Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Depozite din MoldovaAtât producătorii, cât şi distribuitorii sunt antrenaţi în reduceri de preţ

F.A. Preţuri /

Atât producătorii, cât şi distribuitorii sunt antrenaţi în reduceri de preţ

Tendinţa generală la începutul verii era în Moldova de reducere a preţurilor la materialele de construcţie. Domnul Dumitru Ilisei, administratorul "DID Comcomtur" SRL, din Piatra Neamţ, apreciază că scăderea preţurilor se datorează eforturilor producătorilor de a se adapta la condiţiile de piaţă. Preţul cărămidei se situează la nivelul la care era în urmă cu doi ani, iar al produselor metalurgice este cam la nivelul înregistrat la sfârşitul anului 2007. În schimb, preţul cimentului şi-a mai revenit, deşi rămâne destul de scăzut, după ce anul trecut ajunsese în mod artificial şi la 50 lei/sac, apreciază domnul Ilisei. Pe de altă parte, preţurile au crescut la produsele din import cam cu 10% faţă de anul trecut, ne precizează sursa citată.

Reducerile de preţ la cărămidă sunt semnalate şi de doamna Saveta Echimov, directorul comercial al "Eky Sam" SRL, din Târgu Frumos, care indică o scădere cu 3% în luna iunie. La BCA scăderile de preţ sunt chiar mai mari în luna iunie, cu aproximativ 6-7%. Preţul oţel-betonului a cam stagnat, iar la ciment a scăzut foarte puţin, cu 1%, completează doamna Echimov. "Producătorii scad preţurile din lipsă de rulaj", explică domnia sa.

Domnul Valentin Marian, directorul comercial al "Donausieger" SRL, din Iaşi, ne spune că la termosisteme "toţi distribuitorii încearcă să mai reducă din preţ". De asemenea, sunt reduceri de 10 - 20% şi poate chiar mai mult la scule, deoarece furnizorii vor să îşi reducă stocurile. În acelaşi timp, la oţel beton a început să crească uşor preţul, completează aceeaşi sursă.

Domnul Sorin Ghenta, administrator Royal VMS Comexim SRL, Focşani, este de părere că anul acesta "piaţa a revenit la normal". De la 40 - 50 lei/sacul de ciment de 40 kg, acum a ajuns la 20 lei, iar sacul de 50 kg la 25 lei, subliniază domnia sa.

Totuşi, contrar opiniei generale, nu toate preţurile au scăzut, unele mai degrabă au crescut în acest an, spune domnul Ghenta. La 1 ianuarie au fost scumpiri de 17 - 20% la produsele aduse din import (accesorii, scule) deoarece erau exprimate în euro. S-au mai scumpit şi unele materialele de construcţie, de exemplu cu 20% la adezivi şi gleturi în ianuarie, apoi a fost o promoţie de 10% şi acum s-au mai stabilizat preţurile, exemplifică domnia sa. Au fost şi unii distribuitori mari care au făcut reduceri la jumătate, dar "este vorba doar de conjunctură, se faceau promoţii dacă aveau stocuri mari sau dacă societăţile aveau nevoie urgentă de bani,", explică sursa citată.

Piaţa este prea turbulentă pentru a putea face acum estimări privind perioada următoare, spune domnul Ghenta. Domnia sa apreciază că la oţel beton şi ciment preţurile s-au stabilizat. Preţurile la cărămida şi BCA au scăzut faţă de anul trecut, inclusiv pentru materialele importate deoarece s-au ieftinit la producător, explică domnia sa.

Vânzările rămân scăzute chiar dacă a venit vara

În ansamblu, vânzările sunt considerabil mai mici faţă de perioada similară a anului trecut, apreciază sursele citate. În unele situaţii chiar, în loc să crească odată cu venirea verii, vânzările au scăzut faţă de lunile anterioare.

Saveta Echimov, director comercial "Eky Sam" Târgu Frumos, ne precizează că vânzările au fost cu 30% mai mici în luna mai faţă de luna aprilie, o uşoară tendinţă de creştere manifestându-se totuşi la începutul lunii iunie. Oricum, vânzările sunt la jumătate faţă de cele de anul trecut, deşi poate că nu este cel mai bine să facem comparaţii cu 2008. "Ar trebui să fie o uşoară creştere în vară, dar este incertă deoarece acum oamenii privesc cu suspiciune băncile", consideră doamna Echimov.

Vânzările se fac mai ales către persoane fizice, nici acestea multe şi foarte puţin către persoanele juridice, completează aceeaşi sursă.

Şi Dumitru Ilisei, administrator "DID Comcomtur" Piatra-Neamţ, ne spune că se vinde preponderent către persoanele fizice, deoarece persoanele juridice au adesea datorii sau bani de recuperat de la clienţii lor. Domnia sa consideră că importante sunt relaţiile stabilite cu furnizorii şi flexibilitatea în livrări.

Valentin Marian, director comercial "Donausieger" Iaşi, ne spune că în ceea ce îl priveşte, în mod surprinzător, vânzările din luna mai au fost chiar mai slabe decât cele înregistrate într-o lună de iarnă. "Foarte puţini construiesc, probabil că oamenii sunt timoraţi", argumentează domnia sa. În acelaşi timp, şi domnul Marian este de părere că nu ar trebui să comparăm cu anul trecut. "Poate să facem comparaţii cu vânzările de acum doi ani. Noi suntem acum cam la nivelul vânzărilor din 2006 - 2007", completează domnul Marian.

Sorin Ghenta, administrator "Royal VMS Comexim" Focşani ne-a relatat că de la mijlocul lunii mai vânzările au început să crească, tendinţa fiind "spre normal". Dar, chiar şi aşa, vânzările sunt cam la 70% din cele înregistrate în perioada similară a anului trecut. În luna mai au crescut totuşi faţă de aprilie, când erau la 40 - 50% comparativ cu perioada din 2008, explică domnia sa.

Se vând materialele pentru finisaje

În pivinţa produselor care au avut o căutare mai mare pe piaţă, domnul Sorin Ghenta menţionează produsele pentru finisaje, precum gips-cartonul, varul, polistirenul şi tencuielile. Polistirenul se vindea în mod normal cel mai bine primăvara şi toamna, dar programul naţional de reabilitare termică i-a determinat pe oameni să mai aştepte, explică domnia sa. De asemenea, societatea a vândut bine şi cimentul. "Oţelul-beton s-a vândut la un nivel mediu, dar oricum mai bine decât cărămida, deoarece au început mai puţine construcţii", apreciază domnul Ghenta.

Şi doamna Saveta Echimov menţionează în aceeaşi categorie finisajele, incluzând gleturile, adezivii, sistemele electrice, dar chiar şi acestea în cantităţi mici. La acestea se adaugă şi cimentul.

Domnul Valentin Marian ne spune că, în cazul societăţii pe care o reprezintă, au înregistrat un succes mai mare materialele pentru amenejări interioare, mai ales gips-cartonul.

Iar domnul Dumitru Ilisei ne-a spus că a vândut mai ales cărămidă, ciment, gresie, faianţă şi obiecte sanitare.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional