Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

DEPOZITE DIN MOLDOVAAnul trecut constructorii îşi făceau stocuri de materiale, iar acum iau marfă doar pentru nevoile imediate

f.a. Preţuri /

Anul trecut constructorii îşi făceau stocuri de materiale, iar acum iau marfă doar pentru nevoile imediate

Ca şi în restul ţării şi în depozitele din Moldova preţurile produselor metalurgice au cunoscut scăderi drastice. Astfel, la jumătatea lunii mai produsele metalurgice erau mai ieftine cu 45 - 50% în comparaţie cu cele din vara anului trecut, când a fost "o explozie de preţuri", cu creşteri de 35-45%, estimea-ză Ovidiu Cîrstean, director de vânzări la "Adimet" Iaşi. Domnia sa ne-a relatat că oţelul beton s-a ieftinit în aprilie, apoi preţul lui a stagnat, iar din luna mai a început să crească, fiind mai mare cam cu 5% faţă de luna martie.

Domnul Cîrstean este de părere că mulţi constructori preferă să cumpere oţel beton mai ieftin, dar de calitate mai slabă, adus din import: "Puţini constructori solicită produse de calitate, acum preţul contează. Constructorii nu se gândesc ce se va întâmpla cu clădirile pe termen lung". Directorul de vânzări de la "Adimet" atrage atenţia asupra problemei instabilităţii preţului pe piaţa internă la această categorie de materiale.

În schimb, preţurile la ţevi au rămas în luna mai la nivelul celor din aprilie. În ansamblu, preţurile de listă pot fi negociate pentru cantităţi mai mari, a completat domnul Cîrstean.

Domnul Neculai Rusu, director de vânzări la "Metal Distribuţie" Iaşi, consideră că "perioada actuală este complet atipică în ceea ce priveşte raporturile dintre cerere-ofertă şi preţ-costuri", deoarece raportarea se face la o perioadă de criză "resimţită puternic în sectorul metalurgic". Ca urmare preţurile la toate produsele metalurgice distribuite au cunoscut scăderi fără precedent. Realizând paralela cu luna iulie din 2008, domnul Rusu precizează că preţul de vânzare a oţelului beton s-a prăbuşit de la 3,5 lei/kg la 1,5 lei/kg. Soluţia la care au apelat atât producătorii, cât şi marii comercianţi pentru a face faţă scăderii drastice a cererii în contextul necesităţii de a lichida stocurile, a fost practicarea unor preţuri "la limita acoperirii costurilor şi uneori sub". Ca exemplu, directorul de vânzări de la "Metal Distribuţie" menţionează tabla HRC (hot rolled coils sau LBC ), originară din Rusia, care se vinde FOB Marea Neagră la circa 350 dolari/tonă, preţ "evident la limita costurilor de producţie".

Creşterea vânzărilor este condiţionată de reducerea preţurilor

În privinţa evoluţiei vânzărilor, domnul Cîrstean declară: "Pe luna mai s-a intensificat cererea, dar preţul contează. Ne aşteptăm să mai crească vânzările, dar nu cu mult".

Domnia sa este de părere că anul trecut constructorii făceau stocuri de materiale, iar acum iau marfă doar pentru nevoile imediate. Pe de altă parte, mulţi dintre ei au lucrări cu statul şi au de recuperat bani pentru munca prestată, completează aceeaşi sursă.

Domnul Rusu remarcă "o uşoară înviorare a pieţei şi creştere a preţurilor", ca urmare a intrării în sezonul cald. Astfel, preţul la oţelul beton originar din Turcia a ajuns în luna mai la 500 - 520 dolari/tona la CFR Constanţa, la corniere este de 520 - 530 dolari/tona, iar la alte profile fasonate (UNP.INP) este de 530 - 560 dolari/tona. Tabla HRC este disponibilă la 395 - 410 dolari/t, în timp ce tabla CRC (Cold Rolled Coils/rulouri laminate la rece) este la 450 - 470 dolari/tonă, iar tabla zincată bază CR 275g/mp la 575 - 590 dolari/tonă, toate fiind originare din Turcia. Preţul bursei de la Londra (LME - London Metal Exchange) pentru tagla (semifabricat) tip oţel beton era în mai de 325 dolari/tonă, livrare imediată şi creşte la 338 dolari/tonă, cu livrarea la 3 luni. "Cererea solvabilă rămâne însă foarte slabă, undeva la 60% din cea de anul trecut. Stocurile sunt pe cale de a se epuiza şi în consecinţă se va reveni pe noile preţuri care deja încearcă să crească", consideră domnul Rusu.

"Treaba se mişcă, într-un fel", spune domnul Daniel Perju, administratorul "Lider CMC" Suceava, dar clienţii sunt anul acesta preponderent persoane fizice, deoarece nu mai sunt iniţiate proiecte mari. Faţă de perioada similară a anului trecut, domnia sa precizează că vânzările sunt la un nivel similar.

Se vând bine materialele mai ieftine şi oţelul beton

Domnul Ovidiu Cîrstean, director de vânzări la "Adimet" Iaşi, apreciază că se vând produsele ieftine precum tabla, oţelul beton şi ţevile. În schimb, domnul Neculai Rusu, director de vânzări la "Metal Distribuţie" Iaşi, consideră că nu se caută ceva în mod special, rămânând aceeaşi gamă de produse curente. Domnia sa atrage atenţia că negocierea este mai dificilă, deoarece "toţi clienţii au aflat de căderile de preţ fără precedent" şi conchide: "Din păcate, pe o cerere mult redusă, vânzările nu au ţinut pasul cu prăbuşirea preţurilor şi încă există stocuri la preţuri vechi, evident mai mari".

Domnul Daniel Perju, administratorul "Lider CMC" Suceava, spune că societatea sa a vândut mai bine materialele grosiere, precum cimentul, varul, oţelul beton, BCA-ul sau cărămizile.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional