Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

CRISTINA POP, JLL ROMÂNIA:"2015 - anul unui nou start pe piaţa spaţiilor industriale"

Piaţa Imobiliară /

"2015 - anul unui nou start pe piaţa spaţiilor industriale"
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Sectorul industrial (spaţii de depozitare şi logistice) al pieţei noastre imobiliare a fost unul din cele mai dinamice în ultimul an, fiind martor atât unor tranzacţii impresionante (Europolis Park, Mercury Logistic Park, CEFIN Logistic Park Arad), cât şi intrării pe piaţă a unor nume noi, precum CTP şi P3.

    Cristina Pop, şeful departamentului spaţii industriale din cadrul companiei de consultanţă imobiliară JLL România, ne-a declarat: "Cerea foarte puternică din ultimii doi ani, susţinută de economia în creştere, a reînsufleţit piaţa şi a convins dezvoltatorii să îşi reconsidere planurile de expansiune, destul de precaute de până acum. Peste 200.000 mp de spaţii logistice şi industriale au fost anunţate a fi livrate până la finele lui 2015, atât în Bucureşti, cât şi în ţară, majoritatea fiind extinderi în parcuri industriale deja existente. Percepem 2015 ca fiind anul de început al unui nou start în ceea ce priveşte spaţiile industriale".

    Domnia sa ne-a precizat că stocul actual de spaţii industriale şi logistice ce nu sunt ocupate direct de către proprietari a ajuns, la nivelul întregii ţări, la aproximativ 1,9 milioane mp, din care aproximativ 1 milion mp, sunt în Bucureşti şi localităţile din împrejurimi.

    Potrivit JLL România, Bucureşti, Cluj şi Timişoara au devenit destinaţii tradiţionale pentru spaţiile de logistică, iar oraşele secundare precum Arad, Ploieşti, Sibiu, Braşov sau Piteşti sunt din ce în ce mai căutate de către producătorii industriali.

    Doamna Pop ne-a menţionat că cele mai mari proiecte de spaţii logistice şi de depozitare aflate acum în execuţie sunt Log Center Bucureşti (aproximativ 40.000 mp) - dezvoltat de Immofinanz în nord-vestul Capitalei, extinderea P3 Bucharest (75.000 mp) la km 13 pe Autostrada A1 Bucureşti-Piteşti, extinderea TAP în Timişoara (52.000 mp) şi extinderea VGP în Timişoara (10.000 mp).

    Chiriile au fost constante în ultimele 12 luni, dar se remarcă o uşoară tendinţă de creştere, apreciază Cristina Pop. "Este posibil să asistăm la o creştere uşoară a chiriilor, ţinând cont că rata medie de neocupare a scăzut semnificativ în ultimul an, iar noile proiecte vor fi livrate abia către sfârşitul acestui an - începutul anului viitor", a completat reprezentantul JLL.

    Chiriile variază, în principal, în funcţie de tipul spaţiului (depozitare sau producţie), locaţia parcului, suprafaţă şi specificaţii tehnice. Pentru spaţii prime de logistică, variaţia chiriilor este între 3,4 şi 4 euro/mp/lună, conform JLL.

    Cea mai mare cerere vine din partea companiilor de logistică şi distribuitorilor (3PL), influenţată de creşterea puternică din ultimul an a retail-ului tradiţional, cât şi a e-commerce-ului. Întrebată care este motorul de dezvoltare a acestei pieţe, doamna Pop ne-a spus că este vorba despre creşterea economică sustenabilă, influenţată pe de-o parte de producţie (atât companii noi, cât şi firme care îşi consolidează operaţiunile, care preferă România datorită costurilor mai mici cu forţa de muncă calificată), cât şi de evoluţia retail-ului tradiţional şi de e-commerce.

    Proiectele industriale finalizate anul trecut includ extensia cu 3.000 mp a Otter Logistics Park Bucureşti, 12.000 mp într-o fabrică din sectorul auto situată în Solo Industrial Park Iaşi, dar şi extinderea cu 7.500 mp a VGP Timişoara, 27.000 mp în PWP şi 45.000 mp în Timişoara Airport Park.

    Cristina Pop ne-a spus că primul trimestru al acestui an nu a adus noi livrări de spaţii de depozitare sau logistice, dar până la finalul anului sunt aşteptate pe piaţă aproape 247.000 mp. Astfel, Globalworth doreşte să extindă Timişoara Airport Park cu 52.000 mp, în timp ce proiectul Olympian Timişoara va fi extins cu 20.000 mp pentru TT Electronics.

    Alte proiecte care sporesc stocul spaţiilor existente sunt Yazaki Brăila, Ploieşti West Park, VGP Timişoara, WDP Ploieşti, CTP Turda şi Transilvania Logistic Park Cluj.

    Conform JLL România, în Bucureşti, doar două noi proiecte speculative sunt aşteptate să se încheie până la finalul acestui an: 75.000 mp extensie a P3 Logistic Park şi încă 45.000 mp în Log Center Mogoşoaia.

    Mercury Logistics Park a fost vândut în primul trimestru al acestui an. Tranzacţia a fost intermediată de JLL, care a reprezentat vânzătorul - Heitman. Conform unui raport JLL, cumpărător este CTP.

    Mercury Logistics Park este situat pe coridorul principal de logistică şi distribuţie al ţării noastre, în vestul Bucureştiului, la Km 23 pe autostrada A1. Parcul cuprinde 3 unităţi existente cu o suprafaţă totală de circa 34.000 mp şi 11,5 ha de teren. Printre chiriaşi se numără companii precum Dumagas Transport, Tibbett Logistics şi Rhenus Logistics.

    Troy Javaher, director EMEA Capital Markets, responsabil CEE în cadrul JLL, a comentat la vremea respectivă: "Vânzarea Mercury Logistics Park este a doua tranzacţie industrială semnificativă semnată în România în ultimele 6 luni, JLL fiind de asemenea implicat în achiziţia Europolis Park de către P3, tranzacţie record pentru această piaţă. Acest lucru demonstrează, în mod clar, apetitul tot mai mare al investitorilor pentru proprietăţi industriale/logistice dominante în România".

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional