Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

DATE ESOP CONSULTING PENTRU PRIMUL SEMESTRU DIN 2018:"Tranzacţiile cu spaţii de birouri au crescut cu 24%"

R.R. Piaţa Imobiliară /

"Tranzacţiile cu spaţii de birouri au crescut cu 24%"

Alexandru Petrescu, Esop Consulting: "Volumul pre-închirierilor este în ascensiune"

Tranzacţiile de închirieri, pre-închirieri şi expansiuni ale spaţiilor de birouri din Bucureşti s-au ridicat la un total de 141.000 mp în primul semestru al acestui an, în creştere cu 24% faţă de volumul mediu semestrial din anul precedent, arată un comunicat transmis de Esop Consulting.

Potrivit companiei de consultanţă imobiliară, volumul spaţiilor de birouri pre-închiriate în prima jumătate din 2018 s-a ridicat la aproximativ 79.000 de metri pătraţi, fiind de 2,6 ori mai mare faţă de media semestrială din 2017, care a fost de 30.000 mp.

Conform comunicatului, în afară de pre-închirieri, o uşoară creştere, de 18,6%, s-a mai înregistrat pe segmentul expansiunilor, în timp ce închirierile în imobile existente au înregistrat o scădere cu 34%, la 47.200 de metri pătraţi în primul semestru din 2018, faţă de media semestrială de 71.500 de metri pătraţi de anul trecut.

Alexandru Petrescu, Managing Partner la Esop Consulting l Corfac International, a declarat: "Volumul pre-închirierilor din primul semestru al acestui an este în ascensiune, datorită creşterilor anuale ale livrărilor de spaţii de birouri cu peste 75%, atât în anul 2018, cât şi în 2019. Ne aşteptăm la o perioadă dinamică în continuare pe segmentul pre-închirierilor".

Clădirile de birouri de clasă A, finalizate în primele şase luni din 2018 sau aflate, încă, în construcţie au atras în această perioadă peste 60% din totalul tranzacţiilor de birouri din Bucureşti, excluzând renegocierile, mai arată compania.

Comunicatul mai notează: "Proiectele de birouri de clasă superioară aflate în construcţie - precum Afi Tech Park, Ana Tower, Campus 6, Day Tower, Expo Business Park, Globalworth Campus, The Bridge, Orhideea Towers, Unirii View - au atras atenţia unor mari chiriaşi de spaţii, iar dintre aceştia, unii îşi vor deschide primele birouri în România, în spaţiile pre-închiriate în primul semestru, care vor fi livrate în perioada următoare".

Proiectele The Bridge şi Day Tower au atras chiriaşii care au pre-închiriat cele mai mari suprafeţe în primul semestru din 2018, respectiv o suprafaţă totală de 20.500 de metri pătraţi şi de 11.500 de metri pătraţi. Celelalte proiecte au înregistrat pre-închirieri variind între 5.000-9.000 de metri pătraţi, mai precizează Esop.

În comunicat se mai menţionează că cele mai multe companii care au pre-închiriat spaţii de birouri în primul semestru din acest an au ales zona de Centru-Vest a Capitalei, în noul pol de business Orhideea - Grozăveşti - Politehnică - Tudor Vladimirescu (unde se află cele mai multe proiecte de birouri de clasă superioară, având şi termene de livrare apropiate, în 2018-2019), suprafaţa tranzacţionată aici fiind de 41.000 de metri pătraţi (reprezentând 52% din totalul de 78.600 de metri pătraţi pre-închiriaţi în primele şase luni ale anului curent).

În această zonă se află, de altfel, cele mai multe proiecte de birouri de clasă superioară care au termene de livrare apropiate, în 2018-2019: Campus 6, The Light, Business Garden Bucharest, The Bridge, Orhideea Towers, Afi Tech Park.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional