Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

DEVAPreţurile locuinţelor vor stagna în a doua jumătate a anului

F.A. Piaţa Imobiliară /

Preţurile locuinţelor vor stagna în a doua jumătate a anului

1.100 euro/mp pentru construcţiile noi

Ritmul încetinit de acordare a creditelor ipotecare, pentru care băncile au impus din ce în ce mai multe criterii de eligibilitate, afectează volumul tranzacţiilor imobiliare şi din Municipiul Deva, judeţul Hunedoara. Numărul tranzacţiilor a scăzut semnificativ în prima jumătate a acestui an, comparativ cu anul 2007, când s-au înregistrat foarte multe contracte de vânzare - cumpărare a proprietăţilor, susţin agenţii imobiliari din Deva.

Experţii imobiliari din Deva estimează, pentru a doua jumătate a anului, o stagnare a preţurilor locuinţelor atât ca urmare a înăspririi condiţiilor de acordare a creditelor, cât şi din cauza faptului că nu există alternative ieftine. Noile construcţii sunt puţine în comparaţie cu cererea şi nu sunt, deocamdată, suficiente pentru a putea să impună scăderea preţurilor la apartamentele vechi. Aşa că cei care îşi doresc şi îşi permit să achiziţioneze locuinţe vor cumpăra la preţurile care se practică acum pe piaţă. Dacă va fi concretizat, proiectul Zonei Metropolitane Deva - Simeria - Hunedoara va duce la creşterea preţurilor, cel puţin în sectorul terenurilor şi al construcţiilor noi, cred agenţii imobiliari.

Scăderea preţurilor întârzie să apară

Nicolae Fieraru, directorul agenţiei "Fiesta Nora", ne-a declarat: "Volumul tranzacţiilor de pe piaţa imobiliară este în scădere. Este dorită o scădere a preţurilor, dar aceasta nu se înregistrează". Reducerea numărului de tranzacţii a apărut, în opinia domniei sale, din cauza faptului că majoritatea cumpărătorilor preferă să contracteze credite ipotecare, iar instituţiile bancare le acordă din ce în ce mai greu.

Rodica Lupşa, directorul agenţiei "CasaDomi" Deva, susţine că există discrepanţe între ofertele făcute de cumpărători şi cele făcute de vânzători. Astfel, cei care vor să vândă menţin preţurile mari, iar ofertele de preţ făcute de cumpărători sunt mult mai mici, fapt ce a generat chiar un blocaj al tranzacţiilor imobiliare.

1.100 euro/mp pentru construcţiile noi

Agenţii imobiliari de la "Elitte" Deva apreciază că oferta de locuinţe este, în principiu, la fel ca anul trecut, dar au apărut şi construcţii noi, cu apartamente mari, de peste 60 mp. Acestea erau tranzacţionate, la sfârşitul lunii august, cu 1.100 de euro/mp.

În zona viitorului mall, s-a construit un bloc turn, cu un regim de înălţime de parter şi nouă etaje, iar în zona Zăvoi s-au construit două imobile ANL fiecare de câte patru etaje.

45.000 de euro o garsonieră în centru

Cele mai căutate locuinţe din blocurile vechi sunt garsonierele şi apartamentele de două camere. O garsonieră situată într-o zonă limitrofă a oraşului era tranzacţionată, la finele lunii august, cu minim 27.000 de euro, iar o garsonieră ultracentrală, cu îmbunătăţiri, costa cel puţin 45.000 de euro.

Practic, în Deva, se vinde zona, chiar dacă apartamentele din centru sunt în imobile vechi, ne-au spus agenţii imobiliari de la "CasaDomi" Deva. Cele mai multe tranzacţii au avut loc, în acest an, în zona Gojdu şi bulevardele Decebal şi 22 Decembrie. Şi locuinţele din cartierul Dorobanţi sunt foarte căutate deoarece, deşi nu este o zonă centrală, apartamentele sunt mai noi şi aveau, în perioada analizată, preţuri de 850 de euro/mp.

Apartamentele cu două camere, cu suprafaţa de peste 45 mp şi cu balcon, aveau preţuri cuprinse între 40.000 de euro şi 65.000 de euro, în funcţie de zonă. Apartamentele cu trei camere costau, la sfârşitul verii, 50 - 55.000 de euro în zonele periferice şi peste 60.000 de euro în zona ultracentrală, şi ajungeau chiar la preţuri de 75 - 80.000 de euro, în funcţie de suprafaţă.

Casele şi vilele aveau, la finele lunii august, preţuri de vânzare de 800 de euro/mp. Astfel, o casă nouă "la cheie" costa minim 150.000 de euro. Cele mai multe vile noi sunt construite în zona Zăvoi, iar beneficiarii sunt, în general, persoane fizice.

200 de euro chiria pentru o garsonieră modernă

Şi pe piaţa chiriilor din Deva garsonierele şi apartamentele cu două camere sunt cele mai căutate. Astfel, garsonierele erau, la finele lunii august, închiriate cu 130-150 de euro/lună, dar preţurile ajungeau şi la 200 de euro/lună pentru cele situate în zone ultracentrale, utilate modern.

Apartamentele cu două camere, în funcţie de zonă şi de dotări, erau închiriate cu preţuri de la 150 de euro/lună (apartamente cu mobilier vechi şi utilate modest) şi ajungeau până la 250 - 300 de euro/lună (apartamente situate ultracentral şi mobilate modern). Şi în cazul apartamentelor cu trei camere, chiriile variau de la 180 de euro/lună până la 400 - 450 de euro/lună (cele care aveau şi garaj).

Tranzacţiile de spaţii comerciale sunt rare

Spaţiile comerciale, atât cele destinate vânzării cât şi cele destinate închirierii, sunt tranzacţionate destul de rar, potrivit agenţilor imobiliari din Deva. Reprezentanţii agenţiei "CasaDomi" susţin că cea mai bună zonă este 1 Decembrie, unde spaţiile comerciale aveau preţuri de vânzare de 2.500 - 3.000 de euro/mp.

Terenurile din zona Sântandrei sunt cele mai căutate

Tranzacţiile cu terenuri porneau, la finele lunii august, de la minim 40 de euro/mp, în zonele în care există cât de cât utilităţi, şi ajungeau chiar până la 600 de euro/mp, în zona ultracentrală a Devei. Bineînţeles, cu cât terenul este mai mare cu atât preţul acestuia per metru pătrat este mai mic.

În împrejurimile Devei, preţurile erau, la finele lunii august, de 15 euro/mp în localitatea Mintia, situată pe DN 7, 15 - 20 euro/mp în Şoimuş, 20 - 30 de euro/mp în Sântandrei (una dintre cele mai căutate zone) şi 20 - 60 de euro/mp în oraşul Simeria.

Conform reprezentanţilor agenţiei "CasaDomi", în Deva există o problemă ce ţine de extinderea spaţiului intravilan deoarece mulţi vor să construiască locuinţe la periferia oraşului, dar infrastructura slab dezvoltată împiedică realizarea multor proiecte.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional