Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

DEPOZITESe vând mai bine materialele de finisaj şi cele pentru lucrări de completare

F.A. Preţuri /

Se vând mai bine materialele de finisaj şi cele pentru lucrări de completare

Bucureşti - Scad şi preţurile şi volumul vânzărilor

Preţurile materialelor de construcţie oferite de distribuitorii din Bucureşti au înregistrat scăderi în primele luni ale anului comparativ cu sfârşitul anului 2008.

Astfel, Alexandru Holban, administratorul Coral EX HCD SRL afirmă: "Am mai scăzut preţurile, mai ales la produsele pe bază de metal, cam cu 10-11%". De asemenea, Mihail Tudosie, directorul general Samco S.A, ne-a spus: " Faţă de anul trecut preţurile au scăzut cam cu 10%."

În alte cazuri, preţurile au scăzut chiar şi mai mult, după cum estimează Costea Iancu, administratorul Plus Metal SRL: "Preţurile s-au micşorat cam cu 25% faţă de octombrie 2008, de atunci au cam început să scadă". Domnul Iancu apreciază că scăderea se datorează cererii tot mai reduse.

Francisc Szabo, administratorul Sambra Import Export SRL, consideră că preţurile "în general au rămas cam la fel", excepţie notabilă făcând totuşi oţelul beton, care s-a ieftinit cam cu 30% faţă de a doua jumătate a anului trecut şi chiar mai mult comparativ cu prima jumătate din 2008.

Marin Mititelu, administratorul Mercury Impex 2000 SRL, spune că preţurile au tendinţa de a se schimba la fiecare lună şi jumătate şi dă ca exemplu cimentul, caz în care sacul de 50 de kg poate să coste 19 lei, pentru ca în săptămâna următoare să fie 20,5 lei. Modificarea este dată de creşterea cursului euro, care determină scumpirea materiei prime aduse din import. Domnul Mititelu completează că preţul cimentului a suferit mai multe oscilaţii în ultimele luni: " A scăzut în februarie, iar acum a revenit la nivelul din decembrie 2008." Pe de altă parte, domnul Mititelu remarcă şi o ieftinire a BCA-ului, de la 300 lei pe metrul cub în 2008, la 260 lei în martie 2009.

Deşi este în general admis că anotimpul rece este nefavorabil pentru construcţii şi implicit pentru vânzările de materiale, venirea primăverii aduce cu sine tendinţa de relansare a activităţii. Însă, în contextul actual, acest lucru nu a mai fost resimţit ca în anii precendenţi, după cum remarcă şi domnul Holban: "Încă este timp mort; sunt oameni care se interesează, au venit antreprenori, însă doar la modul informativ, nu să efectueze achiziţii. Probabil aşteaptă să vadă implicaţiile crizei, dacă obţin finanţare, dacă îngheaţă proiectele şi le pun în conservare".

Oricum, vânzările sunt mai mici faţă de anul trecut. Aceeaşi situaţie este remarcată şi de domnul Szabo, care apreciază că vânzările nu s-au reluat, reprezentând cam 30% faţă de cele înregistrate în aceeaşi perioadă a anului trecut. Asta deoarece "lumea aşteaptă să cadă şi mai jos preţurile" crede domnul Szabo, subliniind că în momentul de faţă preţurile pot fi negociate.

Domnul Tudosie estimează că cererea "a scăzut cam cu 50% pe seama crizei", comparativ cu perioada similară a anului trecut. În acelaşi timp, domnul Iancu apreciază că încă nu s-au reluat construcţiile, iar vânzările sunt mai mici faţă de începutul lui 2008. Domnul Mititelu realizează o comparaţie cu iarna 2007-2008, care "a mers perfect", deoarece vânzările au atins 60% din cele de pe perioada verii, în schimb iarna 2008-2009 a înregistrat doar 20-25% din vânzările din vara lui 2008, existând şi posibilitatea de negociere a preţului.

Produsele cel mai bine vândute în perioada aceasta sunt gardurile de sârmă şi plasa de sârmă apreciază domnul Holban. Pe de altă parte, domnul Szabo este de părere că succesul vânzărilor ţine de oportunitatea de a obţine un contract, în acest sens domnia sa având în prezent contracte mari pentru gips carton. Domnul Tudosie remarcă faptul că nu este necesar doar un anumit produs pentru ridicarea unei case, deci nu se poate spune că un produs are întâietate, însă menţionează totuşi că au fost căutate oţelul beton, cheresteaua şi materialele de finisaj. "Se vinde bine cimentul şi plasa sudată de Buzău", precizează şi domnul Iancu.

Domnul Mititelu ne spune că se caută foarte mult agregatele, mai ales în Bucureşti, deoarece se fac lucrări la fundaţii; de asemenea se caută cimentul şi BCA-ul: "Se lucrează pe BCA, a revenit foarte mult, se renunţă la rigips şi se preferă pereţi falşi de BCA."

Vorbind despre perspectivele pieţei, domnul Mititelu apreciază: "Nu cred că în următoarele cinci luni se va atinge jumătatea vânzărilor din vara anului 2008, atât timp cât nu se dau credite. Oamenii cumpără terenuri, că s-au ieftinit, dar nu mai au şi bani să construiască."

Transilvania - Schimbările în volumul vânzărilor nu sunt chiar atât de mari

Pe piaţa distribuitorilor de materiale de construcţie evoluţia preţurilor diferă de la caz la caz. Astfel, Ovidiu Cotor, manager de vânzări la BTM Distribution SRL din Târgu Mureş, declară că reacţia societăţii la schimbările de pe piaţă s-a exprimat prin "reduceri de preţuri la majoritatea produselor, adaosuri mai mici, politică mai agresivă la vânzări, mai mulţi oameni la vânzări". Domnul Cotor spune că "alţii au dat oameni afară, noi am angajat, investim prin muncă".

În alt caz, nu sunt aşteptate nici creşteri semnificative, dar nici prăbuşiri de preţuri, precizează Simona Lungu, responsabilul de vânzări de la Azzuro Cons SRL din Făgăraş. Doamna Lungu menţionează că o parte dintre furnizori au crescut preţurile: "Faţă de decembrie 2008, în ianuarie preţurile au crescut cu 7-10% datorită fluctuaţiei cursului euro, ori noi vindem în lei. Toţi producătorii naţionali au anunţat creşteri de preţuri, Holcim şi Lafarge au menţinut preţurile până în februarie, după care au efectuat şi ei scumpiri."

Cornel Drăgan, administrator al Luţu Construct SRL din Stamora Germană, spune că deşi furnizorul a lăsat din preţ ca să vândă, diferenţa de curs la euro a compensat, iar preţurile au rămas cam la acelaşi nivel. Unele schimbări majore s-au produs la preţul oţel betonului, singurul care s-a ieftinit, ajungând la jumătate faţă de nivelul din 2008. În schimb cimentul s-a scumpit, de la 370 lei la 420 lei pe tonă.

Reprezentantul unui distribuitor din Sibiu ne-a precizat că preţurile nu prea au scăzut, "au cam îngheţat sau sunt mişcări mici-mici", poate doar pe baza intensificării concurenţei şi oricum nu mai mult de câteva procente. Domnia sa completează că la armătură au fost totuşi modificări importante, faţă de august 2008 înregistrându-se o scădere cu 40%, pe baza lipsei cererii. Sursa citată pune această scădere şi pe seama reorientării producţiei din Turcia spre piaţa din Europa. În plus, "criza a blocat investiţiile", a scăzut cererea şi a crescut oferta. În rest, la celelalte materiale sunt fluctuaţii mai puţin semnificative, de ± 5-7%, precizează aceeaşi sursă.

În ceea ce priveşte evoluţia vânzărilor comparativ cu perioada similară a anului trecut, domnul Cotor declară că "nu simţim să fie mai rău ca anul trecut". Doamna Lungu apreciază că vânzările sunt la un nivel mediu, nu sunt schimbări faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, însă semnalează problema întârzierii plăţii la lucrările de la buget, fapt ce a afectat constructorii şi, indirect, distribuitorii de materiale de construcţie. În perspectivă, domnia sa consideră că "persoanele fizice care vor să facă lucrări le vor continua şi în timpul crizei, mai complicat este cu lucrările la stat şi cu firmele."

Domnul Drăgan precizează că "vânzările au scăzut faţă de anul trecut", deoarece anul acesta nu se mai construieşte aşa de mult. Şi reprezentantul societăţii din Sibiu sesizează o reducere a consumului din piata, percepând situaţia în felul următor: "Cine reuşeşte anul aces-ta să vândă ca în 2008 este fericit! Ar fi oportun şi un sprijin din partea statului pentru piaţa construcţiilor". În plus "acum este o panică generală în piaţă" şi datorită faptului că băncile au dat credite prea uşor şi acum au pus condiţii mai severe de creditare.

Materialele pentru finisaje se vând bine

Au existat pe piaţă şi materiale care s-au vândut mai bine decât altele în această perioadă, domnul Cotor dând ca exemplu materialele pentru finisaje, precum gips cartonul, vopselurile, parchetul din lemn masiv sau laminat, achiziţionate mai ales de clienţi cu venituri medii şi peste medie. Doamna Lungu menţionează că s-au vândut destul de multe acoperişuri din ţiglă de beton, completând că "am avut şi surpriza să vindem în ianuarie cărămidă Siceram."

Şi domnul Drăgan menţionează vânzările de cărămidă, dar şi de polistiren sau gips carton, materiale utilizate pentru lucrările interioare care sunt posibile şi în anotimpul rece. Reprezentantul societăţii din Sibiu nu a precizat anumite produse, susţinând că încă "aşteptăm adevăratul val al crizei", probabil după martie-aprilie. Sursa citată considerând că oamenii care au început construcţiile anul trecut nu pot totuşi să le lase neterminate, astfel au fost anumite vânzări pentru "lucrări de completare."

Muntenia - Vânzările nu mai sunt cum au fost la începutul lui 2008

Reduceri de preţ cu 10-20% faţă de iulie 2008 la cărămidă, BCA şi oţel beton s-au produs în primele luni ale acestui an. Aceasta deoarece se achiziţionează mai ieftin de la furnizori, precizează Florin Şerban, manager operaţiuni vânzări Argeş, la Alvvimar Comimpex SRL, Piteşti. La celelalte categorii de produse nu sunt schimbări, apreciază domnul Şerban.

În schimb, au existat creşteri de 10-15% faţă de anul trecut la materialele de finisaje şi vopseluri, datorită diferenţei de curs la euro, argumentează Ion Alexandru, administrator Chimsan SRL, Buzău. Domnia sa spune că la polistiren preţurile au rămas cam la fel ca anul trecut. Nici pe ciment nu sunt modificări de preţ spune domnul Alexandru, deşi consideră că această piaţă este "speculativă", deoarece primii care iau produsele din fabrică - în multe cazuri transportatori - le vând scump mai departe.

Nu doar importatorii au mărit preţurile pe fondul evoluţiei cursului leu/euro, ci şi unii producători autohtoni, care probabil importă materii prime, spune domnul Alexandru.

Pe de altă parte Dorel Ivănică, manager de vânzări la Decora Stil SRL din Slatina, consideră că preţurile de azi pot să nu mai fie valabile mâine, mergând în sus datorită cursului euro. Domnul Ivănică precizează "nu suntem nici cea mai ieftină reţea de distribuţie din ţară, dar nici cea mai scumpă".

Referindu-se la preţuri, Tudor Vasile, administratorul Gedai Company SRL din Otopeni, declară: "Nu am modificat nimic, piaţa e moartă!"

În această primăvară vânzările se dezmorţesc mai greu

Vânzările sunt, în ansamblu, mai slabe la începutul lui 2009 decât în perioada similară a anului trecut. "Acum, pe luna martie, au început să crească vânzările, dar nu foarte mult", iar în ianuarie-februarie au fost mai mult discuţii, spune domnul Şerban. Domnia sa estimează că vânzările de la începutul lui 2009 sunt tot cam la acelaşi nivel ca volum faţă de 2008, dar valoric sunt mai reduse, pe fondul scăderii preţurilor.

Domnul Alexandru menţionează că "vânzările sunt slabe, încasările din teritoriu sunt slabe", iar piaţa "funcţionează foarte greu din noiembrie încoace, deoarece nu se mai construieşte, nu se mai fac investiţii". Domnia sa apreciază că faţă de anul trecut vânzările au scăzut de trei ori, în prezent fiind posibilă şi negocierea cu clienţii. "Se mişcă piaţa şi în sus şi în jos", factorul principal fiind cursul leu/euro, la care se adaugă şi numeroasele speculaţii, "dacă anul trecut a fost o stabilitate a pieţei, anul acesta nu mai este", conchide domnul Alexandru.

Domnul Ivănică se rezumă în a spune: "Nu am mai vândut mai nimic din octombrie, pentru că a fost iarnă."

Nici la depozitul domnului Vasile vânzările nu s-au reluat după trecerea iernii, constatând că acestea au fost în schimb de 10 ori mai mici faţă de perioada similară a anului precedent. "Am materiale pe stoc, dar nu le ia nimeni", spune domnia sa.

Materialele pentru amenajări sunt urmate de cele pentru zidărie

În ianuarie-februarie au fost căutate produsele de amenajări: gresie, faianţă, gips carton, gleturi, în timp ce în luna martie s-a înregistrat o creştere pe zidărie: cărămidă, BCA, ciment, oţel beton, spune domnul Şerban. În acelaşi timp, domnul Alexandru precizează că s-au vândut izolaţiile interioare: vata, gips cartonul, dar şi montanţii. Domnul Ivănică susţine doar că pot să vândă orice, dacă un produs nu există în stoc, atunci poate fi comandat, în timp ce domnul Vasile se limitează în a atrage atenţia că "nu sunt bani pe piaţă".

Moldova - Se vând bine materialele pentru interior şi termosistemele

În privinţa modificărilor de preţuri la materialele de construcţie, Daniel Perju, administrator la Lider CMC SRL din Suceava, declară că pentru produsele raportate la euro preţurile au crescut şi dă ca exemplu gips cartonul, vata minerală, polistirenul, adezivii, gleturile, dar şi produsele oferite de producătorul Mittal Steel Galaţi. Pentru celelalte categorii de produse preţurile au rămas în mare neschimbate.

Sorin Postu, administratorul de la Rost Construct Com SRL, din Iaşi, precizează că nu au crescut preţurile, iar unele produse chiar s-au ieftinit şi dă ca exemplu termoizolaţiile.

Distribuitorii de materiale de construcţie sunt destul de optimişti atunci când compară vânzările înregistrate la sfârşitul anului 2009 cu cele din aceeaşi perioadă a anului precedent. Astfel, domnul Perju sesizează că vânzările chiar au crescut cu 30%, dar precizează şi că "afacerea a devenit meteodependentă, anul trecut nu conta cum este vremea, anul acesta contează foarte mult."

Domnul Postu apreciază că faţă de perioada similară a anului trecut au înregis-trat aceleaşi vânzări, dar completează că "acum este prea devreme pentru evaluări, trebuie să treacă totuşi câteva luni", deoarece sunt unele probleme: "Se vor reduce la jumătate lucrările noi, iar creditele sunt delicate."

Produsele care s-au vândut cel mai bine în perioada aceasta din punctul de vedere al domnului Perju au fost materialele pentru interior, mai ales gips cartonul şi vata minerală. Domnul Postu include la produsele cu succes pe piaţă "tot ce este termosistem: adezivi de lipire-prafuri pentru zidărie sau reparaţii şi accesorii precum plasa din fibră de sticlă", completând că preţurile pentru termosisteme "sunt foarte bune".

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional