Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

DEPUTATUL IULIAN IANCU:"Reabilitarea termică a clădirilor publice trebuie să înceapă din acest an"

Perspective /

"Reabilitarea termică a clădirilor publice trebuie să înceapă din acest an"
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Primăriile nu sunt pregătite să îndeplinească prevederile directivei privind eficienţa energetică

    Pe lângă directiva europeană care reglementează strict reabilitarea termică a imobilelor, ţara noastră mai trebuie să transpună şi directiva privind eficienţa energetică, în acestă primăvară, ne-a declarat Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor.

    Directiva privind eficienţa energetică se adresează în totalitate pachetului de măsuri care trebuie implementat pe tot lanţul producţie - transport - distribuţie - furnizare - consumator final pentru scăderea consumului de energie şi include şi o componentă importantă privind reabilitarea imobilelor publice.

    Domnul Deputat Iancu ne-a explicat: "Directiva obligă la realizarea unui plan naţional de acţiune, care include şi o componentă privind reabilitarea clădirilor publice. Statele membre UE sunt obligate să înceapă lucrările de izolare termică a instituţiilor publice, unde s-a constatat că există cea mai mare pierdere de energie. 40% din pierderi provin de la clădiri. Aceasta este zona cu cel mai mare potenţial de reducere a consumului de energie, ceea ce este un semnal bun pentru constructori. Vor, nu vor, statele membre trebuie să înceapă să izoleze clădirile începând din acest an. Lucrările trebuie raportate şi monitorizate anual".

    În opinia preşedintelui Comisiei de Industrii cheia implementării directivei privind eficienţa energetică este instrumentul de finanţare pe care statul îl va promova: "Poţi opta pentru sistemul cu certificate albe sau poţi institui un fond naţional. Avem un termen de transpunere a directivei şi trebuie preluată în legislaţia naţională în această primăvară. Directiva ne ajută enorm pentru că avem o pierdere de 28% pe tot lanţul de la producător la consumatorul de energie. Este o pierdere enormă, echivalentă cu 4,2 miliarde de euro. Cu aceşti bani am fi putut reabilita rapid toate capacităţile de producere a energiei".

    Un raport preliminar recent al UE arată că reducerea consumului de energie s-a făcut doar în proproţie de 15-16% şi că ţinta de 20% impusă pentru 2020 este foarte greu de atins. Atunci UE a adoptat o nouă directivă privind eficienţa energetică pentru a accelera măsurile pe care statele membre trebuie să le ia.

    Iulian Iancu ne-a mai declarat că ţara noastră are o problemă la nivelul autorităţilor locale. Primăriile nu au, în opinia domniei sale, expertiza şi personalul necesar pentru întocmirea strategiei energetice a oraşelor şi a planului de acţiune, care include şi lucrările de reabilitare termică. Acest plan este important, pentru că în absenţa lui nu pot fi accesate fondurile europene dedicate economisii energiei.

    Domnul Iancu ne-a spus: "Din păcate, toate oraşele, inclusiv Capitala, nu au dus la bun sfârşit strategia energetică. Au ieşit din termen şi acum trebuie să o ia de la capăt. Ne trebuie de urgenţă un corp de experţi la nivelul fiecărui oraş, care să întocmească aceste planuri de acţiune. Un prim proiect este în derulare la Sibiu şi ar putea fi considerat un model. Din fericire, institutele de specialitate din ţară şi din străinătate au câteva proiecte concrete în România. Primăriile mai pot apela la firmele de specialitate, care atrag singure finanţarea necesară pentru implementarea programului de eficienţă energetică, iar municipalităţile plătesc gradual serviciul prestat".

    O altă problemă semnalată de parlamentar este cea a meseriilor noi, care vin odată cu implementarea de noi tehnologii în lanţul de producţie: "Trebuie să modificăm nomenclatorul de meserii. Nu există montatori de turbine eoliene, sau meseriile specifice din zona de montare - întreţinere - exploatare parcuri fotovoltaice. Ne trebuie o legislaţie specifică de formare profesională. În străinătate se numeşte învăţământ dual. Ne trebuie acest program, care să fie strategic la nivel naţional".

    La nivelul controlului costurilor pe lanţul producţie - consumator final de energie este nevoie urgentă de o monitorizare fosrte atentă a activităţii şi operaţiunilor agenţilor economici. Iulian Iancu susţine că, la distribuitori de exemplu, multe investiţii nu sunt transpuse în realitate: "Este foarte importantă implementarea unui software de monitorizare şi control la reglementatorul de energie - ANRE. Astfel, pot fi monitorizate şi controlate toate operaţiunile distribuitorilor în timp real. Investiţiile se raportează pe faze, sunt mai uşor de urmărit şi ai cuantificarea exactă a costurilor".

    Implementarea directivei privind eficienţa energetică presupune un efort investiţional enorm, numai pe partea de reabilitare termică fiind necesare miliarde de euro, apreciază domnul Iancu. Important este că UE oferă granturi pentru izolarea clădirilor publice până în 2020, iar această şansă nu trebuie ratată de ţara noastră.

    Directiva dedicată reabilitării termice a clădirilor este un proces în derulare, dar care are ca principală problemă abordarea diferită de către administraţia centrală şi cea locală, iar Iulian Iancu ne-a spus că trebuie stabilită o implementare unitară pentru ca ţintele să fie atinse.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional