Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Dezvoltatorii de spaţii de retail - atenţi mai mult la oraşele mici şi mijlocii

Piaţa Imobiliară /

Dezvoltatorii de spaţii de retail - atenţi mai mult la oraşele mici şi mijlocii
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Stocul de spaţii din zona de retail a urcat cu aproape 180.000 mp, situându-se uşor sub 4 milioane mp la nivel naţional (din care mai bine de un sfert sunt în zona Capitalei), potrivit specialiştilor de la Colliers. Aceştia arată că a existat o împărţire aproape egală între parcurile de retail şi mall-uri noi din livrările anului trecut. Având în vedere creşterea constantă a consumului din ultimii ani, în general, centrele noi au fost bine absorbite de piaţă.

    Dezvoltatorii se uită în continuare cu o atenţie ceva mai mare la oraşele mici şi mijlocii. Astfel, din totalul de peste 250.000 mp de spaţii de retail noi care ar putea fi inaugurate în 2020, mai bine de 90.000 mp sunt în oraşe cu populaţia sub 100.000 de locui­tori, un maxim istoric, mai arată sursele citate. O altă mare bucată revine celor cu populaţia între 100.000 şi 250.000 de locuitori. Faptul că România rămâne în con­tinuare cu un stoc de spaţii moderne de retail mai redus cu aproximativ o treime decât în Ungaria sau Polonia, raportat la populaţie, reprezintă o mare oportunitate pentru următorii ani, mai arată Colliers.

    Alexandru David, research analyst JLL Romania, ne-a precizat că stocul de spaţii de retail la nivel naţional a depăşit 3,3 milioane de metri pătraţi. Acesta arată că, pe această piaţă, interesul rămâne îndreptat către oraşe de dimensiuni mai mici, care nu au scheme de retail moderne încă, în condiţiile în care marile oraşe sunt, în multe cazuri, foarte bine acoperite.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional