Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

"CUSHMAN & WAKEFIELD ECHINOX": ÎN URMĂTORII DOI ANI,Peste 1.000 de apartamente premium sunt programate pentru livrare în nordul Bucureştiului

Andrei Stan Piaţa Imobiliară /

Peste 1.000 de apartamente premium sunt programate pentru livrare în nordul Bucureştiului

Aproximativ 1.000 de apartamente premium şi premium plus aflate în construcţie la finalul anului 2016 sunt aşteptate să fie livrate în urmatorii doi ani, în partea de centru nord a Bucureştiului, potrivit companiei de servicii imobiliare "Cushman & Wakefield Echinox".

În trimestrul întâi din 2017, în jur de 140 de apartamente premium şi premium plus au fost finalizate, volum de patru ori mai ridicat comparativ cu numărul unităţilor livrate pe parcursul anului 2016. Per ansamblu, în 2017 sunt programate pentru finalizare în jur de 600 de apartamente premium şi premium plus.

Anul trecut, un număr de 35 de apartamente au fost finalizate în locaţiile rezidenţiale premium şi premium plus din Bucureşti, Kiseleff şi Aviatorilor fiind cele mai active zone, reprezentând 70% din totalul unităţilor finalizate.

Potrivit companiei imobiliare, în 2017 cele mai multe apartamente premium urmează să fie livrate în Floreasca şi Herăstrău.

La polul opus, Kiseleff, Primăverii şi Aviatorillor sunt zonele unde se înregistrează cea mai mică activitate, doar 10% din unităţile aflate în construcţie aflându-se în aceste zone.

La finalul anului 2016, aproximativ 70% din unităţile premium şi premium plus finalizate în decursul anului au fost tranzacţionate. În ceea ce priveşte disponibilitatea unităţilor rezidenţiale premium şi premium plus programate pentru finalizare în 2017 şi 2018, aproximativ 40% au fost deja achiziţionate. Cele mai multe apartamente disponibilie pentru vânzare sunt localizate în proiecte ce urmează să fie livrate anul acesta, respectiv 60% din totalul unităţilor programate pentru livrare în 2017. Pentru anul 2018, disponibilitatea apartamentelor este mai redusă, doar 53% dintre acestea fiind la vânzare, la momentul actual.

Anul 2016 a fost un an atipic, comparativ cu anii precendenţi şi perioada următoare, atât din punctul de vedere al unităţilor livrate, cât şi al tipologiei apartamentelor, potrivit companiei imobiliare. Majoritatea unităţilor livrate în decursul anului 2016 (mai mult de 90%) sunt apartamente cu trei sau patru dormitoare.

Analizând proiectele aflate în construcţie ce urmează să fie livrate în perioada 2017-2018, "Cushman & Wakefield Echinox" arată că 60% dintre unităţi sunt apartamente cu două sau 3 dormitoare. De asemenea, numărul unităţilor care oferă doar un dormitor a crescut semnificativ, faţă de anul 2016.

Cu toate că apartamentele cu mai multe dormitoare sunt mai numeroase în proiectele aflate în construcţie, suprafaţa construită a apartamentelor cu unul sau două dormitoare este uşor mai mare, comparativ cu unităţile finalizate. Dacă în anul 2016, suprafaţa medie construită a unui apartament cu un dormitor varia între 65 si 90 metri pătraţi (mp), în perioada 2017-2018, acestea vor avea între 65 şi 120 mp, potrivit companiei.

Zona Primăverii înregistrează în continuare cel mai ridicat nivel de preţ - 3.500 eur/mp construit, în timp ce în zonele Aviaţiei şi Floreasca, preţurile variază între 1.700 şi 1.950 eur/mp construit.

"Cererea pentru apartamentele localizate în zonele premium şi premium plus ale oraşului este reflectată de trei mari aspecte: disponibilitatea scăzută a apartamentelor finalizate (doar 30% din unităţile finalizate în 2016 mai sunt disponibile pentru vânzare), numărul mare de unităţi aflate în construcţie (aproximativ 1.000) şi faptul că aproximativ 40% din acest volum a fost deja tranzacţionat", precizează "Cushman & Wakefield Echinox".

Compania menţionează că principalele caracteristici ale zonelor rezidenţiale premium şi premium plus din zona de Nord a capitalei sunt: densitate ridicată de spaţii verzi precum lacuri şi parcuri, varietate de restaurante, cafenele şi bistrouri, conexiune la reţeaua de transport public, proximitate faţă de Aeroportul Internaţional "Henri Coandă", densitate medie de dezvoltări rezidenţiale, destinaţie preferată de Ambasade şi Reşedinţe Oficiale, apartamente ce dispun de planuri eficiente cu suprafeţe mari, iar preţul mediu de vânzare/mp construit variază între 1.700 - 3.500 Euro + TVA.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional