Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Evaluarea proprietăţilor imobiliare

F.A. Piaţa Imobiliară /

Evaluarea proprietăţilor imobiliare

Criza economică a sporit presiunile asupra evaluatorilor

Odată cu criza economică a scăzut "dramatic" numărul de tranzacţii imobiliare, iar o modalitate esenţială în evaluarea unui imobil rezidă în comparaţia cu tranzacţiile efectuate cu proprietăţi similare. Dacă sunt puţine tranzacţii, munca depusă de evaluator este mai mare, dar creşte şi incertitudinea asupra preţului. Aceasta în contextul în care piaţa oricum nu era foarte transparentă, ne-a declarat domnul Adrian Crivii, director general al "Darian" Cluj Napoca, companie axată pe activităţi de evaluare şi consultanţă.

Potrivit domniei sale, în prezent se fac mai mult tranzacţii cu active care au probleme, de exemplu situaţiile în care proprietarul vinde forţat din necesitatea de a plăti un credit, deci vinde la valori mai mici decât media pieţei. În acest sens, "vorbim de o valoare forţată", iar evaluatorul trebuie să sesizeze diferenţa. Nu este vorba de o tranzacţie efectuată după principiul conform căruia atât cumpărătorul cât şi vânzătorul negociază un preţ fără a fi supuşi presiunilor, subliniază domnul Adrian Crivii.

În al doilea rând, pretenţiile finanţatorilor (n.r. clientului) nu au crescut proporţional. Nu întotdeauna finanţatorul apreciază munca de consultanţă a evaluatorului. Îl interesează mai mult să obţină prin evaluare o cifră care să îi permită să acceseze un credit, de exemplu. Nu îl interesează aspectul calitativ, de consultanţă, atrage atenţia directorul general al "Darian".

În opinia domnului Crivii, evaluatorul se află sub o presiune constantă, atât din partea finanţatorilor, cât şi a pieţei. De exemplu, companiile care solicită o evaluare se confruntă cu o situaţie dificilă, deoarece necesitatea de finanţare a crescut în contextul crizei, în timp ce valoarea garanţiilor imobiliare a scăzut şi este prea mică pentru a accesa un credit. Aceasta în contextul în care băncile optează pentru garanţii cu active imobiliare, deoarece sunt mai puţin perisabile.

Soluţia la aceste probleme nu ţine de un actor sau altul din piaţă, ci de relansarea economică, relansare care nu va veni mai devreme de toamna lui 2011, este de părere domnul Adrian Crivii, director general "Darian".

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional