Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

DORMITORULO poveste de noapte bună

f.a. Amenajări /

Dormitor Orion Design - pat rotund, îmbrăcat în piele cu noptiere/măsuţe rotative. preţul este de 5.500 euro+TVA şi nu include reţeaua şi salteaua

Dormitor Orion Design - pat rotund, îmbrăcat în piele cu noptiere/măsuţe rotative. preţul este de 5.500 euro+TVA şi nu include reţeaua şi salteaua

Stiluri. TendinŢe. Culori

Peste zi îl neglijam, poate. Alte spaţii din casa noastră sunt privilegiate cu prezenţa noastră, mai mult decât dormitorul, de-a lungul a mai mult de un cerc complet efectuat de către acele ceasornicului. Seara însă, acest spaţiu ne atrage către el, cu promisiunea că ne va oferi odihna care ne va ajuta să ne trezim în dimineaţa următoare încărcaţi cu energie pentru o nouă zi.

În plină primăvară, Decora Design, Helios Pls, Mobexpert, One Design, Orion Design şi Orion Lighting ne împărtăşesc din experienţa proprie în amenajarea dormitoarelor.

Standard şi maximal

Un dormitor poate fi, ca şi somnul pe care îl dormim, mai simplu, un pui de somn, sau mai bogat, somnul de noapte presărat cu multe vise.

Dotările unanim declarate de către sursele noastre, ale unui dormitor standard, sunt patul matrimonial şi două noptiere. Dulapul/dulapurile şi masa de machiaj se pot adăuga la această "listă standardizată," în cazul în care dormitorul nu este deservit de un dressing.

Într-un dormitor cu dotări maximale intervin mult mai multe obiecte de mobilier şi soluţii decorative, în funcţie de preferinţe: comoda, corpul tv, mobilierul de tip salon (o măsuţă şi două demifotolii), lada pentru pat, bancheta pat, oglinzi de diferite dimensiuni, lămpi, covoare, drapaje, diverse obiecte decorative (tablouri, măşti, vaze, sfeşnice), în funcţie de personalitatea proprietarului şi de ambianţa pe care doreşte să o creeze.

Textilele unui dormitor îl personalizează, contribuind în mare măsură, prin culoare şi textură, la completarea atmosferei pe care se doreşte a fi creată.

În gama textilelor, arhitectul Laurenţiu Ciurea, de la Decora Design, notează în lista standard: salteaua vascoelastică, pernele şi pilotele antialergice, lenjeria 100% bumbac sau bumbac satinat, perdeaua de voal şi draperia de satin montate pe şină.

La polul opus, dotările maximale sunt: salteaua Tempur, pernele şi pilotele din puf 90%, lenjeria din material exotic (percal, bambu) sau microcotton, perdeaua şi draperia din material natural (mătase, vâscoză, in), montate pe galerie.

Stiluri. Tendinţe. Culori

Mobexpert promovează stilul fusion, "remarcabil prin varietatea de combinaţii şi surse de inspiraţie," după cum aflăm de la reprezentanţii firmei. "De la baroc, la clasic sau colonial, totul este revizitat şi reinterpretat, având ca scop unic ieşirea din obişnuit, experimentul, prospeţimea, ingeniosul, chiar extravaganţa."

Dintre preferinţele clienţilor, echipa de la Mobexpert observă înclinaţia acestora pentru stilul contemporan, împreună cu ultimele tendinţe în materie de mobilier: stilul colonial şi stilul neoclasic revizitat.

În materie de decoraţiuni, în top se află elementele care amintesc de Grecia Antică, de Hollywood-ul glamour al anilor "50 şi de Orientul Îndepărtat.

Sunt preferate nuanţele de gri-argintiu, care inspiră dramatism, la acestea adăugându-se culori puternice, dar calde, precum orange sau galben. Acestea, susţin specialiştii Mobexpert, pot scoate din anonimat orice amenajare.

Ca şi forme, direcţiile trasate de tendinţele internaţionale sunt prezente şi la noi, ne spun specialiştii Mobexpert. Astfel, se poartă "formele ample, generoase, construite în linii simple, care definesc elegant volumele."

Doamna Nicoleta Pârvan, director de vânzări la Orion Design, adaugă apariţia, în plus, a liniilor uşor rotunjite.

Finisajele urmăresc trendul eco, ne spune echipa de la Mobexpert, pentru clienţii care doresc să fie mai aproape de natură în propria casă. Se poartă, aşadar, naturalul, prezent prin diferite tonuri de maro, culorile pământului: tonuri închise, precum wenge, deschise, precum lemnul de nuc, nuanţe de cinnamon - scorţişoară.

Doamna Nicoleta Pârvan, de la Orion Design completează lista culorilor de pământ aflate în trend, cu nuanţe de bej şi verde. Ne vorbeşte, apoi, despre popularitatea lacului lucios, ale cărui vedete sunt albul, negrul şi griul.

Domnul Paul Samsonescu, arhitect, director executiv la One Design, adaugă cromatica "Ipod," adică totul alb, cu mici accente de culoare mov sau roşie.

Pentru ţesături, vedetele sunt aceleaşi culori ale pământului, precum şi imprimeurile florale, completează doamna Pârvan.

Domnul Laurenţiu Ciurea, de la Decora Design, observă prezenţa, în topul ţesăturilor, a imprimeurilor moderne abstracte sau retro, adăugând la lista de top, culorile gri, mov, turcoaz, bordeaux.

Pe lângă acestea, finisajele din primăvara aceasta, ne spune echipa de la Mobexpert, introduc tehnici şi materiale inovatoare: lemnul de nuc brazilian, cu textura sa mozaicală, şi striaţiile lucrate manual, care dau ansamblurilor o notă de preţiozitate.

În zona paturilor, foarte cerute sunt, ne spune doamna Pârvan, de la Orion Design, paturile tapiţate în totalitate.

Echipa de la Mobexpert prezintă baldachinul drept un element în mare vogă în acest sezon. Alături de acesta, se află tapiţeriile preţioase pentru tăblia şi rama patului (stofe brodate, piele).

Un dormitor fără o iluminare corespunzătoare nu poate fi o poveste, la fel cum o scenă pe care actorii bâjbâie prin întuneric sau pe care luminile nu sunt dispuse pe actorul potrivit la timpul potrivit, nu poate crea un sens în mintea spectatorului. Trebuie, aşadar, să acordaţi o mare atenţie iluminatului din dormitor, care pune în evidenţă sau estompează anumite zone sau obiecte, iar uneori devine un obiect de atracţie în sine, în funcţie de necesităţi.

Pentru corpurile de iluminat, ne explica doamna Daniela Mailat, director de marketing la Helios Pls, nu există tendinţe, aşa cum există la celelalte elemente din amenajarea unui dormitor. Solicitările, continuă domnia sa, se îndreaptă atât către corpurile de iluminat albe, cât şi către cele colorate (negru, roşu, gri, albastru etc).

Deducem că alegerea culorilor pentru corpurile de iluminat face parte dintr-o logică a participării la crearea confortului care trebuie să caracterizeze un dormitor de calitate.

Acestea sunt integrate, ne spune doamna Mailat, într-un anumit ambient, ţinând cont de elementele deja existente. "Astfel, un dormitor poate fi iluminat plăcut şi cald, cu o lumină difuză, daca este posibil, lumină indirectă, sau un corp central cu variator ataşat, spoturi, proiectoare" pentru locul unde se află oglinda sau spaţiile de depozitare.

Stilurile corpurilor de iluminat sunt la fel de variate, şi încearcă să răspundă atât dormitoarelor clasice, cât şi dormitoarelor moderne. Clientul are de ales între o varietate de echipamente pentru iluminarea unui dormitor, cu o largă utilizare: aplice, plafoniere, corpuri suspendate, spoturi, lampadare, sisteme de iluminat modulare, fibră optică, sisteme de leduri.

Doamna Nicoleta Pârvan, de la Orion Design, ne asigură de menţinerea în tendinţe a corpurilor de iluminat elegante, stil baroc, încărcate şi rafinate, de tip candelabru, realizate din sticlă de Murano şi cristale. Printre preferinţele clienţilor se regăseşte şi combinaţia dintre clasic şi modern. Luxul şi eleganţa sunt date de lămpile cu picior, cu pene, ne spune domnia sa. Pentru amenajările tinereşti, în schimb, sunt potrivite lămpile viu colorate.

Trendul de care se poate vorbi în zona corpurilor de iluminat este cel legat de atitudinea eco. Helios Pls propune, în acest sens, corpuri de iluminat echipate cu leduri, care prezintă un consum energetic net inferior echipamentelor cu surse incandescente, şi chiar a celor cu halogen.

Un dormitor de calitate

Fie că este vorba de dotări standard sau de dotări maximale, un dormitor de calitate trebuie să îndeplinească norme de confort deosebite, la care se adaugă designul şi finisajul mobilierului, cromatica.

Arhitectul Alexandru Bălan, director general la One Design, ne dă sfaturi privitoare la finisajele care caracterizează un dormitor de calitate. "Un dormitor trebuie să fie cald, intim, prietenos", ne spune domnia sa. În acest scop, domnul Bălan recomandă utilizarea mochetei pentru pardoseală, a tapetului pentru pereţi şi a draperiilor pentru ferestre. Parchetul faţă de mochetă este mai rece, dar este în regulă, admite domnia sa.

În final, ne explică echipa de la Mobexpert, este foarte importantă integrarea într-un concept, "crearea unei ambianţe, a unei povesti care să reprezinte cel mai bine personalitatea deţinătorului."

Aşadar, dacă fiecare element în sine dintr-un dormitor este important pentru reuşita amenajării dormitorului, la fel de important este modul în care elementele sunt îmbinate astfel încât să formeze împreună o un concept, o poveste. Aceasta poate fi o poveste de iubire, un roman poliţist, o aventură, povestea personală a fiecăruia dintre noi.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional