Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Cultele din Romania sustin demolarea Cathedral Plaza

I.D. Perspective /

Cultele din Romania sustin demolarea Cathedral Plaza

Cultele din Romania, inclusiv Biserica Ortodoxa Romana, sustin Arhiepiscopia Romano-Catolica in demesurile sale pentru demolarea cladirii de birouri Cathedral Plaza.

Intr-o declaratie comuna reprezentantii cultelor membre ale Consiliului Consultativ al Cultelor din Romania au precizat:

"Cerem primariei generale a municipiului Bucuresti sa aplice sentinta definitiva si irevocabila prin care s-a dispus desfiintarea caldirii-turn Cathedral Plaza aflata in imediata vecinatate a Catedralei Romano-Catolice Sf. Iosif."

Curtea de Apel Ploiesti a dispus la inceputul anului demolarea turnului Cathedral Plaza si readucerea terenului pe care a fost edificata aceasta constructie la destinatia initiala, aceea de parc.

"Solicitam autoritatilor publice centrale si locale sa respecte legea si hotararile judecatoresti prin care se interzice edificarea de constructii de mari dimensiuni in vecinatatea locasurilor de cult, sa impuna o noua conduita fata de bisericile monumente istorice si sa nu mai autorizeze astfel de constructii in zone de proctectie.", adauga in reprezentantii cultelor.

Declaratia a fost semnata de 14 culte. Printre acestea se numara Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica, Biserica Reformata din Romania, Biserica Evanghelica din Romania, Cultul Musulmanilor din Romania. Declaratia a fost depusa in 24 septembrie la Primaria Capitalei.

Cu toate ca executorul judecatoresc i-a pus in vedere primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, ca pana maine, 17 octombrie 2013, sa prezinte decizia de desfiintare a cladirii declarata ilegala, aceasta se lasa asteptata.

Arhieposcopia Romano-Catolica acuza primarul Bucurestiului ca apara interesele cladirii Cathedral Plaza si cauta subterfugii pentru neaplicarea hotararii judecatoresti. Potrivit reprezentantilor bisericii primaria emite doar pretexte, precum avansarea unor sume fabuloase privind costurile desfiintarii constructiei, fie prin invocarea unor riscuri iluzorii privind siguranta catedralei in caz de desfiintare a constructiei ilegale.

IPS Ioan Robu, precizeaza:

"Avem speranta ca nu vom fi obligati sa solicitam inca o data sprijinul forurilor internationale, mai ales al celor implicate in procesul de monitorizare a aplicarii hotararilor judecatoresti in Romania, astfel incat sa nu fie nevoie de proceduri dureroase, pentru ca dreptatea castigata in multi ani de judecata sa isi gaseasca in sfarsit drumul catre lumina."

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional