Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

ESTIC PARK - 1500 DE LOCUINŢE PE MALUL LACULUI DOBROEŞTI DIN CAPITALĂUn dezvoltator israelian investeşte 90 milioane euro pe piaţa noastră rezidenţială

A consemnat EMILIA OLESCU Piaţa Imobiliară /

Un dezvoltator israelian investeşte 90 milioane euro pe piaţa noastră rezidenţială

Israel Land Development Company (ILDC) dezvoltă un proiect imobiliar de 1.500 de locuinţe, pe malul lacului Dobroeşti, prin intermediul firmei Eagle Development Estate.

Despre importanţa dezvoltatorului, dar şi despre caracteristicile ansamblului rezidenţial ne-a vorbit, în cadrul unui interviu, domnul Valentin Zaharia, directorul executiv al proiectului Estic Park, investiţie de 90 de milioane de euro.

Reporter: Cine este Israel Land Development Company, care devoltă proiectul Estic Park?

Valentin Zaharia: Dezvoltatorul acestui proiect este o companie israeliană privată listată la bursă, care a fost înfiinţată în 1909, în Anglia. Această companie activează pe patru domenii - dezvoltare de proiecte rezidenţiale, construirea de parcuri logistice, realizarea de proiecte pe piaţa hotelieră şi de birouri şi exploatarea de gaze în Marea Mediterană.

Estic Park este primul proiect pe care îl derulează în România. În regiunea noastră europeană, dezvoltă un număr de peste 2.000 de locuinţe în patru locaţii din Polonia. Dintre acestea, 1.500 au fost deja finalizate şi vândute.

Reporter: Care sunt punctele forte ale proiectului?

Valentin Zaharia: În primul rând, ansamblul se află lângă Lacul Dobroeşti, acesta putând fi văzut aproape din toate apartamentele situate la etajele superioare.

Apoi, casa scării este vitrată, eliminând, astfel, senzaţia de întuneric pe care o regăsim de obicei când intrăm într-un bloc, iar structura este concepută în sistem de schelet în cadre (stâlpi şi grinzi).

Casa scării separă două aripi de clădire, prin adoptarea acestei soluţii tehnice blocul devenind mult mai rezistent la cutremur.

În plus, tot ceea ce ţine de acest proiect, excluzând capitalul, este românesc - firmele de arhitectură şi proiectare, dirigintele de şantier, managerul de proiect, materialele de construcţie, finisajele etc.

Reporter: Câte imobile prevede proiectul?

Valentin Zaharia: Vor fi şase grupuri de clădiri, fiecare cuprinzând mai multe imobile sau mai multe scări. În prezent, lucrăm la una dintre scările primului bloc, care este prevăzut cu două astfel de scări, separate. Aşadar, suntem la jumătatea primei faze, respectiv Faza 1A, care a fost demarată în luna august 2016. Urmează Faza 1B, pentru care avem autorizare şi care urmează să înceapă în perioada august-septembrie şi să fie finalizată anul viitor.

Întregul proiect rezidenţial, care va avea 130.000 de mp construiţi şi care este situat pe o suprafaţă de teren de 53.800 de mp., este prevăzut să fie finalizat peste cinci ani, cuprinzând trei sau patru faze, în funcţie de solicitările din piaţă.

Iniţial, proiectul a început în perioada 2008-2009, când au fost puşi pilonii şi realizată excavaţia, după care a început criza şi investitorul a considerat că trebuie să suspende lucrările.

Reporter: Ce regim de înalţime are clădirea la care lucraţi?

Valentin Zaharia: Prima clădire este prevăzută cu subsol, parter, zece etaje plus unul retras şi are 125 de apartamente tip garsonieră, studio, locuinţe cu două şi, respectiv, trei camere. În faza secundă a primei etape vom construi şi apartamente cu patru camere, pentru că am avut şi astfel de cereri.

Reporter: Care este valoarea investiţiei?

Valentin Zaharia: Investiţia se va fi ridica la circa 90 milioane de euro. Dezvoltatorul a investit, din surse proprii, 12 milioane de euro. Pentru construcţie, finanţarea provine din surse proprii în proporţie de 30%, restul de 70% reprezentând un împrumut de la Libra Bank.

Reporter: Ce proporţie din totalul locuinţelor aferente primei faze sunt deja vândute?

Valentin Zaharia: Compania nu a vândut apartamente din stadiul de proiectare, ci după ce a fost încheiată structura şi închiderile interioare, adică din noiembrie anul trecut. Acum, avem antecontracte pentru circa 70% dintre unităţile locative.

Reporter: Care sunt preţurile locuinţelor pe care le construiţi?

Valentin Zaharia: Apartamentul de tip studio, care are 39 de mp utili plus un balcon de 5 mp, costă de la 44.600 de euro plus TVA, cel cu cu două camere, de 50 mp utili şi balcon de 5 mp ajunge la un preţ de 52.400 euro (fără TVA), parcarea fiind inclusă, iar apartamentul mic cu trei camere (62 mp utili plus 6 mp de balcon şi loc de parcare supraterană) are un preţ de 74.800 de euro, fără TVA.

Reporter: Care este profilul clienţilor dumneavoastră?

Valentin Zaharia: Sunt tineri activi, în jurul vârstei de 30 de ani, de obicei cu familie. Majoritatea apelează la finanţare de la bancă, mulţi prin Programul Prima Casă, dar şi contractând credite ipotecare, care au aproximativ aceleaşi condiţii de finanţare.

Reporter: Aveţi în vedere şi construirea unor facilităţi în cadrul ansamblului?

Valentin Zaharia: După ce vor fi dezvoltate aproape jumătate din locuinţe, în faţa ansamblului va fi amenajată o zonă cu restaurante şi cafenele, vom avea o zonă pentru sport şi spaţii pentru copii. Această zonă este flexibilă şi, în funcţie de cerere, este posibil să avem şi mici spaţii de birouri, de 10-20 mp, pentru diverse afaceri.

În a doua jumătate a proiectului, vom avea unele facilităţi în zona lacului, pentru diverse activităţi sportive şi de agrement.

Reporter: Ce tipuri de finisaje utilizaţi?

Valentin Zaharia: Finisajele sunt la nivelul mediu-up, iar la următoarele clădiri, având în vedere că vom începe vânzările din etapa de construcţie a structurii, beneficiarii vor avea posibilitatea să aleagă dintre 2-3 variante de finisaje.

Reporter: Locuinţele beneficiază de locuri de parcare?

Valentin Zaharia: Avem locuri de parcare atât subterane, cât şi supraterane, care, în funcţie de perioada de vânzare şi de campanii, pot fi incluse în preţul apartamentelor sau pot fi vândute individual. Pentru primul bloc, este planificată realizarea unui total de 140 de locuri de parcare - 57 în parcarea subterană şi 83 în cea supraterană.

Un loc de parcare subteran costă 4.900 de euro plus TVA, iar unul suprateran - 2.900 euro plus TVA.

Reporter: Proiectul beneficiază de infrastructura şi utilităţile necesare?

Valentin Zaharia: Ansamblul rezidenţial dispune de toate utilităţile, iar cele care sunt necesare în interiorul proiectului sunt prevăzute să fie realizate de către dezvoltator. Avem şi linie de autobuz, iar metroul se află la două staţii de mijloacele de transport în comun de suprafaţă.

Reporter: Dezvoltatorul mai are în plan şi realizarea altor proiecte similare?

Valentin Zaharia: Mai avem două locaţii achiziţionate. Una dintre acestea este în Ploieşti, lângă Spitalul judeţean, unde PUZ-ul tema de proiectare sunt în curs de analiză şi unde se intenţionează realizarea unui proiect în proporţie de 90% rezidenţial. Este vorba despre un teren de 4 hectare, achiziţionat din 2007. Mai avem o locaţie în Giurgiu - de asemenea un teren de 4 hectare, cumpărat din 2008 - care se află în stand by. Această suprafaţă a fost achiziţionată tot pentru dezvoltarea unei investiţii imobiliare, dar nu în acest an.

Reporter: Cum vedeţi piaţa imobiliară? Credeţi că vom asista la o nouă bulă în domeniu?

Valentin Zaharia: În primul rând, o bulă imobiliară nu se poate forma într-o singură ţară, iar dacă se construieşte cu cap şi preţul este corect, nu va exista niciun impediment ca piaţa să se dezvolte. Dacă facem o comparaţie între preţurile locuinţelor noi şi cele ale apartamentelor vechi, vom observa că acestea se află oarecum la acelaşi nivel, preţurile pe metrul pătrat construit situându-se la 1000-1050 de euro, însă condiţiile sunt diferite.

Reporter: Mulţumesc!

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional