Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

"Fiabilitatea construcţiilor - parte a succesului nostru pe termen lung"

Piaţa Imobiliară /

"Fiabilitatea construcţiilor - parte a succesului nostru pe termen lung"
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Dezvoltator orădean cu experienţă de aproape 20 de ani, PRIMA Development Group s-a impus pe piaţa de profil din Capitală cu proiecte ca Boemia Apartments şi Core Timpuri Noi, ambele premiate internaţional la European Property Awards, dar şi cu Prima Vista, ansamblu de amploare aflat în prezent în dezvoltare în zona de nord a Capitalei. Conceptul de "fiabilitate a construcţiilor", preluat din industria automobilistică, particularizează modul în care dezvoltatorul înţelege să execute lucrările: cu detalii de proiectare care vizează îmbătrânirea frumoasă a construcţiilor şi cu atenţie la calitatea materialelor. Adrian Stoichină, COO PRIMA Development Group, ne-a oferit mai multe detalii despre această perspectivă, despre trendurile şi evoluţia pieţei, precum şi despre principalele provocări şi beneficiile unei colaborări mai strânse între autorităţi şi dezvoltatorii imobiliari.

    (Interviu cu Adrian Stoichină, COO PRIMA Development Group)

    Reporter: Cum aţi descrie anul 2023 în sectorul imobiliar Care sunt principalele tendinţe, aspectele pozitive şi cele mai puţin dorite?

    Adrian Stoichină: O tendinţă care tinde să predomine în 2023 (deşi s-a conturat încă de acum aproximativ doi ani) este reprezentată de opţiunea dezvoltatorilor pentru arhitectură şi design de calitate. Spre deosebire de ceea ce se livra acum un deceniu şi jumătate, când ansambluri rezidenţiale de anvergură erau mai mult alăturări de apartamente, astăzi situaţia este radical diferită. Se pune accent pe arhitectură cât mai atractivă, dar şi pe confort. Amenajările peisagistice, design-ul spaţiilor comune şi al parcărilor subterane, adâncimea teraselor şi balcoanelor sunt aspecte care contează tot mai mult, ceea ce este foarte bine, pentru că toate acestea vin la pachet cu o calitate superioară a locuirii. Cât priveşte aspectele mai provocatoare în domeniu, acestea se referă, după cum se ştie, la preţul crescut al materialelor de construcţii şi energiei, la lipsa de predictibilitate şi la o relativă încetinire a pieţei datorată contextului actual.

    Reporter: Care sunt motivele care au determinat scăderea numărului de tranzacţii?

    Adrian Stoichină: Încă de anul trecut s-a putut observa o amânare a deciziei de achiziţie a clienţilor care consideră că momentul actual nu este unul oportun. Dobânzile mari ale creditelor descurajează şi sunt situaţii când persoane aflate la limita eligibilităţii pentru accesarea unui credit pur şi simplu nu şi-l mai permit. În acelaşi timp, atmosfera de incertitudine nu doar economică, ci creată de veştile negative care vin din toate colţurile lumii determină oamenii la prudenţă. Este un comportament previzibil. Dar, cu toate că în primul trimestru din 2023 a fost consemnată o scădere comparativ cu primul trimestru al anului trecut, în perioada aprilie-septembrie tranzacţiile imobiliare au avut un nivel sensibil mai crescut faţă de 2022.

    Reporter: Ce proiecte are în pregătire PRIMA Development în Bucureşti în acest moment?

    Adrian Stoichină: Am finalizat de curând prima fază a lucrărilor la ansamblul rezidenţial PRIMA Vista, situat în nordul Capitalei şi am devansat cu două luni graficul de execuţie. În acest moment, am început construcţia fazei a doua. PRIMA Vista este un proiect cu 482 de apartamente şi e o bucurie pentru noi că 50% dintre unităţile construite până acum sunt deja contractate. Probabil dacă nu exista atmosfera încordată generată de războiul din vecinătate procentul vânzărilor s-ar fi ridicat la 70%. Considerăm acesta un semn de încredere din partea clienţilor noştri. În Bucureşti avem în plan investiţii în proiecte cu valoare de peste 200 de milioane de euro. Ne referim concret la construcţia a peste 3.000 de apartamente, care sunt în acest moment în diverse stadii de obţinere a avizelor şi autorizaţiilor de construire.

    Reporter: Care sunt sfatrile dumneavoastră pentru un client care achiziţionează un apartament în stadiul de proiect?

    Adrian Stoichină: Sfătuiesc clienţii să se intereseze în detaliu cine este constructorul care execută lucrarea şi cine este compania care dezvoltă proiectul. Istoricul fiecăruia dintre aceştia constituie o garanţie sau nu! Există multe detalii într-un proiect rezidenţial care nu sunt vizibile la prima vedere, mai ales când achiziţia se face în stadiul de proiect, dar acestea pot face diferenţa între confortul resimţit în locuinţă şi o calitate scăzută a locuirii. Dezvoltatorul trebuie întrebat în amănunt despre cum a conceput design-ul spaţiilor comune şi al parcărilor subterane, despre amenajarea spaţiilor verzi, proporţiile camerelor, adâncimea balcoanelor şi echiparea apartamentelor. Un nivel ridicat de atenţie pentru cele mai mici detalii constituie o bună recomandare pentru un dezvoltator.

    Reporter: PRIMA Development are în portofoliu proiecte premiate intenaţional. Care este secretul acestor reuşite?

    Adrian Stoichină: Ansamblul rezidenţial boutique Boemia Apartments din Mărăşeşti 125 a câştigat, într-adevăr, mai multe premii internaţionale şi a fost considerat un proiect exemplar, apreciat pentru arhitectură, urbanism şi o anumită "poezie". De asemenea, proiectul Core Timpuri Noi, vândut integral în acest moment, a fost apreciat şi dincolo de graniţe, la competiţii de profil. "Secretul" din spatele acestor reuşite este echipa complexă pe care am reuşit să o alcătuim în timp, formată din ingineri, arhitecţi, constructori, precum şi modul de lucru pe care l-am dezvoltat. Spre exemplu, PRIMA Development se ocupă şi de partea de construcţie. Avem o companie de antrepriză generală care e parte a grupului nostru. Aceasta ne permite să avem un bun control asupra eficienţei şi calităţii execuţiei. La fiecare proiect pe care-l demarăm, obiectivul nu este să-l finalizăm cât mai repede, ci să livrăm la timp şi la standardul de calitate cu care ne-am obişnuit clienţii.

    De asemenea, fiabilitatea construcţiilor este parte a succesului nostru pe termen lung. Construcţiile fiabile au o degradare fizică mult mai lentă, "îmbătrânesc" sănătos. Totodată, ele întrunesc o serie de elemente esenţiale, care contribuie la buna comportare în timp a clădirilor sub acţiunea factorilor externi.

    Reporter: Unele ansambluri rezidenţiale sunt foarte atractive, arată bine pe hârtie, dar, din păcate, infrastructura, străzile din jur, căile de acces nu se dezvoltă în acelaşi timp. Cum poate fi evitat acest disconfort?

    Adrian Stoichină: Disconfortul la care vă referiţi e simplu de evitat printr-o colaborare mai strânsă între autorităţile locale şi dezvoltatori. În Oradea, unde am livrat până acum peste 4.000 de apartamente în imobile cu o valoare totală cumulată de peste 250 de milioane de euro, dezvoltăm oraşul în paralel cu autorităţile. Planurile pentru noi străzi, alei pietonale şi alte transformări sunt transparente, iar perioada de construire e scurtă. Mai exact, primăria finalizează o stradă cât timp ridicăm noi un complex rezidenţial în două faze. Principalii beneficiari ai acestui mod de lucru sunt clienţii, care atunci când se mută în locuinţă nouă se pot bucura şi de confortul unor căi de acces modernizate.

    Reporter: Cum vedeţi evoluţia pieţei? Va exista o scădere a preţurilor apartamentelor în viitorul apropiat?

    Adrian Stoichină: Cu siguranţă nu. În contextul scumpirilor semnificative ale bunurilor de consum, energiei şi materialelor de construcţii, preţurile apartamentelor au rămas pe loc. Putem considera aceasta o scădere în valoare relativă, aşadar nu va urma o altă ieftinire în perioada următoare. Unii cumpărători privesc lucrurile din această perspectivă şi consideră momentul actual unul bun pentru achiziţie. Spre exemplu, la PRIMA Vista, un cumpărător a achiziţionat un pachet de opt apartamente încă din faza incipientă a proiectului.

    Reporter: Care sunt obiectivele PRIMA Development pentru perioada următoare?

    Adrian Stoichină: Pe termen mediu şi lung ne propunem o expansiune pe piaţa din Bucureşti, unde considerăm că există destule oportunităţi. Vrem să devenim în Capitală, la fel ca în Oradea, prima opţiune a clienţilor care aleg să îşi achiziţioneze o locuinţă indiferent de zona preferată a oraşului. Un obiectiv pe care-l urmărim zi de zi şi a intrat în rutina de lucru este să livrăm la standardele de calitate ale PRIMA locuinţe fiabile, care să constituie o bună investiţie pentru viitor.

    Reporter: Mulţumesc!

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional