Eurobusiness Oradea Industrial ParkContinuă investiţiile în infrastructura Parcului Industrial Eurobusiness I
F.A. Investiţii / 01 iunie 2013
Anul acesta vor continua investiţiile în realizarea infrastructurii de utilităţi în Parcul Industrial Eurobusiness I, deţinut de Primăria Oradea. La sfârşitul lunii mai urmau să fie încheiate lucrările aferente primei etape, în valoare de 15 milioane de euro.
Începând cu cea de-a doua parte a anului vor demara lucrările pentru extinderea reţelelor de utilităţi (etapa a doua), în valoare de 4,6 milioane de euro. Termenul prevăzut pentru realizarea lucrărilor este de un an.
La mijlocul lunii mai era în pregătire procedura de licitaţie publică pentru contractarea lucrărilor, ne-a declarat Delia Ungur, general manager Eurobusiness Oradea Industrial Park.
Eficienţa energetică devine un obiectiv important atât pentru funcţionalitatea parcurilor industriale, cât şi pentru Municipiul Oradea. Abordând strict tema parcurilor industriale, investiţiile deja realizate la nivelul utilităţilor au înglobat măsuri de eficientizare energetică: transformatoare de energie electrică de ultimă generaţie, soluţii de evacuare a apelor pluviale prin sisteme de filtrare folosind forţa gravitaţională şi diminuând astfel consumul de energie electrică pe care grupuri de pompare l-ar fi generat etc.
Municipalitatea Orădeană pregăteşte un plan de schimbare a iluminatului public convenţional cu iluminat mai eficient şi economic prin corpuri de iluminat cu LED. Modernizarea sistemului de iluminat va cuprinde şi cele două parcuri industriale ale oraşului, adaugă doamna Ungur.
Începând cu anul 2008 municipalitatea orădeană, unicul acţionar al parcului industrial, a dus o politică de atragere a investitorilor străini strategici dar şi de susţinere a companiilor locale prin oferirea de amplasamente dotate cu utilităţi şi la preţuri competitive în parcurile industriale nou înfiinţate. În paralel, municipalitatea a promovat o politică fiscală care să încurajeze investiţiile şi să acorde sprijin la demararea activităţii companiilor şi ulterior.
De la momentul înfiinţării, în 2009, Parcul Industrial Eurobusiness I a înregistrat un trend constant ascendent, în fiecare an reuşind să atragă o investiţie majoră (de peste 10 milioane de euro).
Încurajată de rezultatele din primul parc industrial, Primăria Oradea a înfiinţat în 2012 Parcul Industrial Eurobusiness II. Acesta a fost gândit pentru susţinerea companiilor şi mediului de afaceri local. Prioritatea pentru anul 2013 este asigurarea condiţiilor pentru continuarea activităţii investirorilor deja localizaţi, în paralel purtându-se negocieri cu alţi investitori. "S-a constatat un interes crescut din partea companiilor locale care momentan îşi desfăşoară activitatea în alte locaţii închiriate în oraş, improprii unei viitoare dezvoltări. Având în vedere poziţia strategică, Oradea rămâne o destinaţie atractivă pentru investitorii străini care doresc să producă în Romania şi să-îi livreze produsele în Europa de Vest", subliniază Delia Ungur.
Redevenţa practicată în parcurile Eurobusiness porneşte de la 0,32 euro pe mp pe an. "Nu avem în vedere modificarea condiţiilor oferite companiilor în parcurile industriale", menţionează managerul Eurobusiness Oradea Industrial Park.
În luna mai, Parcul Industrial Eurobusiness I înregistra un grad de ocupare de 59% din suprafaţa disponibilă pentru concesionat. Suprafaţa totală a parcului este de 121 ha din care 23,8 ha sunt zone ocupate de reţelele de utilităţi publice.
Parcul Industrial Eurobusiness II acoperă o suprafaţă de 23,8 ha din care 2,7 vor fi ocupate de reţele de utilităţi publice. Gradul de ocupare era în luna mai de 61%.
În acest an au fost semnate noi contracte de concesiune pentru ambele locaţii Eurobusiness din Oradea, a mai precizat doamna Ungur.