Marile dezvoltări imobiliare din Municipiul Constanta vor fi derulate, în următorii ani, în zonele Pescărie (intrarea în staţiunea Mamaia), bulevardul Aurel Vlaicu şi cartierul Palazu Mare (intrarea în oraş dinspre aeroportul Mihail Kogălniceanu).
Arhitectul şef al Municipiului Constanţa, Ionuţ Toma, ne-a declarat că în zona Pescărie, aflată la intrarea în Mamaia, pe un promotoriu care înaintează în mare la capătul de nord al cartierului Faleză Nord, urmează să fie ridicat un ansamblu de 10 -11 blocuri înalte, de locuinţe şi birouri. Imobilele vor avea 15 - 25 de etaje şi vor beneficia şi de serviciile unui mic port de agrement. Acest complex imobiliar de lux va fi dezvoltat de câţiva oameni de afaceri israelieni. Domnul Toma ne-a precizat că proiectul a fost mult timp blocat de fostul ministru al Mediului şi se află în faza obţinerii avizului de mediu. Până la finele lunii iunie, s-a lucrat la prelungirea digului de protecţie a viitorului port de agrement şi a demarat şi adâncirea acvatoriului. Por-tul nu va fi realizat de investitorii ansamblului imo-biliar, a subliniat ar-hitectul şef al Constanţei.
Zona campusului universitar se dezvoltă accelerat
În ceea ce priveşte locuinţele ridicate individual, Ionuţ Toma ne-a spus că terenurile cele mai solicitate pentru construcţia lor sunt amplasate pe întreaga zonă de faleză a Constanţei, în cartierul Palazu Mare şi zona campusului universitar. Aceste zone sunt acum în plină expansiune imobiliară, pentru că beneficiază de vecinătatea lacului Siutghiol, de distanţa mică faţă de staţiunea Mamaia, de apropierea de aeroportul Mihail Kogălniceanu şi de capătul terminus al Autostrăzii Soarelui.
Domnul Toma crede că, în următorii ani, campusul universitar va reprezenta principala "sursă de oxigen" a zonei, aici urmând să fie amenajate spaţii verzi şi arbuşti de înălţimi mici şi medii. Suprafaţa de teren aflată între campus şi intersecţia bulevardelor Aurel Vlaicu şi Tomis, urmează să fie transformată în cartier de locuinţe. Latura dinspre Aurel Vlaicu a cartierului va fi mărginită de imobile cu regim de înălţime parter şi unul - două etaje. Proprietarii acestora vor fi obligaţi să amenajeze, la parter, spaţii comerciale şi unităţi de alimentaţie publică, în vederea dezvoltării unei arii pietonale în zonă. Pentru fluidizarea circulaţiei a fost prevăzută şi construirea unui pasaj rutier denivelat în intersecţie.
Locuinţe individuale în Compozitori - Energia
Compozitori - Energia este altă zonă a oraşului aflată în plină expansiune imobiliară, căutată de cei care doresc să-şi construiască locuinţe individuale, ne-a menţionat Ionuţ Toma. Domnia sa ne-a explicat că, odată cu decizia de construire a unei ocolitoare a Municipiului Constanţa, între oraşul Ovidiu şi comuna Agigea, zona va atrage activităţi de depozitare, antrepozitare şi industriale de pe bulevardul Aurel Vlaicu. Acest lucru va permite, ulterior, dezvoltări rezidenţiale, comerciale şi de afaceri în perimetrul astfel eliberat.
Bulevardul Mamaia va deveni centrul financiar al oraşului
Terenurile destinate construcţiei de clădiri de birouri se concentrează în zona bulevardului Mamaia, care face legătura între staţiunea Mamaia, centrul oraşului şi portul Constanţa. De altfel, aici se află şi marea majoritate a unităţilor financiar- bancare.
Referindu-se la marile centre comerciale din municipiu, Ionuţ Toma ne-a spus că, în afară de "Constanţa City Mall" (50 milioane de euro, aflat în execuţie) şi "Constanţa Harborside" (peste 100 milioane de euro, a cărui construcţie era programată să înceapă în luna iulie), va fi ridicat un mare centru comercial în zona Aurel Vlaicu - Energia. Totodată, retailerul francez "Auchan" şi-a programat, în 2008, realizarea unei investiţii proprii în Constanţa.
În zona istorică, prind contur traseele pietonale specializate
Primarul Radu Mazăre a semnat autorizaţia de cons-trucţie pentru amenajarea marinei din portul turistic Tomis, lucrările urmând să demareze în luna iulie. Termenul de execuţie este luna iunie a anului viitor. Ionuţ Toma ne-a mai menţionat transformarea prin care trece zona peninsulară istorică a orasului. Aici se construiesc mici hoteluri şi au început să prindă contur şi traseele pietonale specializate, comerciale şi de alimentaţie publică.
În acelaşi timp, pentru staţiunea Mamaia, apar mereu solicitări pentru autorizarea de mici hoteluri şi imobile cu apartamente de vacanţă, în special pe malul lacului Siutghiol, dar şi pe partea dinspre mare a bulevardului Mamaia. Alte cereri vizează extinderea capacităţilor de cazare existente. De asemenea, în nordul staţiunii, pe teritoriul Municipiului Constanţa, la limita administrativă cu oraşul Năvodari, se ridică noi ansambluri de apartamente de vacanţă.
Spaniolii construiesc turnuri cu apartamente în Aurel Vlaicu
Un alt mare cartier rezidenţial va fi construit în zona fostului târg Obor de pe bulevardul Aurel Vlaicu (actuala şosea de centură a oraşului), în vecinătatea Metro 1. Ansamblul, care va fi construit de o firmă cu capital spaniol, este format din mai multe blocuri pe parter şi 20 - 25 de etaje. La finele lunii iunie, beneficiarii investiţiei nu depuseseră spre aprobare documentaţiile pentru Planul Urbanistic de Detaliu (PUD).