Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

DEPOZITEPromoţiile de primăvară s-au încheiat la jumătatea lunii aprilie

F.A. Preţuri /

Promoţiile de primăvară s-au încheiat la jumătatea lunii aprilie

Muntenia

La cele mai multe materiale s-au înregistrat reduceri de preţ

Preţurile materialelor de construcţie pot să fie mai mari sau mai mici în func-ţie de producători, spune Camelia Brînzan, administratorul "Andimar Global Impex" SRL, din Bucureşti, şi precizează că dacă vor să scape de stocuri, producătorii fac reduceri semnificative de preţuri. Domnia sa precizează că preţul cimentului a scăzut de la începutul anului cu aproximativ 5-7% deoarece este probabil ca producătorii să aibă stocuri mari. Posibil, ca preţul cimentului să se menţină la nivel mai redus pentru încă vreo trei luni, pentru a încuraja vânzările.

Preţul fier-betonului a scăzut foarte puţin faţă de luna martie, dar raportat la anul trecut a scăzut mult. Dacă în vara anului trecut era de circa 4 lei/kg + TVA, în aprilie anul acesta era cam la jumătate. În schimb, se menţin preţurile la cărămidă, apreciază doamna Camelia Brînzan.

Ionel Sică, administratorul "Maco Distribuitor" SRL, din Bucureşti, consideră că tendinţa de reducere a preţurilor este generalizată: "Toată lumea vinde mai ieftin". La gips-carton preţul era în aprilie mai mic cu 10% faţă de luna noiembrie. Pe de altă parte însă, la adezivii pentru gresie, faianţă şi termosisteme, preţurile au crescut cu 4 - 5%. Au fost producători care au crescut preţurile la începutul anului, pentru ca acum să le scadă, ne spune domnul Sică. Domnia sa este de părere că nu a mai fost aşa o criză pe piaţa materialelor de construcţie din România şi concluzionează: "Piaţa e tulbure!"

Fluctuaţiile de preţ sunt percepute şi de Liviu Zbârcea, administratorul "Sabitcom" SRL, din Câmpina, care menţionează în acest sens termoblocurile, la care au fost iniţiate în iarnă discount-uri, prin care preţurile au scăzut cu 10%, reducerea în aprilie a fost în schimb de doar 5% şi se prefigurează ca acest discount să revină la 10%. Domnia sa menţionează şi promoţiile la ţigla de tablă ondulată, dar care s-au încheiat recent, la jumătatea lunii aprilie practicându-se acelaşi preţ ca şi anul trecut.

Şi la ţigla din beton au fost promoţii până la jumătatea lunii aprilie. O diferenţă majoră, subliniază şi reprezentantul depozitului din Câmpina, s-a înregistrat la fier beton, pentru care preţul a fost 4,7 - 4,9 lei/kg până în septembrie -octombrie 2008, iar acum este de 2,5 - 2,6 lei/kg.

Florin Dobrescu, managerul general al "Rudeni Grup" SRL, din Chitila, ne spune că preţurile s-au redus la majoritatea produselor, respectiv la cărămidă, ciment, mortare, adezivi. Dacă ne raportăm la euro, reducerea este şi de 20% la unele produse, precizează domnia sa. Ca exemplu reprezentativ este oferit sacul de ciment, care era anul trecut 30 de lei, iar acum este 20. În schimb, preţul la ţigla ceramică este constant.

Doamna Mădălina Teleman, directorul de vânzări al "Kaproni" SRL, din Blejoi, judeţul Prahova precizează că la unele produse a mai scăzut preţul, iar la altele au rămas la fel. Astfel s-a ieftinit fierul beton, dar nu foarte semnificativ, iar la cărămidă a scăzut preţul cu 2-3%, după cum apreciază domnia sa. Doamna Teleman atrage atenţia că apar multe zvonuri pe piaţă care induc în eroare potenţialii cumpărători, care astfel se aşteaptă la nişte reduceri substanţiale când acest fapt nu este posibil. Preţul depinde de producători, cei mai mulţi dintre ei comercializând din stocul de anul trecut, mai spune domnia sa.

Sunt căutate cu predilecţie produsele ieftine

Doamna Brînzan apreciază că vânzările s-au intensificat pe fondul sfârşitului anotimpului rece: "au început să se mai mişte puţin lucrurile". Mulţi se aşteaptă la ieftiniri, dar nu cred că vor scădea preţurile mai mult. Lunile ianuarie şi februarie au fost "luni moarte faţă de alţi ani şi a mers foarte greu", spune doamna Brînzan. Preţul poate fi negociat în funcţie de cantitate, astfel că nu poate fi vândut la acelaşi preţ şi unei persoane care cumpără un sac de ciment şi alteia care cumpără în cantităţi mari, explică domnia sa.

Pe de altă parte, domnul Sică este de părere că activitatea nu s-a reluat, ba din contră, au fost vânzări mai mari la începutul anului, pentru că mai erau contracte de pe 2008. De exemplu, există pe piaţă gips carton mai slab calitativ, dar mai ieftin şi există gips carton mai bun, doar puţin mai scump. Acum toţi aleg pe acela mai ieftin, "România este ţara preţului! Nu au interes să bage marfă bună. Bagă orice, numai să iasă în preţ", conchide domnul Ionel Sică.

Domnul Zbârcea se limitează în a spune că încă nu s-au reluat vânzările.

Nici domnul Dobrescu nu consideră că s-au reluat construcţiile, astfel că se finalizează ce s-a început deja. "Eu am vândut aproape cât anul trecut din punct de vedere cantitativ, poate doar cu o reducere de 5%, dar valoric s-a remarcat o scădere cu 32 - 33% dacă ne raportăm la leu, iar diferenţa este mai mare dacă ne raportăm la euro, cam de 46%", relatează domnia sa. Doamna Teleman nu consideră că se află în situaţie de criză, ci pur şi simplu a trecut prin perioada de iarnă.

S-au vândut mai bine produsele pentru finalizarea construcţiilor, dar şi cărămizile

Produsele care s-au vândut cel mai bine în această perioadă au fost din perspectiva doamnei Camelia Brînzan cărămizile, dar oricum, nu ca în anii trecuţi: "cantitatea a scăzut drastic". Vânzările se fac mai ales către persoane fizice. Sunt oameni care au făcut în iarnă fundaţiile, apoi au rămas blocaţi, nu mai aveau credite. Acum cine mai are bani sau poa-te contracta un credit merge mai departe, apreciază domnia sa.

Domnul Ionel Sică ne precizează că vânzările de gips-carton merg, dar nu ca anul trecut, când vindea în această perioadă cam 60% din volumul din lunile de vară. Faţă de lunile de iarnă, în schimb, este cam aceeaşi situaţie ca anul trecut. Se mai vând adezivi, termosisteme şi tencuieli decorative. Opinia domniei sale cu privire la criză este că: "Nebunia de abia a început, nimeni nu ştie ce va fi, însă piaţa se va aşeza, va reveni la preţuri normale". Şi materialele şi forţa de muncă au fost scumpe anul trecut, "manopera a crescut artificial, a fost deficit de forţă de muncă", consideră domnul Sică.

Domnul Liviu Zbârcea nu poate preciza un produs mai căutat decât celelalte: "aveam în gând că oamenii se vor apuca de fundaţii, vor căuta fier beton, cărămizi. Dar nu a fost aşa. Lumea vine şi întreabă, aşteaptă reduceri, se duc la bănci, dar nu obţin finanţare."

Chiar şi statul a întârziat cu plata în anumite cazuri şi a afectat indirect şi societatea, după cum ne explică domnul Zbârcea.

Domnul Florin Dobrescu spune că societatea sa a vândut bine faţă de alţi ani gips-carton şi vopsele, precum şi pavele din beton, adică materiale pentru terminarea construcţiilor. Domnia sa apreciază că nevoia pentru case există, deci crede că va creşte şi cererea pentru materialele de construcţie.

Doamna Mădălina Teleman ne spune că vinde din toate categoriile de produse, dar mai ales către persoanele fizice care s-au apucat de construcţii. Domnia sa exemplifică totuşi că în ianuarie s-a vândut mai bine BCA-ul în comparaţie cu cărămida, iar în februarie - martie lucrurile s-au inversat şi s-a vândut mai bine cărămida.

Transilvania

Preţuri scăzute la produsele metalurgice şi mărite la cele de finisaj

"Comat Sălaj" din Zalău avea la jumătatea lunii aprilie o promoţie la tabla subţire laminată la rece, unde preţul a fost redus cu 5-8%, ne-a spus Ioana Drăguşin, directorul executiv al societăţii. Domnia sa completează că până în luna aprilie preţurile au fost mai ridicate, apoi au scăzut cu 5-8%, inclusiv la accesoriile din oţel utilizate la uşile industriale, pe care societatea le distribuie.

Ioan Polotsca, administratorul "Polaris Com" SRL, din Sovata, menţionează că la cărămidă practică un discount de 10%. De asemenea, oţelul beton s-a ieftinit mult, astfel că dacă anul trecut era pe la 5 lei/ kg, în aprilie era în jur de 2 lei/ kg. În paralel, au crescut preţurile la aproape toate produsele de finisaj, cam cu 5-10% (la gips carton, polistiren, adezivi, vopseluri), datorită diferenţei cursului euro. Preţul de vânzare al cimentului stagnează la firma din Sovata.

"Nu sunt fluctuaţii de preţuri, acestea se situează aproximativ la acelaşi nivel ca anul trecut", susţine domnul Mircea Ferezan, directorul "Fermis" SRL, din Sighişoara. Sunt în schimb promoţii cu reduceri de 5-10% din preţ la unele produse. Domnul Ferezan menţionează că au crescut preţurile materialelor importate, cum este şi cazul gips-cartonului. În ansamblu, a scăzut foarte mult preţul produselor siderurgice, cam cu 40% faţă de a doua jumătate a anului trecut.

Domnul Ioan Voinea, director comercial la Val & Vividus SRL, din Braşov, ne precizează că preţurile au scăzut la ciment, cărămidă, fier, BCA, dar aceasta doar temporar, urmând să crească cam cu 5% la următoarea comandă pentru cărămidă, fier şi ciment.

La ciment preţul a scăzut cu 5 lei faţă de anul trecut, însă a crescut la finisaje cu circa 10% faţă de decembrie 2008. Domnul Voinea este de părere că dacă se dă drumul la credite preţurile vor creşte în ansamblu.

Vânzările sunt mai reduse în contextul unei "pieţe leneşe"

Doamna Drăguşin de la "Comat Sălaj" consideră că încă nu poate aprecia dacă s-au reluat sau nu vânzările după perioada rece, dar "este o piaţă destul de leneşă". Autorităţile locale reprezintă clienţi importanţi pentru societate şi "se simte că nu există bugete locale defalcate, nu au pornit programul de investiţii".

Comparând luna aprilie cu martie, domnul Polotsca consideră că "mişcarea este mai bună".

Nici domnul Ferezan nu se grăbeşte să afirme dacă s-au reluat vânzările, deoarece au fost puţine zile frumoase, favorabile construcţiilor şi conchide: "timpul nu este o scuză".

În schimb, domnul Voinea apreciază că au început construcţiile, dar, cu toate acestea, vânzările reprezintă doar 50% din cele înregistrate în perioada similară a anului trecut. Domnia sa menţionează că se aplică preţurile de listă, dar se pot negocia pentru cantităţi mai mari.

S-au vândut mai bine produsele utilizate în începerea construcţiilor

În cazul doamnei Ioana Drăguşin, vânzările "s-au mişcat mai bine" cu ţevile negre din oţel sudat, care se adresează clienţilor mai mici, particulari (fiind utilizate, de exemplu, pentru sere). În ansamblu "piaţa este foarte dezordonată încă", deoarece anul trecut, după "o creştere a preţurilor în prima jumătatea a anului, a urmat o scădere în a doua jumătate", deci "un vârf de preţ şi un colaps", iar din acest motiv distribuitorii au rămas cu stocuri mari şi scumpe, explică domnia sa. Acum preţurile la producători sunt jos, estimativ cu o reducere de 100 de euro pe tonă în cazul produselor metalice. O altă problemă este că băncile nu mai dau credite. Prioritatea societăţii, începând cu luna noiembrie a anului trecut a fost de a vinde, chiar dacă nu în cele mai favorabile condiţii, completează doamna Drăguşin

Domnul Ioan Polotsca apreciază că s-au vândut mai bine cărămida şi cimentul şi, prin urmare, poate trage concluzia că au început construcţiile.

Moldova

Fierul beton, cu 40% mai ieftin faţă de anul trecut

Circa 40% dintre materialele distribuite se vând cu reduceri de preţ, iar creşteri nu sunt decât la mărfurile ale căror preţuri sunt exprimate în euro (datorită ratei de schimb), respectiv la ţigla de tablă şi accesoriile aduse din import, afirmă Andrei Vasile, administratorul Prodcombilc SRL, din Focşani. Domnia sa precizează că are o ofertă pentru ţigla beton, cu o reducere de preţ de 10 - 20%, iar o altă reducere este la BCA. Totuşi, este de menţionat că scăderea cea mai accentuată se înregistrează la fier beton, respectiv cu 40%, comparativ cu anul trecut, spune domnul Vasile.

Preţurile au mai scăzut, însă clienţii cer preţuri şi mai mici, dar nu mai au de unde să scadă, apreciază doamna Saveta Echimov, director comercial la Eky Sam SRL, din Târgu Frumos. Domnia sa precizează că a scăzut preţul la ciment. Dacă anul trecut era şi la 30 - 35 lei sacul, acum este şi la 22 - 21,5 lei sacul. Preţul la cărămidă a rămas la fel, dar a scăzut cu mult la fierul beton, cam cu 40% faţă de 2008.

La materialele de zidărie preţurile au scăzut cam cu 8 - 10% faţă de trimestrul IV din 2008, iar la fier preţurile sunt cu 10% mai mici faţă de aceeaşi perioadă, menţionează Daniela Marin, directorul general al Figran SRL din Galaţi. La ciment s-a păstrat preţul din luna decembrie. De asemenea, s-au menţinut şi preţurile la izolaţii, precizează sursa citată.

Activitate scăzută şi după sezonul rece

Domnul Vasile apreciază că activitatea este diminuată faţă de anul trecut: "Nu este agitaţie prea mare, unii au cumpărat mai scump în ianuarie". Preţurile pot fi negociate în prezent.

Totuşi, tranzacţiile au mai crescut faţă de perioada rece, dar foarte puţin şi acest lucru se datorează faptului că pe piaţă "nu sunt bani cash", afirmă doamna Echimov.

Doamna Marin consideră că este normal ca vânzările să nu se relanseze până la Paşti, deoarece aşa s-a întâmplat în fiecare an. Domnia sa se aşteaptă ca vânzările să crească după sărbători. Preţul se poate negocia dacă se plăteşte în avans şi pentru cantităţi foarte mari, dar se ţine cont şi de istoricul firmei, completează doamna Marin.

Se caută materiale pentru începerea construcţiilor

Domnul Andrei Vasile sesizează că au început construcţiile, ca în fiecare primăvară, astfel că s-au căutat mai mult decât alte produse fierul beton, cimentul şi zidăriile, dar oricum, sunt cu 30% mai puţine vânzări decât în perioada similară a anului trecut.

Doamna Saveta Echimov ne spune că în regiunea în care îşi desfăşoară activitatea casele se fac mai mult cu bani trimişi din străinătate de către cei care lucrează acolo. Până acum s-a vândut bine cimentul.

Doamna Daniela Marin apreciază că s-au vândut mai bine BCA-ul şi fierul, dar nu pentru proiecte mari, ci mai mult pentru necesităţile persoanelor fizice. Acest lucru s-a datorat faptului că proiectele mari s-au sistat sau au fost spre finalizare şi nu au mai necesitat decât produse de finisaj.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Materiale

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional