Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

DEŢINE O FERMĂ LA SIGHIŞOARA ŞI COLABOREAZĂ CU ELECTROMAGNETICAUnul dintre cei mai mari investitori imobiliari din Olanda nu exclude să-şi extindă prezenţa în România

Investiţii /

Unul dintre cei mai mari investitori imobiliari din Olanda nu exclude să-şi extindă prezenţa în România
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Câteva sute de case de vacanţă răsărite din apă... aşa am putea descrie, pe scurt, ansamblul de pensiuni "Beach Resort Makkum", construit în zona cu acelaşi nume - Makkum -, din regiunea Friesland, situată în nordul Olandei.

    Cu 23 de ani în urmă, înainte ca omul de afaceri Theo op de Hoek, unul dintre cei mai mari investitori imobiliari din Olanda, să înceapă să construiască respectiva staţiune, pe cele 60 de hectare se întindea doar Marea Nordului, Makkum făcând parte din acea pătrime a Ţărilor de Jos (cum i se mai spune Olandei) care se află sub nivelul mării, întrucât statul olandez are cea mai joasă altitudine din lume.

    Aşadar, ca să înceapă să construiască ansamblul de case de vacanţă, investitorul a trebuit ca, mai întâi, să aducă pământ şi nisip din mare şi să creeze locul unde urma să prindă viaţă resortul pentru odihnă.

    Deşi au trecut 23 de ani de când a început această investiţie, omul de afaceri nu se opreşte aici, ci intenţionează să construiască alte câteva sute de astfel de case şi a optat ca întreg sistemul de iluminat să fie asigurat de compania Electromagnetica din Bucureşti.

    Despre cum a reuşit să construiască un "colţ de rai" pe apă, dar şi despre planurile sale şi despre faptul că are afaceri şi în România şi că nu exclude să se extindă şi pe piaţa noastră imobiliară, ne-a povestit chiar Theo op de Hoek, în cadrul unui interviu - primul acordat unui jurnalist român -, în timp ce ne-a prezentat pensiunile.

    Interviu cu Theo op de Hoek, dezvoltatorul proiectului olandez "Beach Resort Makkum"

    Reporter: Timp de aproape jumătate de zi am vizitat frumoasele pensiuni pe care le-aţi construit în ultimii 23 de ani. Cum arăta această zonă în urmă cu un sfert de secol şi de ce aţi ales Makkum pentru realizarea unei staţiuni?

    Theo op de Hoek: Acum 23 de ani, aici era doar apă. A trebuit să aducem pământ şi nisip din mare ca să umplem şi să aşteptăm ca locul să se aşeze. Totul este construit pe piloni de beton introduşi până la 20 de metri sub apă. A durat doi ani până când am început construcţia la prima casă.

    Am început să lucrăm aici atraşi de loc, de frumuseţea zonei - foarte mulţi oameni adoră această zonă. Cu jumătate de secol în urmă, aşa cum spuneţi dumneavoastră, am început să ne gândim cum putem da mai multă viaţă acestui loc. De atunci am construit continuu, pe hectare - am amenajat o parte din teren, am ridicat primele câteva pensiuni, după care, în paralel cu vânzarea acestora, am demarat lucrările pentru amenajarea unei alte porţiuni din loc şi aşa mai departe.

    Reporter: Câte case aţi construit, în total?

    Theo op de Hoek: Am ridicat 425 de locuinţe, prevăzute cu şase până la 12 locuri de cazare. Pensiunile au suprafeţe cuprinse între 120 şi 200 de mp. Mai avem 124 de apartamente. Acestea pornesc de la 250 de mp, cele mai spaţioase fiind penthouse-urile. De asemenea, am construit un hotel cu 69 de camere şi, lângă hotel, un imobil cu 72 de apartamente, mai mici, de 80 de metri pătraţi.

    Reporter: Toate aceste vă aparţin?

    Theo op de Hoek: Da. Tot ceea ce v-am prezentat aici reprezintă investiţia mea. Mai sunt parte şi în alte proiecte, atât în Olanda, cât şi în altă ţări, dar acolo am lucrat în parteneriat cu alţi investitori.

    Reporter: Întorcându-ne la cele câteva sute de case, am observat că sunt mai multe modele...

    Theo op de Hoek: Avem opt modele de locuinţe, dispuse pe 60 de hectare. Arhitectul le-a gândit în aşa fel încât să creeze o anumită atmosferă. Unele sunt acoperite cu stuf, altele au în combinaţie stuf cu ţiglă, unele sunt fără acoperiş, iar altele sunt acoperite cu un sistem alcătuit din cupru şi zinc. De asemenea, unele sunt pe două niveluri, altele au un singur nivel.

    Casele sunt prevăzute cu finisaje de cea mai bună calitate.

    Reporter: Cele acoperite cu stuf mi s-au părut cele mai frumoase...

    Theo op de Hoek: Cele cu stuf sunt spectaculoase. Sunt foarte scumpe, acoperişul este de două ori mai scump decât unul normal, dar turiştii le aleg pe acestea. Întreţinerea este destul de costisitoare, pentru că stuful nu trebuie lăsat să se înverzească. O dată pe an se piaptănă cu o perie specială. Dacă nu facem acest lucru, apar unele noduri, în timp, însă dacă le întreţinem tot timpul, acoperişul arată perfect drept.

    Reporter: Cât durează realizarea unei case din "Beach Resort Makkum"?

    Theo op de Hoek: Pensiunile sunt construite din prefabricate. Noi le comandăm, iar ele vin gata pentru montat. Totul durează doar câteva zile, după care, timp de o lună - o lună şi jumătate se lucrează la finisaje. După aceea le vindem ca să fie închiriate turiştilor.

    Reporter: Care este investiţia medie pentru o astfel de locuinţă şi la ce preţ sunt vândute?

    Theo op de Hoek: Preţurile acestor case sunt cuprinse între 100.000 de euro şi peste 800.000 de euro, cele cu stuf fiind cele mai scumpe - circa 850.000 de euro. Chiria, în sezon, se cifrează la circa 1.500 de euro pe săptămână, pentru o casă, iar investiţia medie este de aproximativ 200.000 de euro pentru fiecare locuinţă.

    Reporter: Care au fost sursele de finanţare folosite în realizarea acestui proiect?

    Theo op de Hoek: Am investit din surse proprii şi din credite bancare.

    Reporter: Ce simţiţi când priviţi acest colţ de rai, ştiind că sunteţi, practic, părintele lui?

    Theo op de Hoek: Îmi dau seama că toată viaţa am lucrat pentru amenajarea acestui loc...dar nu mă opresc aici, voi continua să investesc.

    Reporter: Ce planuri aveţi?

    Theo op de Hoek: Am două proiecte foarte mari - unul în Friesland şi unul în provincia Noord Holland. Intenţionez ca în 20 de ani să mai fac încă pe cât am făcut până acum. Proiectele nu au legătură unul cu celălalt sau cu ceea ce am construit aici. Cel din regiunea Friesland se va afla la 25 de km şi se va întinde pe 125 de ha, iar cel din Noord Holland este prevăzut pe 14 hectare.

    Reporter: Cât intenţionaţi să investiţi în aceste două proiecte?

    Theo op de Hoek: Pentru primul, unde parţial este apă, va fi nevoie de o investiţie de 100 de milioane de euro, iar dincolo am calculat 60 de milioane de euro.

    Reporter: Cât aţi investit până acum, în toate proiectele dezvoltate?

    Theo op de Hoek: Câteva sute de milioane de euro.

    Reporter: Aţi afirmat că aveţi afaceri şi în alte ţări. Ce vă leagă de România?

    Theo op de Hoek: Pe partea imobiliară, pentru casele pe care le vom construi dorim să colaborăm cu Electromagnetica pentru sistemele de iluminat. Vom achiziţiona toate corpurile pentru iluminat de care vom avea nevoie de la această companie de care suntem foarte mulţumiţi, după ce deja am achiziţionat de la Electromagnetica echipamentul pentru ferma noastră de bovine, inaugurată recent, aici, în Friesland.

    Este vorba despre o fermă pentru 250 de vaci - o investiţie de circa 3-4 milioane de euro, echipată complet cu tehnologie de ultimă generaţie.

    O altă legătură cu România este ferma de vaci de lapte pe care am construit-o în Sighişoara. Este o investiţie de 5 milioane de euro, pentru 350 de capete, deshisă în urmă cu şase ani.

    De altfel, România este o ţară care îmi place.

    Reporter: Ţintiţi şi piaţa imobiliară românească? Având experienţă în construirea de case pe apă, aţi putea ridica pensiuni în Delta Dunării...

    Theo op de Hoek: De ce nu şi în România? Totul este posibil...

    Reporter: Mulţumesc!

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional