Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Deveniţi proprii designeri ai mochetelor şi covoarelor dumneavoastră

F.A. Amenajări /

Deveniţi proprii designeri ai mochetelor şi covoarelor dumneavoastră

Dacă în numărul trecut al revistei noastre v-am prezentat parchetul laminat pentru baie şi bucătărie, în acest număr ne-am propus să dăm detalii despre produse ce fac parte din categoria acoperirilor calde ale pardoselilor, şi anume, mochetele şi covoarele. Acestea înlocuiesc cu brio vechile covoare persane şi preşuri, oferind un avantaj neexploatat până în prezent - acela de a putea fi personalizate.

Gama variată de culori favorizează personalizarea mochetelor

"Mochetele se vând în baza unor cataloage de mostre care conţin o varietate de culori, nemaispunând că există posibilitatea personalizării, contracost, a mochetei în baza unui paletar amplu de culori şi cu un desen sau siglă propusă de client, personalizare ce poate fi realizată pe o cantitate de minim 34 mp", ne-a declarat domnul Walter Kleins, director general al societăţii "Kledor- Concret" SRL din Bucureşti.

Tehnologia de producţie a mochetelor se împarte în două categorii: ţesere şi croşetare, iar aspectul firului poate fi de fir tuns, bucle, fir tors sau structurat.

În ceea ce priveşte materia primă de fabricare a mochetei, domnul Walter Kleins ne-a declarat: "Gama este destul de variată, mochetele fiind confecţionate din polipropilenă (PP) sau poliamidă (PA), din combinaţii în diferite procente de PA şi PP, lână cu grad mare de spălare (99% - fără miros) sau combinaţii de lână şi PA (într-o proporţie aproximativă de 80% lână şi 20% PA)".

Mochetele croşetate pot avea ca suporturi AB (suport din ţesătură rarefiată cu rezistenţă mecanică) sau gelfoam (spumă poliuretanică solidificată) sau felt (pâslă). La mochetele ţesute nu se aplică niciun suport din fabrică. Numai la cererea clientului se montează sub mochetă underlay, un produs care măreşte confortul acesteia.

Alegerea mochetei

La alegerea mochetei se va ţine cont de destinaţia spaţiului. Cu cât creşte traficul, cu atât va scădea înălţimea firului. Specialiştii societăţii "Kledor-Concret" recomandă o mochetă cu înălţimea firului de 20 mm pentru un trafic redus şi iar pentru un spaţiu cu un trafic extrem una cu o înălţime a firului de 3 mm - maxim 7 mm.

"Alegerea acoperitorului de pardoseală este subiectivă şi trebuie să ţineţi cont de tendinţele prezentului şi de . Durata medie de folosire este de 5-7 ani iar durata de viaţă este de 10-15 ani contând foarte mult de condiţiile de montaj, montajul, exploatatea şi întreţinerea ei".

Tipul mochetei în funcţie de încăperi

În funcţie de încăpere şi de traficul acesteia puteţi alege pentru dormitor o mochetă cu trafic redus, pentru living o mochetă cu trafic mediu, pentru hol o mochetă cu un trafic intens casnic, iar pentru camera copiilor o mochetă cu fir scurt pentru a nu se ascunde părţi contondente ale jucăriilor.

Deoarece mocheta nu este destinată doar locuinţelor ci şi spaţiilor de birouri şi aici trebuie să ţinem cont de trafic. Astfel, pentru un birou cu activitate normală puteţi opta pentru o mochetă cu trafic intens, dacă aveţi un birou cu o activitate normală şi dotat cu scaune cu rotile atunci va trebui să alegeţi o mochetă cu trafic intens şi care să reziste la abraziune. Pe hol şi la intrarea în sediul societăţii vă puteţi întâm-pina vizitatorii cu o mochetă cu un trafic extrem.

Curăţarea şi întreţinerea mochetei

Este recomandabil ca mochetele să fie aspirate zilnic şi spălate cu sistem modern de spălare (aspirator cu injecţie/extracţie - cu spălare), înainte de a se îmbâcsi cu praf sau noroi (această recomandare este destinată spaţiilor cu trafic intens, pentru spaţii rezidenţiale aceste operaţii se vor efectua în funcţie de gradul de murdărire). Cantitatea de soluţie pentru spălarea mochetei trebuie dozată în aşa manieră încât să se îmbibe cu soluţie numai suprafaţa supe-rioa-ră a fibrelor ce compun mocheta. Specialiştii societăţii recomandă cantitatea de 50-100 ml/mp de soluţie pulverizată . De asemenea, petele trebuie curăţate imediat, deoarece, cu trecerea timpului, îndepărtarea lor poate deveni mai dificilă. Puteţi folosi un şervet absorbant textil sau de hârtie, ori un burete pentru a îndepărta pata. Dacă pata este vâscoasă sau solidă, îndepărtaţi mai întâi excesul, folosind un cuţit bont.

Petele de lichide bazate pe apă (ketchup, băuturi răcoritoare, vin, băuturi alcoolice) pot fi scoase cu un şampon de calitate sau un detergent natural (biodegradabil) pentru covoare sau tapiţerie, respectând indicaţiile de folosire şi concentraţiile recomandate de producător. Dacă nu aveţi la îndemână un şampon special, utilizaţi o soluţie de 2% detergent obişnuit, dar nu uitaţi să limpeziţi după spălare cu apă caldă, nu fierbinte. Nu folosiţi detergenţi lichizi pentru vase sau detergenţi similari deoarece, fiind foarte concentraţi, aceştia pot lăsa urme lipicioase care cau-zează murdărirea rapidă a mo-chetei.

Începeţi îndepărtarea petei dinspre exterior către interior şi nu folosiţi simultan mai mulţi agenţi de curăţare.

În cazul petelor de lichide bazate pe ulei (sosuri, salate, unt, mâncăruri grase) utilizaţi terebentină sau alcool, apoi continuaţi, ca şi în cazul petelor cauzate de lichide bazate pe apă. Nu frecaţi mocheta pentru a nu extinde pata, ci tamponaţi uşor.

În cazul petelor de zeamă de fructe, sânge sau cerneală, folosiţi apă rece pentru a le îndepărta, deoarece apa caldă le fixează în material.

Înainte de orice tratament aplicat mochetelor, verificaţi pe o porţiune ascunsă a aces-tora dacă agentul de curăţare nu le afectează culoarea sau textura.

Este interzisă mutarea obiectelor cu margini contondente prin târâre pe suprafaţa mochetată.

Preţuri de comercializare practicate de societatea Kledor-Concret din Bucureşti

"Preţurile mochetei variază foarte mult în funcţie de tehnologia de producţie şi de înălţimea firelor (unde trebuie să ţinem cont de consumul de fir), tratamentele aplicate firelor contra impregnării cu mizerie şi rezistenţă la pătare", a menţionat domnul Walter Kleins.

- Mochete croşetate:

PP: trafic redus - mediu - 6-9 E/mp

trafic intens - 6-8E/mp

PA: trafic redus-mediu - 6-18 E/mp

trafic intens-extrem - 9-35 E/mp

Lână: trafic redus mediu - 16-30 E/mp

trafic intens - 26-150 E/mp

Colecţie mochete hotel: pentru camere preţul variază între 8 şi 35 E/mp, iar pentru holuri între 14 şi 39 E/mp

Pentru mochetele ţesute preţurile variază mult în funcţie de compoziţie, între 12 şi 25 E/mp pentru PP şi între 38 şi 95 E/mp pentru lână 80-100%.

Covoare pentru locuinţa dumneavoastră

Art Decor, marca societăţii Elma Stil SRL din Iaşi, promovează produse manufacturizate, utilizând materii prime de bună calitate şi acordând o atenţie deosebită creării modelelor. Unul dintre produsele promovate de societate sunt covoarele realizate prin tehnica Hand- Tufting, compoziţia fiind 100% lână.

În crearea modelelor, desig-nerul societăţii ţine cont de particularităţile spaţiului des-tinat decorării, precum şi de aspiraţiile beneficiarului, care, astfel, obţine un covor personalizat.

Clienţii apreciază facilitatea de a-şi crea propriul model de covor. Modelele pentru care optează aceştia fiind cele aflate în concordanţă cu proiectul de design al întregului spaţiu, oferindu-le posibilitatea de a combina culorile şi formele.

Dimensiunea maximă a covoarelor pe care o pot lucra specialiştii societăţii şi considerată optimă de designerul acesteia este de 2,5m/3,8 m.

Întreţinerea covoarelor nu este una dificilă, ele păstrându-şi prospeţimea culorilor prin curăţarea cu ajutorul şampoanelor destinate co-voa-relor şi mochetelor.

Preţurile variază în funcţie de dimensiunile necesare, calculul fiind făcut pentru un cost de 350 lei/metru pătrat, timpul de execuţie fiind de aproximativ 60 zile.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional