FAVI STELIAN, DEZVOLTATORUL CITY POINT:"Avem planuri să construim un mall în Bucureşti"
Piaţa Imobiliară / 07 noiembrie 2014
Piaţa imobiliară autohtonă a înregistrat o tendinţă pozitivă în acest an, iar ritmul investiţiilor va fi susţinut şi în 2015, ne-a declarat Favi Stelian, directorul executiv al Red Sea Group România, subsidiara companiei israeliene care a dezvoltat complexul rezidenţial City Point, situat în zona Aviaţiei din Capitală. Domnia sa apreciază că vom avea cel puţin 5-10 proiecte rezidenţiale noi care vor fi dezvoltate anul viitor, pe fondul unei creşteri a cererii pentru astfel de locuinţe.
Favi Stelian susţine că unităţile bancare şi-au revizuit atitudinea şi au devenit mai flexibile privind acordarea de credite în vederea derulării proiectelor rezidenţiale. Domnia sa ne-a spus că preţurile apartamentelor vor înregistra o creştere de 2-3%, în anii următori, lucru valabil şi pentru locuinţele din complexul City Point.
Clienţii au devenit foarte atenţi la ce cumpără şi fac cercetări amănunţite înainte de achiziţia unei locuinţe, apreciază Favi Stelian, care ne-a explicat că România are cel mai mare potenţial de dezvoltare a pieţei imobiliare din regiunea de sud-est a Europei. Totodată, domnia sa subliniază că, înaintea începerii unei investiţii rezidenţiale pe plan local, dezvoltatorii trebuie să ţină cont de situaţia politică la momentul respectiv şi de nivelul investiţiilor publice.
Reporter: În ce stadiu se află construcţia clădirilor din ansamblul City Point?
Favi Stelian: Prima clădire a fost finalizată în aprilie-mai 2014. Avem deja locatari care s-au mutat în acest bloc şi am vândut 39 din cele 45 de apartamente disponibile. În cazul celui de-al doilea imobil, am construit şapte etaje din totalul de nouă, iar construcţia clădirii va fi încheiată în mai-iunie anul viitor. Din cele 48 de apartamente disponibile în al doilea bloc am vândut 12 unităţi locative. În cazul acestei clădiri, predomină apartamentele cu trei camere, pe când, în primul bloc, majoritatea unităţilor locative sunt cu două camere. Începând cu luna noiembrie, vom demara lucrările la clădirea a treia din complexul rezidenţial, astfel încât construcţia să fie gata la sfârşitul anului viitor. În această primă fază a complexului City Point, avem planificate patru clădiri, iar lucrările la ultimul bloc de locuinţe vor începe în primăvara lui 2015, în lunile martie-aprilie. După încheierea primei etape din dezvoltarea complexului, vom demara şi cea de-a doua fază, în funcţie de dorinţele clienţilor.
Reporter: Care sunt dorinţele clienţilor?
Favi Stelian: Oamenii caută apartamente de două camere puţin mai mari decât avem noi, în acest moment, respectiv locuinţe cu trei camere. Sunt multe familii cu unul sau doi copii care caută locuinţe în această zonă în care activează mai multe firme multinaţionale, astfel încât trebuie să aibă resursele financiare pentru a cumpăra apartamente puţin mai scumpe. Garsonierele nu sunt deloc căutate în zona în care construim noi. În schimb, în ultima perioadă, am observat că populaţia s-a orientat şi către apartamentele cu patru camere. Clienţii chiar au venit la noi şi ne-au rugat să le permitem să-şi amenajeze apartamentele aşa cum îşi doresc, la următorul bloc pe care îl vom construi, şi vom ţine cont de cerinţele lor. Va fi o clădire mai flexibilă din punctul de vedere al construcţiei.
Reporter: Care a fost valoarea investiţiei până în acest moment?
Favi Stelian: Până acum am investit aproximativ opt milioane de euro şi vom cheltui, în total, 15 milioane de euro pentru prima fază de dezvoltare a complexului City Point. Am vândut apartamentele cu o medie de 80.000 euro, dar am avut şi locuinţe care au fost cumpărate cu 120.000 euro.
Reporter: Ce alte planuri de investiţii aveţi pentru anul viitor şi ce buget aţi alocat în acest sens?
Favi Stelian: Nu avem un buget specific alocat pentru investiţii pentru că suntem o companie care nu are probleme de cash flow. Vom fructifica oportunităţile care vor apărea în piaţă. În acest moment, purtăm discuţii pentru a pătrunde pe segmentul de retail, acolo unde ne dorim să investim. Totodată, pe lângă continuarea dezvoltării ansamblului rezidenţial City Point, vom mai deschide un şantier într-o zonă centrală. Vă pot spune că avem în plan să construim şi un mall într-o zonă centrală sau semi-centrală din Bucureşti.
Reporter: Cum a evoluat piaţa rezidenţială autohtonă, în acest an, pe fondul încetinirii creşterii economice?
Favi Stelian: Este clar că piaţa rezidenţială a înregistrat o tendinţă pozitivă în 2014, iar ritmul va fi susţinut şi anul viitor. Dezvoltatorii vor continua proiectele de investiţii, atât cei din Israel, cât şi din alte ţări precum Spania sau Italia. Aceştia au cumpărat multe terenuri în perioada 2007-2008 şi au înţeles că acum este momentul să le dezvolte. Vom avea cel puţin 5-10 proiecte rezidenţiale noi care vor fi dezvoltate în 2015, iar investitorii prezenţi deja pe această piaţă vor merge înainte pentru că există cerere pentru locuinţele noi. Clienţii noştri care au contractat credite pentru achiziţia de locuinţe nu au avut nicio problemă în acest proces. Toţi cei care au depus dosare pentru credite au avut succes şi au reuşit să-şi cumpere apartamente. Băncile şi-au revizuit atitudinea şi au devenit mai flexibile. Astfel, au început să dea bani şi clienţilor pentru cumpărarea de locuinţe, dar şi dezvoltatorilor pentru derularea de proiecte rezidenţiale. Până acum, era foarte greu să obţii credite de la bănci pentru investiţiile de pe piaţa imobiliară. Noi am construit locuinţe cu resurse proprii, dar să ştiţi că am primit şi oferte de la bănci pentru creditare. Am lucrat cu Bank Leumi din Israel pentru că era mai uşor, dar am colaborat şi cu alte instituţii bancare. Pot spune că există mişcări pozitive pe piaţa bancară, ceea ce vine în ajutorul clienţilor şi al dezvoltatorilor care vor să-şi construiască o afacere.
Reporter: Cum vedeţi piaţa de locuinţe noi, în 2015?
Favi Stelian: Vom avea în continuare o creştere a cererii pentru locuinţele noi, iar preţurile vor creşte şi ele, dar cu cel mult două-trei procente. Nu cred că vom mai înregistra aceeaşi situaţie ca înainte de criză. Nu va mai fi o nebunie pe piaţă ca în 2008, când toată lumea voia să cumpere. Şi la City Point vom creşte preţurile la apartamente, cu 2-3%, în perioada următoare. Proiectul nostru a devenit cunoscut pe piaţa rezidenţială, şi-a construit o imagine pozitivă, iar lumea apelează cu încredere la noi. Susţin ideea că aceia care cumpără locuinţe în această perioadă vor avea de câştigat în anii viitori, când valoarea proprietăţilor pe care le deţin va fi în creştere. Investitorii străini şi-au făcut unele calcule şi au ales să cumpere tot mai multe apartamente, pentru că preţurile vor începe să crească. După şapte ani de criză, sperăm să urmeze şapte ani buni pentru afacerile din domeniul rezidenţial. Riscurile pe care şi le asumă investitorii în această perioadă sunt minime, pentru că preţurile locuinţelor nu prea mai au unde să coboare.
Reporter: Cum caracterizaţi oferta de finanţare a băncilor pentru achiziţia de locuinţe?
Favi Stelian: Din punctul meu de vedere, ofertele băncilor sunt foarte bune. Când dobânda pentru un credit este de 5%, calculele sunt simple. Decât să plăteşti chirie, mai bine faci un efort să pui ceva bani deoparte pentru plata unui avans şi îţi cumperi un apartament printr-un credit de la bancă. Aceleaşi calcule sunt folosite şi de către investitori. Unele dintre apartamentele din City Point care costă 75.000-85.000 de euro au fost închiriate cu 600 de euro/lună şi este greu să găseşti un randament mai bun decât atât. Dacă ai resurse financiare, acum este momentul să faci investiţii pe piaţa rezidenţială, pentru că lucrurile vor începe să se dezgheţe şi se vor îndrepta într-o direcţie pozitivă.
Reporter: Cum s-a modificat comportamentul clienţilor după criză?
Favi Stelian: În primul rând, clienţii au devenit foarte atenţi la ce cumpără. Înainte să achiziţioneze o locuinţă, oamenii verifică dezvoltatorul, constructorul, merg la bancă, consultă un prieten care lucrează în domeniul imobiliar. Lucrurile nu mai sunt lăsate la voia întâmplării şi clienţii nu mai fac cheltuieli înainte să facă o cercetare, pentru că nu vor să fie păcăliţi aşa cum au păţit mulţi în perioada 2007-2008. Mulţi clienţi au ales să cumpere apartamentele dezvoltate de noi chiar dacă aveam preţuri uşor mai mari faţă de concurenţă, pentru siguranţa pe care le-o oferim, aspect ce devine din ce în ce mai important pentru cumpărătorii români. Dezvoltatorii trebuie să fie serioşi în respectarea planurilor pe care le prezintă, pentru a câştiga încrederea potenţialilor clienţi.
Pe de altă parte, am observat că băncile au început să-i caute pe clienţi şi nu invers, un alt aspect foarte important în dezvoltarea pieţei rezidenţiale autohtone.
Reporter: Cum este percepută piaţa imobiliară românească de către investitorii străini?
Favi Stelian: Dacă privim în ansamblu piaţa imobiliară din regiune, pot spune că România are cel mai mare potenţial de dezvoltare. De exemplu, Cehia şi Polonia au ajuns la un nivel suficient al dezvoltării rezidenţiale. În Ungaria nu se investeşte mai nimic, iar singura ţară care mai prezintă interes pentru dezvoltatori şi care nu a făcut un pas înainte în dezvoltarea imobiliară este România. Piaţa de aici va înregistra tot mai multe proiecte în viitorul apropiat, astfel încât vom ajunge la nivelul de dezvoltare din Cehia sau Polonia. Suntem în urma celorlalte ţări europene la acest capitol, dar există loc pentru o creştere considerabilă. Dar, înainte de începerea unei investiţii pe plan local, trebuie să avem în vedere situaţia politică la momentul respectiv şi nivelul investiţiilor publice. Nu trebuie să ne asumăm riscuri imense într-un context în care există tensiuni la nivel economic şi politic. Investiţiile trebuie realizate treptat şi avem nevoie să ne mişcăm în ritmul pieţei. De asemenea, nu trebuie să pierdem din vedere felul în care România este privită de Uniunea Europeană sau care este nivelul salariilor de aici. Toate aceste elemente fac parte din riscul pe care şi-l calculează dezvoltatorii înainte de a începe o investiţie.
În acest sens, am câţiva colegi de breaslă care vor începe, în perioada martie-aprilie 2015, unele proiecte rezidenţiale noi. Dacă lăsăm la o parte dezvoltarea excesivă a mall-urilor şi a proiectelor de birouri, vom vedea că segmentul rezidenţial va avea întotdeauna cerere de locuinţe noi.
Reporter: Vă mulţumesc!