Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Depozite din MunteniaPiaţa este încă tulbure, preţurile nu s-au stabilizat

F.A. Preţuri /

Piaţa este încă tulbure, preţurile nu s-au stabilizat

Deoarece cererea pentru materiale de construcţie este greu de prevăzut în contextul actual, preţurile au continuat să oscileze în ultima perioadă, fără a se ajunge la un echilibru.

Doamna Camelia Brînzan, administratorul "Andimar Global Impex" SRL din Bucureşti, estimează că după o perioadă în care preţurile în general au stagnat, se manifestă o uşoară tendinţă de creştere, dar oricum ieftiniri nu sunt. Preţul la oţel-beton a oscilat în schimb în ultimele luni. Nu mai este o diferenţă semnificativă între oţelul-beton adus din import, care era iniţial mai ieftin şi cel românesc care, deşi era puţin mai scump, are o calitate mai bună, apreciază doamna Brînzan, şi spune că spre acesta din urmă au început să se reorienteze clienţii.

Fluctuaţiile de preţ din ultima perioadă la oţelul-beton au fost semnalate şi de Iulian Matei, directorul de aprovizionare al "Areco Exim" SRL Bucureşti. Astfel, în luna mai preţul a crescut cu 0,13 lei, iar în iunie a scăzut cu 0,15 lei, ajungând la 1,9 lei/kg, TVA inclus. Domnia sa consideră că aceste fluctuaţii sunt determinate de volumul stocurilor şi nevoia de bani a distribuitorului. În schimb, preţul la plasa sudată, utilizată alături de oţelul - beton în construcţii, s-a menţinut, însă domnul Matei întrevedea o posibilă scădere în viitorul apropiat, făcând paralela cu scăderea înregistrată la oţel-beton.

Liviu Zbârcea, administratorul "Sabitcom" SRL Câmpina, Prahova, ne-a precizat că la Câmpina preţul la oţel-beton a crescut în primele două săptămâni ale lunii iunie cu 0,2 lei/kg, ajungând la 2,2 lei/kg, incluzând şi TVA.

Ionel Fica, directorul "Maco Distribuitor" SRL, din Bucureşti, este de părere că, dacă există o creştere la oţel-beton, "atunci este una artificială."

În acelaşi timp, Florin Dobrescu, directorul general al "Rudeni Grup"SRL, din Chitila, apreciază că din luna mai nu prea au mai crescut preţurile. "La cărămidă continuau în luna iunie promoţiile începute în mai, care vizau reduceri de preţ de 5%. De asemenea au mai scăzut preţurile la vopsele şi la mortare", precizează domnul Dobrescu.

Domnul Fica semnalează scumpiri la produsele din import, cam de 4 - 5%. De exemplu, în cazul vopselelor scumpirea este cam de 4% deoarece deşi sunt fabricate în ţară, materia primă este importată.

În schimb, gips-cartonul s-a ieftinit cam cu 15% faţă de sfârşitul anului trecut, şi cam cu 5% faţă de începutul lunii aprilie. La profilele de gips-carton preţul a scăzut cu până în 10% faţă de sfârşitul anului trecut. "Oferta de materiale de construcţie este foarte mare", concluzionează domnul Fica.

La ţigla ceramică s-au menţinut preţurile de anul trecut, când au fost introduse şi produse noi la preţuri convenabile, afirmă Liviu Zbârcea, administratorul "Sabitcom" SRL Câmpina. Domnia sa completează că dacă anul trecut blocurile ceramice erau la 330 - 350 lei/metru cub, acum sunt la aproximativ 240 lei/mc, incluzând TVA. Pe acest segment, la mijlocul lunii mai s-a înregistrat o reducere de preţ de la producător, astfel încât preţul a ajuns la 240 lei/mc, faţă de 280 lei/mc, nivelul precedent.

"Decât să îngroape banii, producătorii preferă să vândă mai ieftin", consideră domnul Liviu Zbârcea. Preţul cimentului este stabil, pe la 23 - 24 lei/sac, precizează aceeaşi sursă.

Distribuitorii nu se aşteaptă la o revigorarea a vânzărilor în viitorul apropiat

Deşi vânzările au început să mai crească, ele rămân totuşi la un nivel destul de scăzut faţă de anii trecuţi. "Oamenii sunt încă sceptici, iar preţurile nu au scăzut aşa de mult cum se aşteptau ei", spune doamna Camelia Brînzan. Deja "multă lume se sperie de lunile de toamnă, că vor scădea vânzările începând din septembrie", explică domnul Florin Dobrescu. Domnia sa apreciază că se construiesc mai mult locuinţe individuale sau se renovează locuinţele vechi, mai ales că au mai plecat chiriaşii. "Rămâne să vedem şi ce va fi cu programul . Poate ajută, deşi dobânda este în continuare mare", apreciază domnul Dobrescu

"De abia acum începe criza, nici vorbă să se reia construcţiile", este de părere domnul Ionel Fica. Ansamblurile au fost oprite din lipsă de bani, iar persoanele fizice care au posibilităţi financiare sunt puţine. Domnul Fica este sceptic şi în privinţa rezultatelor pe care le poate avea programul "Prima casă": "chiar dacă necesarul de locuinţe noi este fantastic, tot nu sunt bani".

Domnia sa crede că la momentul de faţă nimic nu este sigur, iar băncile nu mai riscă să sprijine construcţiile. "Ar fi totuşi un avantaj că s-a mai aşezat forţa de muncă", subliniază domnul Fica. "Din ce am văzut în piaţă, eu cred că o să ţină criza cel puţin un an de zile. Nu cred că îşi va reveni piaţa, poate doar o uşoară creştere prin august - septembrie, dacă dau drumul mai serios la ", conchide domnul Fica.

Domnul Iulian Matei percepe chiar o reducere a cererii în luna iunie, dar evită să se pronunţe asupra posibilităţii de creştere. Totuşi, în luna mai domnia sa spune că a vândut mai mult decât în aprilie, deşi până acum "trebuia să avem multă treabă deja", relatează sursa citată.

Liviu Zbârcea, administrator "Sabitcom" SRL, Câmpina, apreciază că sunt destul de puţine construcţii noi în zonă. "Chiar dacă vânzările parcă se mai mişcă puţin, totuşi sunt la jumătatea celor de anul trecut. Nu mă aştept să - şi revină piaţa până la sfârşitul anului, deoarece condiţiile de creditare sunt drastice", consideră domnul Zbârcea.

Se vând mai ales produsele destinate renovărilor

În privinţa produselor care au avut mai mult succes la vânzare, Florin Dobrescu, manager general "Rudeni Grup" SRL, Chitila, menţionează produsele pentru renovări, mai ales gips-cartonul pentru recompartimentări, vopselele, chiar dacă nu au o pondere mare. Cărămida se vinde ca şi anul trecut din punct de vedere cantitativ, dar la preţuri reduse, mai spune domnul Dobrescu.

Şi domnul Fica menţionează vânzările la gips-carton pentru lucrările aflate în curs de finalizare.

În schimb, domnul Zbârcea ne vorbeşte despre ţigla ceramică şi sistemele de învelitori, cu menţiunea că acestea sunt achiziţionate mai ales pentru lucrări de renovare şi mai puţin pentru construcţiilor noi.

Domnul Iulian Matei ne spune că se vând mai bine oţelul-beton şi plasa sudată.

În acelaşi timp, doamna Brînzan afirmă că s-au vândut mai ales instalaţii sanitare, termice, pentru apă şi canalizare. Domnia sa atrage atenţia asupra faptului că multe lucrări din construcţii au fost suspendate, inclusiv datorită impozitelor suplimentare la care nu au mai putut face faţă constructorii în contextul unor vânzări reduse.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional