Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Depozite din TransilvaniaTendinţa este de uşoară reducere a preţurilor, excepţie notabilă făcând oţelul-beton şi produsele din import

F.A. Preţuri /

Tendinţa este de uşoară reducere a preţurilor, excepţie notabilă făcând oţelul-beton şi produsele din import

Alexandru Câmpean, reprezentantul firmei "Dolby" SRL, din Braşov, ne spune că s-au redus preţurile de vânzare la ciment, oţel-beton şi polistiren, cam cu 20% faţă de vara lui 2008. Domnia sa apreciază că sunt scumpiri la produsele din import pe fondul deprecierii leului faţă de euro. Creşterile sunt la materialele pentru finisaje, vopsele, spume poliuretanice şi adezivi speciali, cam cu 20% faţă de vara lui 2008. "La oţel-beton ne aşteptăm până în toamnă la o creştere de până în 10%, deoarece minimul a fost deja atins. Dar, oricum, nu să va mai ajunge la nivelul de anul trecut", estimează domnia sa.

La începutul anului reducerile promoţionale de preţuri acordate de producător au fost mai mari, dar ulterior promoţiile au fost schimbate, având reducerile mai mici în luna iunie. Polistirenul extrudat pentru faţade era la mijlocul lunii iunie la acelaşi preţ ca şi polistirenul extrudat neted. La adezivi pentru polistiren preţurile erau în aceeaşi perioadă cu 10% mai mici. "Nu sunt nemaipomenite promoţiile, deoarece nici producătorii nu-şi prea permit reduceri, pentru că operează la capacitate de producţie mai mică, astfel încât costurile marginale au crescut", explică domnul Câmpean.

Mircea Ferezan, directorul "Fermis" SRL, din Sighişoara, apreciază că sunt unele reduceri de preţ, dar mici, de câteva procente. Astfel, cărămida distribuită era în luna iunie cu aproximativ 5% mai ieftină faţă de luna aprilie, în timp ce la oţel beton scăderea era de 4 - 5% comparând cu aceeaşi lună. Preţul la gips-carton era în schimb stabil. Domnia sa semnalează şi problema fluctuaţiilor la aceste promoţii.

"Tendinţa este de uşoară creştere a preţurilor, dar nu exagerată", consideră Florian Lefter, reprezentantul "T.C. Vertex" SRL, din Hunedoara. La adezivi, gleturi şi var preţurile au crescut în iunie cam cu 7% faţă de luna mai. În schimb, preţurile la BCA şi ciment stagnează, iar la oţel-beton este o uşoară scădere, de 5-7% comparativ cu luna mai, precizează domnul Lefter.

Doamna Ioana Drăguşin, directorul executiv al "Comat Sălaj" SA, din Zalău, ne spune că în luna iunie s-a înregistrat o uşoară creştere a preţurilor produselor metalurgice, de doar 2-3%. Pentru oţel-beton a crescut puţin, dar domnia sa estimează o scădere în viitorul apropiat. Aceasta deoarece cererea nu poate susţine preţurile, iar dobânzile bancare sunt prea mari, astfel încât anulează în prezent posibilitatea distribuitorilor de a achiziţiona stocuri mai ieftine. Stocurile vechi sunt în schimb scumpe, subliniază doamna Drăguşin.

Revigorarea mult aşteptată a vânzărilor nu a venit

Deşi activitatea se mişcă greu, iar banii sunt puţini pe piaţă, domnul Lefter sesizează o uşoară creştere în luna iunie faţă de lunile de primăvară. Oricum, vânzările sunt cam la jumătate faţă de cele de anul trecut. "Nu va mai fi anul acesta ce a fost anul trecut, când foarte multe preţuri au explodat în vara lui 2008", consideră domnia sa.

"Trendul este ascendent în vânzări, dar încetişor. La produsele metalurgice nu cred că vor mai creşte vânzările până la sfârşitul anului, deoarece nu este suficientă cerere", precizează doamna Drăguşin. Închiderea unor unităţi de producţie va avea însă efecte pe termen lung, pentru că se pierde forţa de muncă specializată, atrage atenţia domnia sa.

Volumul vânzărilor nu s-a modificat în luna iunie comparativ cu luna precedentă, spre diferenţă de ceea ce se întâmpla în mod normal, spune domnul Câmpean. Domnia sa oferă drept explicaţie pentru această situaţie şi faptul că anul trecut majoritatea comenzilor se făceau prin documente de plată, iar acum mulţi distribuitori solicită plata pe loc. Aceasta pentru că "riscul a crescut enorm", mulţi constructori au probleme şi există cazuri în care nu au mai primit nici ei banii de la clienţi şi atunci se ajunge la un "efect de domino", subliniază domnul Câmpean.

Domnul Ferezan ne menţionează o revigorare a vânzărilor în prima parte a lunii mai, pentru vreo două săptămâni, după care a urmat un declin. "Dacă nu dau drumul la finanţare totul se blochează!", conchide domnia sa.

Se vând mai bine finisajele si produsele pentru lucrări mici

În privinţa produselor care au înregistrat vânzări bune, domnul Alexandru Câmpean menţionează în primul rând termosistemele pentru faţadă şi toate accesoriile pentru acestea, iar în al doilea rând gips-cartonul pentru recompartimentări, cu profile şi accesorii.

Domnul Florian Lefter precizează în mod deosebit cimentul, varul şi polistirenul. În schimb, doamna Ioana Drăguşin vorbeşte despre ţevile sudate, utilizate mai ales pentru construcţiile civile, confecţiile metalice sau lucrările mici, în contextul în care proiectele mari se lasă aşteptate.

Domnul Mircea Ferezan conchide că toate produsele se vând în acelaşi ritm, mai redus în această perioadă.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional