Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2024

DEŞI PIAŢA IMOBILIARĂ SE DEZVOLTĂ, Tulcea nu poate fi extinsă, din cauza poziţionării geografice

F.A. Piaţa Imobiliară /

Tulcea nu poate fi extinsă, din cauza poziţionării geografice

Ca în majoritatea localităţilor din ţară, şi în Municipiul Tulcea a început să se construiască destul de mult, piaţa imobiliară aflându-se într-o continuă dezvoltare. Problema acestei localităţi este, însă, că ea nu poate fi extinsă, din cauza poziţionării geografice, ne-a spus Sidel Aionese, administratorul agenţiei imobiliare "Assa Group", din Tulcea. Domnia sa a precizat, în acest sens, că piaţa imobiliară din municipiu a suferit, practic, o "implozie", dezvoltându-se doar în interiorul oraşului, care este din ce în ce mai aglomerat.

Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că în nordul localităţii se află Dunărea, în est pânza freatică este aproa-pe de suprafaţă şi nu se poate construi, în vest se află combinatele care poluează atmosfera, în timp ce pe dealurile din sudul localităţii nu există infrastructură şi nici nu a fost întocmit un plan urbanistic pentru dezvoltarea zonei. Cu toate acestea, în perimetrul din partea de sud a oraşului a început să se construiască haotic, ne-a precizat domnul Aionese.

Investitorii care doresc să construiască în Tulcea nu găsesc terenuri disponibile

Tulcea reprezintă un oraş foarte atractiv pentru inves-titorii din segmentul imobiliar, apreciază jucătorii din piaţă, care subliniază, însă, că există o lipsă acută de terenuri, fapt care-i împiedică pe afacerişti să-şi dezvolte proiectele în zonă. Reprezentantul "Assa Group" ne-a spus că sunt anunţate o serie de proiecte pe segmentele rezidenţial şi comercial, în acest sens cererea de terenuri de circa 500-1.000 de metri pătraţi fiind foarte mare, comparativ cu oferta.

De aceea, întrucât loturile de teren sunt revândute de câteva ori, preţurile pe acest segment sunt foarte mari. În zona ultracentrală, un metru pătrat de teren este comercializat cu 300-400 de euro, în timp ce la periferie preţul terenului nu scade sub 100 de euro/mp, ne-a exem-plificat Sidel Aionese.

La rândul său, Daniela Munteanu, de la "Casa Bianca 2003", ne-a precizat că în centrul municipiului unele terenuri sunt vândute şi la 1.000 de euro/mp. Chiar în zonele neutilate, parcelele de teren sunt foarte scumpe, preţul unui metru pătrat de teren extravilan ajungând la aproximativ 50 de euro.

Infrastructura de drumuri şi utilităţi, care este învechită şi chiar inexistentă în unele zone, reprezintă o altă problemă cu care se confruntă potenţialii investitori.

În Tulcea se construiesc blocuri de locuinţe singulare

În Municipiul Tulcea există aproximativ cinci investitori care construiesc blocuri singulare de locuinţe, ne-a spus Daniela Munteanu. Unul dintre imobile, care totalizea-ză circa zece apartamente, a fost deja finalizat, celelalte urmând să fie terminate în acest an. Majoritatea clădirilor au regimul de înălţime subsol, parter şi patru etaje, unu singur fiind prevăzut cu zece etaje.

Preţurile noilor apartamente sunt cuprinse între 40.000 de euro (o garsonieră sau un apartament cu două camere de circa 40-50 de metri pătraţi) şi 75.000 de euro, pentru o unitate locativă de circa 80-90 mp. O locuinţă care măsoară 100-120 mp ajunge la 120.000 de euro. Astfel, un metru pătrat construit valorează aproximativ 1.000-1.100 de euro, fără TVA.

Reprezentantul agenţiei "Casa Bianca 2003" ne-a estimat că imobilele noi din sectorul rezidenţial totalizea-ză circa 70 de locuinţe cu una, două, trei şi patru camere. Pe lângă blocurile noi, în Tulcea se construiesc şi case în regie proprie.

Ansamblu rezidenţial lângă hotelul "Rex"

Mihai Puflene, proprietarul hotelului "Rex", situat în centrul Tulcei, construieşte un cartier de locuinţe, chiar în apropierea hotelului. Ansamblul rezidenţial "Rex" va oferi 60 de apartamente şi 62 de locuri de parcare - 12 în subteran şi 50 de spaţii amenajate în suprateran. Complexul va fi dat în folosinţă la începutul anului viitor, în prezent acesta fiind în faza de finisare, ne-a precizat domnul Puflene. Lucrările au fost demarate anul trecut.

Locuinţele (garsoniere şi apartamente cu două şi trei camere) sunt prevăzute cu suprafeţe de la 35 la 90 de metri pătraţi şi sunt comercializate la valoarea de circa 1.000 de euro/mp. Până în prezent, ne-a spus Mihai Puflene, au fost vândute aproape jumătate dintre unităţile locative. Valoarea investiţiei ajunge la 2,5 milioane de euro.

Unele apartamente vechi sunt mai scumpe decât locuinţele noi

Dacă preţul noilor apartamente se situează în jurul valorii de 1.000 de euro/mp, fără TVA, locuinţele noi costă circa 900-1.000 de euro/mp, cu TVA, ne-a spus domnul Aionese, care a adăugat că cele mai multe unităţi se vând în luna august, pentru reînchirierea lor. Astfel, o garsonieră mobilată este închiriată cu 150-200 de euro lunar, în timp ce un apartament cu două camere este închiriat la preţul de 200-250 de euro/lună.

Potrivit Danielei Munteanu, o garsonieră de 25 mp costă între 30.000 şi 50.000 de euro, un apartament cu două camere, care măsoară maxim 50 mp, ajunge la 45.000-55.000 de euro, în timp ce o locuinţă cu trei camere este comercializată la 60.000-85.000 de euro. Unitatea locativă cu patru camere (80-120 mp) valorează între 90.000 şi 100.000 de euro, iar un duplex este vândut cu 120.000 de euro.

Preţurile apartamentelor au crescut faţă de anul trecut cu circa 30-40%, apreciază agenţii imobiliari. Diferenţa dintre valoarea unui apartament nou şi unul vechi nu este mare. Dimpotrivă, există locuinţe vechi pe piaţă puţin mai scumpe decât cele construite recent, întrucât unii investitori scad intenţionat preţurile de vânzare, cu circa 200 de euro/mp sub nivelul pieţei, potrivit doamnei Munteanu.

Pe piaţa hotelieră, în acest an vor fi livrate circa 500 de spaţii de cazare

Lipsa terenurilor cu suprafeţe mari îi împiedică pe in-ves-titori să construiască spaţii comerciale.

În ceea ce priveşte segmentul hotelier, potrivit doamnei Munteanu, se află în construcţie trei hoteluri, un al patrulea fiind recent finalizat. Două dintre construcţii sunt situate pe faleză, având vedere la Dunăre. Acestea au regimuri de înălţime subsol, parter şi cinci, respectiv opt etaje. Celelalte două sunt construite în oraş şi sunt prevăzute cu şapte niveluri. Hotelurile vor oferi un total de circa 400-500 de spaţii de cazare.

"Coral" Tulcea are în construcţie 90 de apartamente

Ansamblul rezidenţial "Plaza Mall", situat în vecinătatea noului centru comercial din oraş, este alcătuit din două clădiri cu regimurile de înălţime parter şi 12 etaje şi, res-pectiv parter şi şapte etaje. Construcţiile vor oferi peste 90 de apartamente cu suprafeţe cuprinse între 50 şi 150 de mp, ne-a spus Smaranda Georgescu, directorul de vânzări în cadrul firmei "Coral" Tulcea - beneficiarul lucrării - care a subliniat că apartamentele sunt "elegante, având o arhitectură modernă, planuri de etaj flexibile şi eficiente, finisaje interioare personalizate, ansamblul oferind o serie de facilităţi, cum ar fi parcare privată, securitate non-stop, loc de joacă pentru copii, centru de fitness".

Societatea "Coral" deru-lea-ză o serie de alte investiţii în Tulcea, Constanţa şi Bucureşti, în domeniile rezidenţial, construcţii civile, hidrotehnice, drumuri etc. n

Primul centru comercial de tip mall din oraş - "Coral Plaza Mall" - este construit de firma "Coral" Tulcea şi dispune de peste 7.000 mp de spaţii comerciale, două locaţii pentru multiplex, spaţii pentru supermarket, restaurante şi fast-food-uri, precum şi de o parcare supraetajată. Smaranda Georgescu ne-a spus că inaugurarea mall-ului va avea loc în luna octombrie.

În prezent, un spaţiu comercial este închiriat la preţul de 500-2.500 de euro/lună.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Proiecte

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Internaţional