Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

DATE C&W ECHINOX PENTRU PRIMUL SEMESTRU DIN 2018:"Volumul investiţiilor pe piaţa imobiliară din România, în scădere"

R.R. Piaţa Imobiliară /

"Volumul investiţiilor pe piaţa imobiliară din România, în scădere"

Tim Wilkinson, C&W Echinox: "România va beneficia de o tendinţă naturală a investitorilor de a se orienta mai spre Est"

Piaţa imobiliară autohtonă a consemnat, în primele şase luni ale anului curent, un volum investiţional în scădere cu 27%, faţă de perioada similară a anului precedent, de la 530 de milioane de euro, la aproximativ 386 de milioane de euro, arată calculele şi estimările Cushman & Wakefield Echinox.

Scăderea vine, spun specialiştii, pe fondul unui număr substanţial de tranzacţii care nu au fost semnate până la data de 30 iunie, eventuala concretizare a acestora, în cea de-a doua jumătate a lui 2018, urmând să impulsioneze piaţa spre un nivel al tranzacţiilor comparabil cu cel atins în 2017, de circa un miliard de euro, mai transmite compania de consultanţă în domeniul imobiliar.

Tim Wilkinson, Partner, Capital Markets, C&W Echinox, a declarat: "După o lungă perioadă în care o serie de noi investitori au monitorizat piaţa imobiliară din România, analizând posibile investiţii, ultimele luni ale anului 2017 şi prima jumătate a lui 2018 au consfinţit apariţia unui nou capital tranzacţional. Această tendinţă investiţională va continua şi în a doua jumătate a anului, astfel că vom mai vedea ştiri cu privire la intrarea unor noi investitori pe piaţa locală. Pe măsură ce randamentele imobiliare continuă să scadă în pieţele mai dezvoltate din Europa Centrală şi de Est, România va beneficia de o tendinţă naturală a investitorilor de a se orienta mai spre Est pentru o rentabilitate mai ridicată, în condiţiile unei pieţe cu un grad de risc acceptabil. În acest context, România reprezintă o variantă atractivă. Volumul investiţional este important, dar considerăm că pe termen lung numărul şi diversitatea investitorilor care intră pe piaţă vor fi şi mai importante".

Comunicatul transmis mai notează: "La nivelul Europei Centrale şi de Est (CEE), piaţa locală a atras 7,6% din volumul total de investiţii de 5,1 miliarde de euro consemnat în Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Ungaria şi România. Primul loc a fost ocupat de Polonia (3,2 miliarde de euro, având o cotă de 64,1%), pe poziţia a doua situându-se Cehia cu 910 milioane de euro (18%). România s-a poziţionat pe locul al treilea în zona CEE, cu o cotă de piaţă peste cele ale Ungariei (7%) şi Slovaciei (3,3%)".

Conform specialiştilor de la Cushman & Wakefield Echinox, la nivel local, cel mai activ sector a fost cel de office, cu o pondere de 66% din volumul total, urmat de cel de retail (29%), în vreme ce aportul sectoarelor de hospitality şi industrial a fost unul redus (3%, respectiv 1%).

Cifrele companiei mai arată că 93% din volumul de investiţii a fost generat de tranzacţiile cu proprietăţi din Bucureşti, o serie de tranzacţii fiind înregistrate şi în oraşe regionale, precum Cluj-Napoca şi Braşov.

Compania mai transmite: "Cea mai mare tranzacţie din punct de vedere valoric a fost încheiată de Lion's Head Investments, un joint-venture între Old Mutual şi AG Capital din Africa de Sud, care a achiziţionat Oregon Park, cu o suprafaţă de 70.000 de metri pătraţi închiriabili din zona Barbu Văcărescu - Floreasca. Această tranzacţie reprezintă un nou record pentru piaţa locală, fiind cea mai mare din segmentul de office, precum şi prima încheiată de Old Mutual în România, consolidând poziţia investitorilor sud-africani din piaţa imobiliară locală. De altfel, recent a fost anunţată şi vânzarea proiectului The Bridge din zona Orhideea, tranzacţie care odată finalizată va seta un nou prag de preţ. De asemenea, CA Immo a achiziţionat clădirea de birouri Campus 6.1 de la Skanska pentru 53 de milioane de euro, prima tranzacţie realizată de CA Immo în România după aproape zece ani".În ceea ce priveşte retailul, cea mai relevantă tranzacţie a fost achiziţionarea parcului de retail Militari Shopping din Bucureşti pentru 95 milioane de euro de către un alt grup de investitori sud-africani - Prime Kapital şi MAS Real Estate, mai arată reprezentanţii C&W Echinox.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional