Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

DIN CAUZA SCUMPIRII MATERIEI PRIME"Oamenii nu îşi mai permit foişoare"

Amenajări /

"Oamenii nu îşi mai permit foişoare"
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Oamenii nu îşi mai permit foişoare, din cauza scumpirii materiei prime, ne-a transmis Cornel Barbu, reprezentantul companiei "Foişoare Terase".

    În acelaşi timp, clienţii sunt din ce în ce mai pretenţioşi, majoritatea solicitând finisaje foarte bine realizate şi modele de foişoare, terase, pergole diferite, faţă de ceea ce se găseşte acum în piaţă.

    Domnia sa ne-a precizat că, în ultima perioadă, cererea a crescut pe segmentul pergole şi terase, "deoarece consumul de materiale este mai mic şi necesită mai puţină manoperă, ceea ce înseamnă un preţ mai redus pentru client".

    Domnul Barbu ne-a vorbit atât despre piaţa de profil, cât şi despre evoluţia companiei sale.

    Reporter: Care este povestea companiei?

    Cornel Barbu: Prins într-un vârtej în care lucrurile începuseră să ia amploare, Florian Barbu (tatăl meu) a realizat, în anul 1992, ceea ce nimeni nu realizase până atunci, în zonă - a înfiinţat prima societate comercială din Comuna Călugăreni, Judeţul Giurgiu, ce avea ca obiect principal de activitate prelucrarea lemnului.

    Vestea s-a răspândit rapid, iar oamenii din comună, dar şi din locuri mai îndepărtate, au dus vorba despre lucrurile straşnice ieşite din micul atelier al meşterului: de la binale - uşi, ferestre, duşumele, lambriuri, până la diferite modele de garduri ornamentale.

    Participând, de-a lungul timpului, la toate etapele de prelucrare - de la aducerea buştenilor din pădure, până la proiectarea şi realizarea produselor finite, m-am îndrăgostit de lemn. Acumulând experienţa necesară, în anul 2010, am înfiinţat întreprinderea individuală "Barbu F. Cornel", ce are ca obiect principal de activitate tot prelucrarea lemnului, dar este specializată pe construcţia de foişoare, terase, căsuţe din lemn şi pergole, mansarde, scări interioare, balcoane, baruri, gărduleţe, lambriuri.

    Înainte să ne profilăm pe domeniul foişoare-terase, domeniul principal de activitate a fost producţia de tâmplărie din lemn (binale), duşumele, lambriuri, garduri etc. În timp, după apariţia tâmplăriei PVC, nemaiavând cerere, am fost nevoiţi să ne axăm pe o altă latură. Acela a fost momentul în care am început producţia de foişoare, terase, balcoane,pergole.

    Reporter: Ce tipuri de foişoare produceţi?

    Cornel Barbu: Majoritatea foişoarelor produse de firma noastră sunt făcute la comandă, în funcţie de gusturile clienţilor. Cei mai mulţi solicită modele diferite de balustradă şi mobilier.

    Lucrările sunt executate din lemn uscat în cuptor, finisat extra, tratat cu lacuri produse în Italia (pentru rezistenţă ridicată în timp). Lucrările au un termen de garanţie de doi ani.

    Ca produs nou apărut pe piaţă, putem vorbi de producţia de scări interioare şi grătar pentru foişor (cu cărămidă aparentă). Tipurile de foişoare pe care urmează să le producem depind de gusturile clienţilor, aceştia fiind din ce în ce mai pretenţioşi şi dorind foişoare din ce în ce mai moderne.

    Reporter: Care sunt preţurile foişoarelor pe care le produceţi?

    Cornel Barbu: Preţul minim pentru un foişor de 3x3 metri este de 4.500 de lei, iar preţul maxim poate ajunge la 15.000 de lei, în funcţie de dimensiuni şi model (cu pereţi închişi, grătar în interior şi mobilier pentru acesta).

    Reporter: Care este profilul clienţilor dumneavoastră?

    Cornel Barbu: În proporţie de 70% sunt persoane cu funcţii înalte. De asemenea, mai avem şi clienţi firme.

    Reporter: Câţi angajaţi aveţi?

    Cornel Barbu: Sub coordonarea mea lucrează cel puţin şapte oameni - tâmplari, montatori, vopsitori -, împărţiţi în echipe de lucru, în atelier şi pe teren.

    Reporter: Care sunt tendinţele din piaţă?

    Cornel Barbu: Clienţii nu îşi mai permit foişoare, din cauza scumpirii materiei prime. În ultima perioadă cererea a crescut pe segmentul pergole şi terase, deoarece consumul de materiale este mai mic şi necesită mai puţină manoperă, ceea ce înseamnă un preţ mai redus pentru client.

    Reporter: Cum a evoluat cererea, în raport cu oferta?

    Cornel Barbu: Din anul 2005, în care am trecut pe producţia de foişoare-terase, am informat cercul nostru de clienţi de începerea producţiei, fapt care a dus la dezvoltarea acesteia. Odată cu trecerea timpului, am renunţat definitiv la producţia de tâmplărie din lemnv (cea de bază), deoarece cererea pentru foişoare, terase, pergole a crescut considerabil, de la an la an.

    Reporter: Care a fost evoluţia preţurilor în acest domeniu?

    Cornel Barbu: Preţurile au crescut în fiecare an, ca urmare a scumpirii, în primul rând, a materiei prime, acestea fiind influenţate şi de creşterea TVA.

    Pentru următorii 2-3 ani estimez o creştere a preţurilor cu până la 20-30%.

    Reporter: În ce mod s-au educat clienţii?

    Cornel Barbu: Clienţii sunt din ce în ce mai pretenţioşi, majoritatea solicitând finisaje foarte bine realizate şi modele de foişoare, terase, pergole diferite, faţă de ceea ce se găseşte acum în piaţă.

    Reporter: Ce sumă medie alocă o familie pentru achiziţionarea unui foişor?

    Cornel Barbu: Suma medie alocată de o familie pentru achiziţionarea unui foişor este de aproximativ 7.000 lei, care presupune un foişor dreptunghiular de 4,5x3,5 m, cu balustradă inclusă. O pergolă de 5x4 m (cu pânză) costă 4.000 lei, în timp ce o terasă de 6x4 m are un preţ de 7.000 lei.

    Reporter: Care sunt cele mai căutate foişoare?

    Cornel Barbu: Cele mai căutate foişoare sunt cele moderne şi cât mai simple (balustradă cu stâlpişori verticali, simpli şi stâlpi fără model), aceasta fiind tendinţa pentru Bucureşti şi împrejurimi.

    LAURENŢIU SERBOV, ATELIERUL VERDE: "Tendinţele din piaţa amenajărilor de grădină variază în funcţie de bugetul clientului"

    În ceea ce priveşte amenajările de grădină, tendinţele din piaţă variază în funcţie de bugetul clientului, ne-a spus Laurenţiu Serbov, arhitect peisagist în cadrul companiei Atelierul Verde.

    Cele mai multe cereri sunt pe segmentul de gazonare (gazon rulat şi prin sămânţă), pregătire teren şi sistem de irigaţii, afirmă domnia sa, precizând: "Anul acesta au fost mai multe cereri de ofertă decât lucrări propriu-zise. Clientul are tendinţa să facă tot ce este mai ieftin, în detrimentul materialelor de calitate. În 2015 am avut de-a face şi cu o creştere a preţului la materialele de irigaţii, ca urmare a creşterii dolarului".

    Laurenţiu Serbov ne-a declarat că suma medie alocată de o familie pentru amenajarea grădinii este de 1.000 de euro - faţă de alţi ani în care bugetul cheltuit în acest scop era de 3.000 sau de 4.000 de euro.

    Arhitectul ne-a mai spus: "Clienţii noştri provin, în general, din clasa de mijloc. Ceea ce afectează această piaţă sunt aşa-zişii «mici întreprinzători», care sunt foarte mulţi şi care, cu o greblă şi o cazma, amenajează grădini de calitate inferioară, oferind preţuri extrem de mici".

    Cel mai des utilizat gazon este cel rulat, fiind forma cea mai simplă să ai un gazon instant. Pe acest segment, preţurile variază între 4,5 euro pe metrul pătrat - cel autohton - şi 8-8,5 euro/mp - gazonul de import, cu tot cu montaj.

    Gazonarea prin sămânţă, care are ca dezavantaj faptul că, pentru a ajunge la maturitate, sunt necesare câteva luni, în care este nevoie de o întreţinere riguroasă, este şi ea folosită şi solicitată de către clienţii noştri. O condiţie de bază este ca suprafaţa respectivă să beneficieze de un sistem de irigaţii - dacă suprafaţă depăşeşte 100 de mp. În acest caz, preţurile variază între 1 euro şi 2,5 euro (inclusiv montaj), în funcţie de suprafaţă.

    În ceea ce priveşte plantele, în general, pentru amenajarea grădinii, sunt folosite cele care rezistă şi s-au adaptat la clima noastră (este vorba despre plantele produse în import - Ungaria, Italia, Olanda). Plante produse în ţara noastră se cultivă în perioada de primăvară, când temperaturile nu sunt crescute, şi toamna. Din acest segment, există cerere pentru arbori destinaţi aliniamentului şi pentru gard viu.

    Printre alte elemente esenţiale dedicate amenajării grădinii, se numără sistemele de iluminat, sistemele de drenaj şi cele pentru irigaţii, care pot avea preţuri diferite în funcţie de calitatea materialelor, complexitatea executării acestora şi suprafaţa terenului.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Proiecte

    Amenajări

    Smart City

    Materiale

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Companii

    Internaţional