Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

EDUARD UZUNOV, REGATTA:"Investitorii israelieni sunt, din nou, interesaţi de piaţa noastră imobiliară"

Perspective /

"Investitorii israelieni sunt, din nou, interesaţi de piaţa noastră imobiliară"
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Proprietarul companiei de consultanţă imobiliară Regatta, Eduard Uzunov, este optimist cu privire la evoluţia pieţei noastre imobiliare greu încercate până acum de criză. Domnia sa susţine că pe piaţa noastră au reînceput să vină şi investitori israelieni, care caută atât dezvoltări de birouri, cât şi alte investiţii. Eduard Uzunov ne-a declarat că, în ultimele şase luni, a remarcat o creştere a cererii şi a vânzărilor de locuinţe de la faza de proiect. Proprietarul Regatta crede că suntem la un punct minim la care au ajuns preţurile proprietăţilor şi afirmă că băncile reîncep să se uite către finanţări pentru proiecte imobiliare.

    Reîncepe, timid, achiziţia de locuinţe la faza de proiect

    Reporter: Sunt semne de revenire pe piaţa imobiliară? Dacă da, de când le-aţi simţit?

    Eduard Uzunov: În ultimele şase luni, am remarcat o creştere a cererii. Suntem optimişti şi o să vă spun din ce cauză. Barometrul cel mai important al meu este cum îmi sună telefonul. Regatta este un brand, eu sunt relativ cunoscut, conducând această companie de 21 de ani. Îmi sună telefonul în ultima vreme şi sunt întrebat: "Uite, am pe cineva care construieşte un bloc. Ce zici? Pot să-i dau o plată în avans ca să-mi păstreze acolo un apartament?" Ceea ce înseamnă că reîncep, uşor, vânzările off-plan, adică de la faza de proiect.

    Interesul pentru piaţă a început să crească. Cred că suntem la un punct minim la care au ajuns preţurile proprietăţilor. Simt acest lucru datorită faptului că băncile încep să se uite către finanţări. Până acum, băncile stopau orice entuziasm al unui dezvoltator sau orice entuziasm al unui cumpărător pentru că nu finanţau nimic sau stăteai pentru o aprobare foarte multe luni şi după aia mai trebuia să aduci garanţii, cel puţin, dacă nu cash colateral care să depăşească foarte, foarte mult suma solicitată pentru împrumut.

    Am primit un aşa-zis cadou, după Paşti. M-a sunat o bancă să-mi zică: "Domnule Uzunov, aveţi rezultate bune cu firma. Nu v-ar interesa să vă dăm un credit?" Este vorba de una dintre cele mai mari bănci din România. Dacă începe o bancă să vină în întâmpinarea antreprenorilor cu un credit, înseamnă că vor veni şi altele. Această concurenţă dintre bănci s-ar putea să scadă dobânzile, pentru că dobânda la care mi s-a oferit împrumutul era destul de mare.

    Ideea este că băncile încep să se uite iar către piaţă. Băncile încep să dea credite. Şi mai este un aspect. Ajungi să pierzi bani dacă îi plasezi într-un depozit bancar. Şi, atunci, unde este mai bine să faci un plasament decât în piaţa imobiliară unde randamentele sunt în jur de 8-10% pentru investiţii?

    Pentru piaţa imobiliară, un interes s-a păstrat chiar pe perioada de criză pentru investiţii în spaţii comerciale. Spaţiile comerciale se închiriază pentru că sunt mulţi antreprenori care îşi deschid afaceri. Cel puţin în zona Ateneului Român, unde am şi eu o galerie de artă, se strâng mai mulţi antreprenori mici, tineri.

    Reporter: Nu este chiar o zonă ieftină...

    Eduard Uzunov: Nu este o zonă ieftină, dar aduce trafic. Această zonă va fi în creştere foarte mare în imediata perioadă de timp.

    Am mai remarcat că se însănătoşeşte puţin mediul de afaceri. Poate optimismul meu mă face să-l văd aşa, dar asta este impresia în ultima perioadă de timp, chiar dacă mediul general, social este puţin alterat de alegeri şi de criză.

    Nu mai putem să ne aşteptăm la rezultatele financiare ale anilor 2007-2008, dar trebuie să vedem cu entuziasm viitorul, să lucrăm şi să găsim noi şi noi surse de câştig. Asta este piaţa.

    Regatta, pe timpul crizei, în afară de faptul că a redus foarte mult costurile, şi-a diversificat serviciile, inclusiv cu soluţii de arhitectură, cu renegocieri de contracte.

    Regatta, care are o vechime pe piaţă de 20 de ani, a pornit iniţial doar cu segmentul rezidenţial, după care, în urmă cu 15-16 ani, a diversificat serviciile, iar acum suntem organizaţi în mai multe departamente, respectiv rezidenţial, birouri, comercial, industrial, vânzări terenuri şi investiţii. Avem şi serviciile financiare pe care suntem evaluatori, brokeri de credite şi mai avem serviciile de property management (n.r. administrare a proprietăţilor). Am diversificat activitatea şi am avut realizări frumoase.

    Reporter: Asta v-a ajutat să supravieţuiţi crizei?

    Eduard Uzunov: Da, dar şi entuziasmul şi faptul că s-a schimbat cea mai importantă definiţie a pieţei imobiliare din "locaţie, locaţie, locaţie" în "răbdare, răbdare, răbdare".

    Foarte mulţi prieteni, dezvoltatori sau investitori, mă întrebau, în timpul crizei: "Şi acum ce facem?". Le-am dat un singur răspuns: "Faci pluta, aştepţi puţin, ai răbdare şi îşi revine piaţa".

    Piaţa imobiliară îşi revine la un moment dat. Este ciclică. La fel ca şi economia.

    Sunt optimist şi cred în generaţia tânără, care vrea şi poate să-şi ia credite atât prin Prima Casă, cât şi pentru investiţii puţin mai mari.

    Sunt mulţi investitori străini care aşteaptă să vadă cum evoluează piaţa noastră, economia, pentru că piaţa românească este emergentă şi aduce profituri mai mari. Pe pieţe emergente poţi să ai profituri mari şi, de asemenea, riscul este puţin mai mare. Odată cu integrarea în Uniunea Europeană şi cu stabilizarea ţării din punct de vedere economic, riscul va scădea şi sunt convins că mulţi investitori vor alege să-şi plaseze banii la noi, în curând.

    Reporter: Credeţi că vom vedea, anul acesta, mai multe investiţii imobiliare în România, de la investitori autohtoni sau străini?

    Eduard Uzunov: Semnele care m-au determinat să investesc foarte mult, din nou, în imagine au fost că, în noiembrie şi decembrie, am avut tranzacţii de câteva milioane de euro pentru terenuri. Preţurile terenurilor au fost primele care au scăzut cel mai mult, pentru că terenul, în general, nu aduce niciun profit direct. Îţi aduce o proiectare pe termen mediu şi lung. Îţi aduce generarea unui produs acolo care, până îl realizezi şi îl valorifici, trece mai mult timp.

    În momentul în care a reînceput interesul pentru piaţa de terenuri este clar că piaţa imobiliară este în creştere.

    Reporter: Despre ce tip de terenuri vorbim şi pentru ce tip de investiţii?

    Eduard Uzunov: Vorbim de suprafeţe atât pentru locuinţe, cât şi pentru birouri, în zona centrală, pe Calea Floreasca şi pe Barbu Văcărescu - zonă relativ apropiată de punctul fierbinte al noului centru financiar.

    În acest moment, apreciez că este foarte bun proiectul Noua Casă care se va aplica pentru că va genera pentru dezvoltatori, pentru societăţile de construcţii, pentru promotori, pentru companiile imobiliare similare cu a mea, nişte venituri mai bune şi mai constante şi desigur şi o calitate a locuinţei, a unui nivel de trai mai ridicat.

    Reporter: Aveţi un portofoliu de locuinţe scumpe, de lux, în zonele bune ale Capitalei. În anii de criză, aceste locuinţe şi-au pierdut din valoare? Şi cine mai asigură cererea pentru aceste tipuri de proprietăţi?

    Eduard Uzunov: În centrul Bucureştiului, a fost o scădere relativ mică a preţurilor şi putem vorbi de o menţinere de preţ pentru unele proprietăţi. În zonele Aviatorilor, Floreasca, Primăverii, Nordului, au fost nişte scăderi, dar nu foarte dramatice.

    Pe zona semicentrală a Capitalei, au fost scăderi dramatice şi stoparea proiectelor rezidenţiale, iar pe zona periferică a fost o scădere puternică. S-au prăbuşit toate preţurile proprietăţilor.

    În schimb, am constatat că în nord a crescut foarte mult un proiect foarte interesant numit Cosmopolis. În cele patru puncte cardinale ale Capitalei şi relativ periferice am văzut că au crescut proiecte de locuinţe ieftine, pentru tineri, precum Militari Residence şi Confort City.

    Noi nu am intrat pe acest segment, dar am reuşit să vindem proprietăţi remarcabile după 2010 şi până anul acesta, între 500 de mii şi 2-3 milioane de euro fiecare. Le-am vândut pentru că întotdeauna există piaţă pentru astfel de proprietăţi valoroase. Există tot timpul solicitări.

    Reporter: Cum vă explicaţi succesul proiectelor noi dedicate tinerilor? Este strict meritul Programului Prima Casă sau este şi o adaptare a preţurilor?

    Eduard Uzunov: Este necesitatea imediată a fiecăruia de a-şi îmbunătăţi nivelul de trai, de a-şi asigura o locuinţă pentru că marea majoritate a acestor cartiere sunt pline de tineri. Sunt mai departe de centrul Bucureştiului, dar se şi creează un mediu relativ confortabil de trai.

    Ce este foarte interesant pentru Regatta este că avem o pondere în imagine relativ mare pe rezidenţial. Dar rezultatele noastre vin cel mai mult din investiţii, din comercial, din birouri, pieţe care şi-au păstrat cererea pentru că "business-to-business" are ponderea cea mai mare din cifra noastră de afaceri.

    Reporter: Cine mai sunt cumpărătorii locuinţelor de lux? Este acum acest segment şi piaţa imobiliară în general un refugiu pentru oamenii cu bani care nu mai vor să-i ţină în depozite bancare?

    Eduard Uzunov: Cred că orice om de afaceri inteligent îşi plasează banii în mai multe zone. Au fost cazuri, înainte de criză, când unii investitori şi-au plasat toţi banii în terenuri agricole, în zone limitrofe ale Bucureştiului. Acum este foarte important ca un om de afaceri să-şi plaseze banii şi în fonduri de investiţii şi în imobiliare şi în piaţa de capital şi în bănci pentru ca riscul să devină cât mai mic.

    Într-adevăr cine a cumpărat şi cumpără acum proprietăţi valoroase sunt oameni inteligenţi care ştiu să-şi gestioneze averea. Sunt atât români, cât şi străini. Vorbim de mai mulţi români, în ultimii doi ani pe acest segment investiţional şi mă bucură lucrul acesta.

    Dar au reînceput să vină şi investitori israelieni. Este un semn bun. Am o relaţie specială cu investitorii israelieni datorită acestor 20 de ani de activitate în piaţă. Iată sunt tot felul de companii din Israel care revin atât pe dezvoltări de birouri, cât şi pe investiţii. Vor să vândă şi să cumpere.

    Reporter: Deci viitorul sună bine pentru piaţa imobiliară, în opinia dumneavoastră.

    Eduard Uzunov: Poate. Nu ştiu dacă este doar entuziasmul meu, dar cu siguranţă va fi mai bine ca până acum. Va fi mai bine şi pentru că sunt investitori care au stat în expectativă mult timp. Acum vor să-şi plaseze banii. Societatea de consum trebuie să existe. Societatea de consum înseamnă atât imobile, cât şi bunuri mobile.

    Reporter: În urma crizei din 2008, credeţi că ar trebui să se facă mai multe investiţii imobiliare cu banii din economii sau apelăm tot la bănci?

    Eduard Uzunov: Trebuie să fim echilibraţi. Poate criza din 2008-2009 ne-a demonstrat că am fost puţin exageraţi, că am vrut să avem cât mai mult, cu banii de la bancă. Am crezut că preţurile vor creşte. Marea majoritate dintre noi a crezut că preţurile vor creşte mult timp. Trebuie să fim ponderaţi, echilibraţi, să ştim să ne întindem exact cât ne permite plapuma.

    Reporter: Dumneavoastră mai investiţi în imobiliare?

    Eduard Uzunov: Nu pot să vă spun că sunt un investitor în imobiliare. Acum investesc în lucruri de suflet şi investesc pentru suflet. Am ajuns, după 40 de ani, să gândesc că investiţia în spirit este foarte importantă. Am avut o perioadă foarte dificilă după 2008, dar, evadarea în domeniul artei, cât şi în alte lucruri spirituale m-au salvat.

    Reporter: Aveţi acum o galerie de artă. Vă aduce profit sau este mai mult un hobby?

    Eduard Uzunov: Este un lucru nemaipomenit să te întâlneşti cu oameni frumoşi, să vorbeşti despre lucruri frumoase şi să încercăm să fim pionieri ai unei generaţii care să se îndrepte uşor, uşor către cultură. Este foarte important ca generaţia tânără să se îndrepte către cultură şi artă.

    Arta îmi dă o mare satisfacţie.

    Reporter: Vă mulţumesc!

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional