Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2024

DELTA DUNĂRIICreştere estimată de 40% a turiştilor în acest an

F.A. Investiţii /

Peisaj din Delta Dunării

Peisaj din Delta Dunării

Ritmul investiţional în facilităţi de cazare şi divertisment din Deltă s-a intensificat

Majoritatea operatorilor din Delta Dunării se aşteaptă la rezultate financiare peste aşteptări în acest an. Printre ei se numără şi cunoscutul om de afaceri Cornel Găină, proprietarul complexului turistic "Cormoran" din Uzlina. Domnia sa estimează că, în acest an, va avea o cifră de afaceri peste aşteptări, mai mare decât în 2007 şi chiar şi decât în 2005, an de vârf, înainte de scandalul gripei aviare.

Cornel Găină ne-a declarat: "Românii au uitat de gripa aviară din Delta Dunării şi revin în locurile favorite. Anul 2008 promite să fie unul de top ca grad de ocupare, cu o creştere de 40% a numărului de turişti faţă de anul trecut şi cu 30% peste numărul înregistrat în 2005. Culmea, majoritatea turiştilor nu vin în Deltă pentru pescuit. Numai 5-6% din ei practică acest sport. Majoritatea preferă zona pentru linişte şi relaxare".

Patronul complexului "Cormoran" sus-ţine că, în acest an, operatorii cu unităţi de cazare moderne şi facilităţi de petrecere a timpului liber au câştigat şi vor mai câştiga mult din turismul de afaceri şi team-building-uri. Acum sezonul în Deltă este şi mult mai lung, de la 1 mai la 1 noiembrie.

Operatorii speră că, în timp, vor recâştiga şi turiştii străini, pe care i-au pierdut din cauza gripei aviare. "Româ-nii uită repede, dar publicitatea negativă i-a speriat pe turiştii străini, care vor reveni foarte greu la noi, pentru că au alte concepţii". Investitorii nu au capitulat şi îşi fac, în continuare reclamă pentru ca, anul viitor, turiştii străini să aibă încredere să revină în Delta Dunării, susţine Cornel Găină.

Creştere cu o treime a locurilor de cazare

Începând cu anul 2007, ritmul investiţional în facilităţi de cazare şi divertisment din Deltă s-a intensificat considerabil. Cornel Găină susţine că, în prezent, sunt circa 150.000 de locuri de cazare în toată regiunea (inclusiv în Tulcea şi cele nedeclarate oficial) şi că acestea vor spori cu circa o treime, în urma noilor investiţii.

Domnul Găină ne-a spus că sunt în construcţie multe pensiuni de 6-20 de camere, dar şi hoteluri de trei şi patru stele, cu capacităţi mari de cazare. Două hoteluri sunt în Tulcea şi unul în Murighiol. În plus, şi vechile capacităţi de cazare se modernizează şi îşi sporesc confortul.

Operatorii vor mai mult sprijin de la stat

Campaniile de promovare a turismului în Delta Dunării sunt susţinute de operatori. Ei îşi doresc sprijin mai mult de la stat, prin Ministerul Turismului, mai ales că au trecut prin clipe grele în ultimii ani, când Delta a dus lipsă de turişti din cauza gripei aviare. Turismul şi-a revenit abia anul trecut, susţine patronul complexului "Cormoran"

Domnia sa susţine că autorităţile trebuie să reglementeze pescuitul în Deltă pentru a atrage mai mulţi turişti în zonă. În plus, trebuie luate măsuri urgente pentru că şi fondul piscicol a scăzut din cauza braconajului.

Operatorii din Deltă solicită şi sprijin pentru atragerea de investiţii. Orice construcţie în Deltă este dificil de realizat din cauza nenumăratelor aprobări ce trebuie obţinute, dar şi din cauza lipsei infrastructurii şi a costurilor de edificare cu circa 40% mai ridicate decât în restul zonelor ţării.

Agenţii imobiliari din zonă susţin că cele mai dezvoltate localităţi din punct de vedere al pensiunilor şi caselor de vacanţă sunt Nufărul, Bălteni, Bahmudia, Murighiol şi Dunavăţ. Se construieşte mult şi în zona Sulina - Sf. Gheorghe.

Complexul "Cormoran", realizat de Cornel Găină, fost preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), este situat în satul Uzlina, pe o insulă din Delta Dunarii. Hotelul a fost inaugurat în anul 1999, este clasificat cu trei stele, iar în anul 2003, Complexul "Cormoran" şi-a mărit capacitatea de cazare, prin darea în folosinţă a zece vile de trei stele. În 2005, au fost finalizate alte cinci asemenea vile. Complexul oferă o gamă largă de servicii, printre care se numără baruri, restaurante, săli de conferinţă, centru pentru internet, sală de fitness, salon pentru micul dejun, piscină, terenuri de sport, sauna, bază nautică proprie, etc.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Proiecte

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Internaţional