aceeasi reactie cu scaderea planificata a TVA-ului. In realitate, scaderea ratei de TVA, care ar trebui sa aduca beneficii consumatorilor, s-ar putea sa nu isi indeplineasca scopul ", a mai declarat domnul Klomp.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional