Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2024

Dragoş Vâlceanu, ABI: "Estimăm că în aceste luni cererea va fi mai mare decât în tot restul anului"

Piaţa Imobiliară /

Dragoş Vâlceanu, ABI: "Estimăm că în aceste luni cererea va fi mai mare decât în tot restul anului"
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Specialiştii se aşteaptă ca, în ultimele luni din 2023, cererea din piaţa imobiliară să fie mai mare decât a fost în tot restul anului, ne-a spus Dragoş Vâlceanul, fondatorul Asociaţiei Brokerilor de Imobiliare (ABI). Printre altele, specialistul ne-a precizat: "Ne aşteptăm la o cerere foarte mare la locuinţele cu TVA de 5%, pentru că, potrivit noului cod fiscal, TVA rămâne 5% la imobiliare până la 31 decembrie 2024 dacă faci ante-contract acum. Şi atunci extimăm clar o creştere a vânzărilor; în octombrie-noiembrie-decembrie se va vinde cât nu s-a vândut tot anul".

    Printre altele, domnul Vâlceanu a evidenţiat că, la târgul de profil din acest an, au fost prezenţi dezvoltatori cu stocuri de locuinţe: "Cei prezenţi la târg vând apartamente pe care le poţi viziona, faţă de anii trecuţi când se vindeau doar proiecte. Din 2015, de când a început să-şi revină piaţa, nu găseai nimic în care să te muţi. Era foarte greu până acum să găsim ceva la cheie. Acum avem stocuri, pentru că au încetinit vânzările, din cauza dobânzilor".

    Preşedintele ABI subliniază că, anul acesta, s-a simţit o scădere semnificativă a cererii, adăugând că acum nu se construieşte nimic, deşi există autorizaţii: "Exis­tă o degringoladă şi din punct de vedere financiar, pentru că nu ştii cum să te poziţionezi. În construcţii salariaţii aveau o facilitate fiscală, care va fi eliminată, dar salariul minim va rămâne 4.000 de lei. Aşadar, cresc costurile şi ne afectează acest lucru. Preţul final al produsului va trebui făcut în concordanţă cu puterea de cumpărare a pieţei, pentru că, altfel, construim pe stoc. Şi sunt dezvoltatori care au anunţat că scot unităţile locative la închiriat. Până când nu vindem locuinţele existente, nu se apucă nimeni de construit, pentru că oamenii nu mai cumpără off-plan, dacă sunt lucuinţe pe stoc. Nimeni nu începe o fundaţie acum". Stocurile cele mai mari sunt în Bucureşti, ne-a spus domnia sa, menţionând că pe litoral şi la munte sunt puţine şi nu influenţează piaţa.

    Nici pe piaţa panourilor solare lucrurile nu stau mai roz, potrivit domniei sale, care ne-a spus că acest sector a fost afectat dramatic de programul derulat prin Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM): "S-a programat târziu ghidul, nu s-a instalat nimic pe acest program şi toţi am rămas cu stocuri de fotovoltaice, pentru că oamenii au aşteptat programul. Oficial programul a început, dar neoficial nu s-a făcut nimic pe teren".

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Proiecte

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Internaţional