Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 1 / 2025

DUPĂ CĂDEREA DE ANUL TRECUT PROVOCATĂ DE GRIPA AVIARĂTurismul şi piaţa imobiliară din Delta Dunării şi-au revenit la normal

F.A. Piaţa Imobiliară /

Turismul şi piaţa imobiliară din Delta Dunării şi-au revenit la normal

Dacă anul trecut investitorii şi turiştii au ocolit Delta Dunării, din cauza gripei aviare, în acest an, atât oamenii de afaceri cât şi vizitatorii aleg zona Deltei ca locaţie pentru construirea de pensiuni şi complexuri de cazare şi, respectiv pentru turism. Astfel, agenţii imobiliari şi investitorii din regiune apreciază la unison că segmentul turistic şi cel imobiliar se apropie de valorile înregistrate în 2005, după o scădere simţitoare care a avut loc anul trecut.

În acest sens, Cornel Găină, proprietarul complexului turistic "Cormoran", din Uzlina, ne-a precizat că rentabilitatea din exploatare a avut un grad de 70% în 2005, această valoare ajungând la 45% anul trecut. Gradul de rentabilitate înregistrat în acest an se ridică la 55-65%. Totodată, profitabilitatea în segmentul hotelier se cifrează la 40% pe an.

Sidel Aionese, administratorul agenţiei "Assa Group", consideră că investiţiile realizate în Delta Dunării nu sunt foarte profitabile, subliniind că este mare nevoie de realizarea unor lucrări masive pentru modernizarea infrastructurii de drumuri şi utilităţi din zonă: "Astfel, turismul din regiune ar fi mult mai ridicat".

În Deltă există 11.000 de locuri de cazare omologate

Piaţa construcţiilor din zona Deltei Dunării se află şi ea în plină dezvoltare, după un an de stagnare, în regiune existând o "invazie de inves-titori", după cum ne-a spus domnul Găină. Potrivit domniei sale, în toate locaţiile din Deltă se construiesc case de vacanţă, pensiuni şi hoteluri. Zonele unde au fost realizate numeroase case de vacanţă şi pensiuni sunt cele mai apropiate de uscat, cum ar fi Nufărul, Bălteni, Bahmudia, Murighiol, Dunavăţul. Sidel Aionese ne-a menţionat că, în ultimii 2-3 ani, au fost edificate peste 100 de pensiuni, în perimetrul Tulcea-Murighiol-Dunavăţ, în prezent construindu-se mult în Crişan, Mila 23 şi Sulina. În circa doi ani, apreciază domnul Aionese, investitorii vor ajunge şi la Chilia.

Cornel Găină estimează că în Deltă există 11.000 de locuri de cazare omologate, neoficial fiind construite circa 27.000 de astfel de spaţii.

În general, pensiunile sunt acoperite cu stuf şi au între 8 şi 14 camere, ne-a spus reprezentantul "Assa Group", adăugând că există două tipuri de astfel de construcţii - cele realizate în stil tradiţional şi pensiunile care împrumută mult din stilul urban (în mare parte vile acoperite cu tablă). Există locaţii unde sunt pensiuni prevăzute cu până la 20 de camere.

Cele mai dezvoltate zone turistice sunt Sulina şi Sf. Gheorghe, ne-a precizat Daniela Munteanu, din cadrul agenţiei imobiliare "Casa Bianca 2003".

În Delta Dunării se construiesc sute de noi locuri de cazare

Referitor la investiţiile care sunt derulate în Deltă, Cornel Găină ne-a spus că, în prezent, se află în construcţie un hotel cu circa 200 de locuri de cazare, în satul Uzlina. De asemenea, la Sf. Gheorghe se construiesc vile care vor oferi circa 100 de camere.

Alte 300 de locuri de cazare vor fi disponibile în Murighiol, unde va fi ridicat complexul turistic "Pelican". În prezent, se lucrează la proiect, ne-a spus Mihai Puflene, beneficiarul lucrării. Domnia sa ne-a precizat că, pe lângă spaţiile de cazare, complexul va cuprinde săli de conferinţe cu o capacitate de 400 de locuri, piscină, două terenuri de tenis şi volei. Investiţia va fi demarată în circa două luni şi valorează aproximativ 4-5 milioane de euro. Lucrările vor fi derulate pe structura vechiului complex "Pelican", proiectul prevăzând şi construirea unei aripi noi cu 200 de lo-curi. Proiectul urmează să fie finalizat în luna mai 2008. Suprafaţa terenului aferent ajunge la 55.000 de metri pătraţi.

Domnul Puflene ne-a subliniat că intenţionează să realizeze un proiect, pe termen lung, care să vizeze realizarea unor instalaţii eoliene în zonă, urmând să cheltuias-că, în acest sens, multe milioane de euro.

Printre alte investiţii care se desfăşoară în Deltă se numără şi complexul turis-tic "Mila 35", care cuprinde un hotel de trei stele şi o pensiune de patru margarete. Situat pe braţul Tulcea, proiectul este realizat de firma "Coral". Investiţia mai cuprinde un teren de sport multifuncţional, cu instalaţie de nocturnă, o pis-cină, o sală de jocuri, baruri, restaurant şi sală de conferinţe dotată cu toate facilităţile, ne-a spus Smaranda Georgescu, inginer în cadrul companiei "Coral" Tulcea.

Preţurile terenurilor din Delta Dunării au crescut mult în ultima vreme, ca urmare a interesului manifestat de investitori pentru derularea de proiecte de construcţii în zonă. Astfel, un metru pătrat de te-ren este comercializat cu 30-100 de euro, în zonele mai puţin cunos-cute valoarea terenurilor ajungând la 15-20 de euro/mp. Chiar şi terenurile situate în perimetre inundabile, fără utilităţi, sunt foarte scumpe.

Complexul "Cormoran", realizat de Cornel Găină, este situat în satul Uzlina - situat pe o insulă din Delta Dunării. Hotelul, inaugurat în 1999, este clasificat cu trei stele şi are o capacitate de 34 de camere duble şi două garsoniere cu jacuzzi. În anul 2003, Complexul "Cormoran" şi-a mărit şi diversificat capacitatea de cazare, prin darea în folosinţă a zece vile de trei stele - cinci de tip A şi cinci de tip B, în 2005 fiind inaugurate alte cinci vile de tip A. Complexul oferă o gamă largă de servicii, printre care se numără baruri, restaurante, săli de conferinţă, centru pentru internet, sală de fitness, salon pentru micul dejun, piscină, terenuri de sport (tenis, baschet, volei), centru de echitaţie, biliard, tenis de masă, saună, bază nautică proprie.

Numai în perioada 2005- 2006, Cornel Găină a investit în această lucrare 2,2 milioane de euro. Potrivit domniei sale, veniturile înregistrate anul trecut au fost mult mai mici faţă de cele realizate în 2005, profitul din acest an fiind comparabil cu cel de acum doi ani.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Mobilier

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional