Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

DEPOZITE DIN BUCUREŞTIVânzările sunt în uşoară creştere, deşi mult sub nivelul celor din perioada similară a anului trecut

F.A. Preţuri /

Vânzările sunt în uşoară creştere, deşi mult sub nivelul celor din perioada similară a anului trecut

Produsele metalurgice au înregistrat uşoare creşteri de preţ în luna mai. Astfel, după o perioadă îndelungată de scădere, în luna mai, produsele metalurgice s-au scumpit cu 6 - 7%, apreciază Alexandru Holban, administratorul "Coral Ex HCD" Bucureşti.

La ţeava rectangulară ar putea să fie o creştere de până în 3-5% în luna iunie, spune Costea Iancu, administratorul "Plus Metal" Bucureşti.

Chiar şi preţul fierului beton a crescut din luna aprilie cam cu 10%, sub influenţa marilor producători interni, dar ar putea să scadă iar pe fondul cererii reduse, precizează Francisc Szabo, administratorul "Sambra Import Export" Bucureşti.

În privinţa cimentului, comercianţii nu sunt la fel de unitari în declaraţii. Domnul Holban apreciază că preţul cimentului s-a menţinut stabil, iar Mihai Rogojan, administratorul "Comlar Impex 96", consideră că la ciment au fost scăderi mari, preţul reducându-se cu 20% faţă de sfârşitul anului trecut şi nu exclude chiar o nouă reducere. "Deşi interes există, probabil că nu mai au clienţii bani", crede domnia sa.

Între produsele care au înregistrat scăderi de preţ, domnul Szabo menţionează o ieftinire la cherestea, de 5-7% faţă de luna martie. Domnul Rogojan apreciază că preţul ţevilor de polipropilenă s-a redus cu 15% faţă de începutul anului, şi subliniază cele mai mari ieftiniri la sculele electrice de calitate superioară, cu 10% faţă de anul trecut.

Între scumpiri, sursele citate menţionează vopsele şi vinarom, ale căror preţuri au urcat cu circa 7% faţă de luna ianuarie.

Preţurile produselor nu vor fi modificate prea curând, cel puţin în depozitele care mai au încă marfă pe stoc, ne spune domnul Iancu.

Construcţiile şi vânzările de materiale s-au reluat, dar semnificativ sub nivelul de anul trecut

Odată cu încălzirea vremii s-au reluat şi lucrările de construcţii şi ca urmare au crescut şi vânzările de materiale. Acestea sunt însă semnificativ mai reduse faţă de cele din perioada similară a anului trecut. Domnul Holban apreciază că vânzările sunt cam la jumătate faţă de cele din perioada similară a anului trecut.

Şi domnul Iancu este de părere că vânzările s-au reluat, "dar nu la un nivel extraordinar". Vânzările sunt în uşoară creştere, recunoaşte şi domnul Szabo, deşi cam la o treime faţă de perioada similară a anului trecut.

Doamna Constanţa Drăguşin, de la "Amset Prodexim" Bucureşti apreciază că vânzările sunt cam la 75% faţă de cele din perioada similară a anului 2008, aceasta şi după o uşoară intensificare în lunile aprilie şi mai, deoarece construcţiile nu s-au reluat la acelaşi nivel.

Domnul Szabo explică rezultatele diminuate din luna aprilie prin conjunctura sărbătorilor, care au întârziat reluarea construcţiilor. În plus "mulţi constructori au rămas în expectativă", dar societatea sa aşteaptă totuşi creşteri deoarece şi-a menţinut clienţii vechi.

Domnul Rogojan relatează că vânzările au mers bine până în luna decembrie 2008, apoi, în ianuarie şi februarie au mers prost. "Acum merge bine, se mişcă aproape ca în perioada similară a anului trecut", precizează domnia sa.

Oţelul beton şi cimentul domină vânzările

În ansamblu, în luna mai s-au vândut cel mai bine oţelul beton şi cimentul, menţionează sursele citate. Au fost căutate şi produse metalurgice precum sârma şi cuiele, spune domnul Alexandru Holban.

Deşi este greu de spus că un anumit produs se vinde mai bine decât altul, pot fi menţionate cimentul, oţelul beton, dar şi ţeava rectangulară, plasa sudată, precizează şi domnul Costea Iancu.

Doamna Constanţa Drăguşin ne menţionează atât oţelul beton şi cimentul, cât şi cărămida.

Cimentul este pe primul loc, apoi urmează instalaţiile, ţeava de polietilenă, ţeava de polipropilenă albă (folosită pentru interior) şi gips cartonul, apreciază şi domnul Mihai Rogojan.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional