Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 1 / 2025

Emil Boc: "Primăria Cluj-Napoca investeşte jumătate de miliard de lei în acest an"

Investiţii /

Emil Boc apreciază că Municipiul Cluj-Napoca îşi dezvoltă o serie de avantaje competitive semnificative, în multiple domenii precum mediul academic de excepţie, programe de specializare la nivel înalt în numeroase domenii, o infrastructură modernă, o administraţie locală deschisă care pune preţ pe transparenţă şi responsabilitate şi oferă facilităţi pentru investitori.

Emil Boc apreciază că Municipiul Cluj-Napoca îşi dezvoltă o serie de avantaje competitive semnificative, în multiple domenii precum mediul academic de excepţie, programe de specializare la nivel înalt în numeroase domenii, o infrastructură modernă, o administraţie locală deschisă care pune preţ pe transparenţă şi responsabilitate şi oferă facilităţi pentru investitori.

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Primăria Municipiului Cluj-Napoca a alocat, în acest an, 503,5 milioane de lei pentru investiţii, ne-a declarat primarul Emil Boc. Din suma totală, 242,8 milioane de lei sunt pentru obiectivele în continuare, iar 141,8 milioane de lei sunt pentru lucrările noi.

    Domnul Boc ne-a precizat: "Printre cele mai mari investiţii în derulare în acest an se numără construcţia unei săli multifuncţionale de sport, care este un proiect important pentru toţi clujenii. Una dintre priorităţile majore ale Primăriei Cluj-Napoca pentru anul 2014 este finalizarea Sălii Polivalente şi a parking-ului aferent de 445 de locuri".

    Municipalitatea clujeană mai are în derulare şi construcţia Centrului de Excelenţă pentru industrii creative. Acest proiect constă în dezvoltarea unei structuri de sprijinire a afacerilor din domeniul industriilor creative, care să ofere servicii specializate actorilor din domeniu. De rezultatele proiectului vor beneficia 26 de companii, din care 18 sunt microîntreprinderi şi întreprinderi mici, 6 - întreprinderi mijlocii şi 2 - întreprinderi mari, ne-a mai spus edilul Clujului.

    Continuă modernizarea sistemului de transport în comun

    O altă investiţie mare aflată în derulare în Cluj este modernizarea sistemului de transport public în comun în Zona Metropolitană - etapa I. Acest proiect prevede, potrivit informaţiilor furnizate de primărie, reabilitarea a 87 de staţii, din care 61 cu sistem de tiketing, realizarea unui sistem de eliberare a legitimaţiilor de călătorie, a unor panouri de informare, refugii, 9 locaţii de transfer de date, un sediu de management al sistemului de tiketing şi 7 locaţii de eliberare a abonamentelor personalizate.

    Altă investiţie în derulare menţionată de domnul Boc este modernizarea şi reconversia unei clădiri în grădiniţă şi creşă pe strada Moţilor nr. 58. Construcţia va fi finalizată în acest an, iar imobilul se va transforma în cea mai mare creşă şi grădiniţă din Cluj-Napoca, care va avea aproximativ 300 de locuri. La Colegiul Naţional George Coşbuc este în execuţie o sală se sport de 705,5 mp, care va fi amenajată pentru practicarea unor sporturi precum baschet, volei, handbal şi tenis. În incintă, va mai fi construită o tribună pentru spectatori şi o sală de gimnastică, aceasta din urmă fiind amenajată la etajul retras şi având o suprafaţă de 406,04 mp.

    Emil Boc ne-a mai declarat: "Vom continua investiţia în centrul multifuncţional de servicii sociale integrate "Ţara Minunilor". De asemenea, construim case sociale integrate pentru comunitate, proiect situat pe strada Coroianu, care proiectul prevede reabilitarea şi modernizarea imobilului, precum şi amenajarea a 46 de locuinţe sociale cu una şi două camere. Desigur că avem în plan şi amenajarea şi modernizarea străzilor".

    Centru de sprijinire a afacerilor

    Printre obiectivele noi asumate se Primăria Cluj -Napoca în programul de investiţii din acest an se numără Centrul TEAM ZMC de sprijinire a afacerilor. Edilul Emil Boc ne-a spus: "Proiectul prevede realizarea unei infrastructuri pentru sprijinirea mediului de afaceri, din domenii identificate ca industrii motoare. Estimăm că vom finaliza acest proiect în vara anului 2015. Pentru realizarea acestui centru avem la dispoziţie 100.000 de mp, teren parcelat amenajat, din care 1000 metri liniari vor fi drumuri de acces cu utilităţi aferente - reţea de apă, de canalizare menajeră, pluvială, reţea hidranţi, reţea de gaz natural, electricitate".

    Un alt proiect care urmează să fie demarat în acest an este modernizarea tramei stradale de acces la zona industrială. Prin această investiţie, care are ca termen de finalizare vara anului 2015, Primăria Cluj-Napoca îşi propune să reabiliteze străzile aferente liniei de tramvai şi Calea Baciului din zona industrială. "În total, vom moderniza 111.750 mp străzi şi 55.000 mp trotuare", ne-a precizat Emil Boc.

    Municipalitatea a bugetat, pentru acest an, şi demararea investiţiilor pentru mansardarea Colegiului Economic "Iulian Pop", modernizarea cinematografului Dacia - Mănăştur, construirea Complexului de agrement în baza sportivă din Cartierul Gheorgheni, dar şi pentru realizarea centrului multifuncţional de servicii sociale integrate dedicate persoanelor vârstnice nr. 1 şi nr. 2.

    Domnul Boc a adăugat că sunt fonduri alocate şi pentru refacerea infrastructurii "Oraşului Comoară", proiect ce prevede modernizarea căilor de acces la centrul istoric. "Este vorba despre modernizarea infrastructurii străzilor din zona centrală - Memorandumului, Calea Moţilor, Avram Iancu şi I.C.Brătianu", a explicat domnia sa.

    44 de blocuri reabilitate cu fonduri europene

    În prezent, municipalitatea clujeană derulează proiectul "Creşterea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe", în cadrul Programului Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor poli urbani de creştere.

    Emil Boc estimează ca, în acest an, să demareze lucrările la 44 blocuri, dintre acestea find semnate, până în prezent, contractele de finanţare pentru 25 blocuri.

    Cluj Innovation City, în parteneriat cu mediul de afaceri

    Primăria Municipiului Cluj-Napoca are o largă deschidere pentru cooperare şi colaborare cu mediul de afaceri şi cu specialiştii din diverse domenii strategice (cultură, educaţie, învăţământ, IT), susţine Emil Boc, care ne-a precizat că un proiect important în acest sens este Cluj Innovation City

    Edilul Clujului ne-a mai spus: "Proiectul se realizează într-un parteneriat între mediul de afaceri, respectiv Cluj IT Cluster, toate universităţile clujene de stat şi autorităţile publice locale. Cluj Innovation City este un proiect al comunităţii pentru următorii 20 de ani, care va aduce 20.000 de noi locuri de muncă în cercetare, inovare, IT şi servicii conexe şi va poziţiona oraşul nostru ca un pol al inovării şi cercetării la nivel european. Primăria a alocat 202 hectare de teren în zona Lomb pentru realizarea viitorului oraş al inovării".

    Domnia sa susţine că există trei componente importante ale proiectului care au început deja să fie dezvoltate de către primărie: Centrul Regional de Excelenţă pentru Industrii Creative (CREIC), Centrul de sprijinire a afacerilor Tehnologie, Evoluţie, Antreprenoriat, Microîntreprinderi - Zona Metropolitană Cluj (TEAM-ZMC) şi drumul de acces din strada Oaşului spre zona Lomb.

    Emil Boc apreciază că Municipiul Cluj-Napoca îşi dezvoltă o serie de avantaje competitive semnificative, în multiple domenii precum mediul academic de excepţie, programe de specializare la nivel înalt în numeroase domenii, o infrastructură modernă, o administraţie locală deschisă care pune preţ pe transparenţă şi responsabilitate şi oferă facilităţi pentru investitori.

    Municipiul Cluj-Napoca a fost desemnat drept cel mai activ pol de creştere din România, în baza unui studiu realizat de către compania de consultanţă KPMG şi Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Regional (AM POR). Municipiul a fost dat ca exemplu de bună practică la nivel european, privind felul în care s-a reuşit absorbţia finanţărilor alocate polilor de creştere, potrivit oficialilor primăriei.

    Pe Axa 1.1 din POR dedicată polilor de creştere, valoarea efectiv rambursată către municipiu se ridică la suma de 170,432 milioane de lei (aproximativ 38 milioane euro), din care 110,165 milioane de lei de la UE şi 60,627 milioane de lei contribuţia de la bugetul de stat. Din alte surse de finanţare nerambursabile, respectiv alte programe nerembursabile decât cele dedicate polilor de creştere sau alte surse de finanţare decât cele europene, primăria a contractat 130,9 milioane de euro.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Proiecte

    Amenajări

    Smart City

    Mobilier

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Companii

    Internaţional