Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

FONDURI EUROPENEADR Vest: Aproape 80% din suma alocată este contractată

F.A. Investiţii /

ADR Vest: Aproape 80% din suma alocată este contractată

În regiunea Vest au fost contractate 221 de proiecte, valoarea finanţarii nerambursabile fiind de 326 milioane euro. Astfel, gradul de contractare este de 78,29%, din suma totală de 416, 52 milioane euro alocată la nivelul regiunii.

Pentru restul de 90 milioane euro se bat un număr de 284 de proiecte aflate în evaluare, precontractare sau rezervă şi care solicită finanţare nerambursabilă de aproape 530 milioane euro.

În regiunea Vest, procesul de acordare a creditelor pentru realizarea de investiţii prezintă dificultăţi ca urmare a reticenţei instituţiilor bancare de a cofinanţa proiecte, cu toate că acestea au obţinut finanţare din fonduri europene. Aceasta este cea mai importantă problemă semnalată de reprezentanţii ADR Vest.

La nivelul Regiunii Vest, majoritatea domeniilor majore de intervenţie au fost închise deja. În acest context, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest estimează că semnarea contractelor de finanţare care să acopere întreaga sumă alocată la nivelul Regiunii Vest se va face până la sfârşitul anului în curs.

Prin monitorizarea proiec­telor, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest se asigură de existenţa unui management eficient al acestora şi se asigură că activităţile proiectelor se desfăşoară în conformitate cu calendarul prevăzut în contractele de finanţare.

De asemenea, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest în calitate de Organism Intermediar pentru Programul Operaţional Regional în Regiunea Vest se asigură, prin monitorizarea acestor proiecte, de realizarea (sau existenţa premiselor de realizare) indicatorilor prevăzuţi în contractele de finanţare, de respectarea egalităţii de şanse şi nediscriminării în cadrul proiectelor monitorizate, de respectarea regulii ajutorului de stat (acolo unde se aplică) şi de asigurarea dezvoltării durabile prin imple­mentarea acestor proiecte, precum şi de celelalte condiţionalităţi prevăzute în contractele de finanţare specifice fiecărui domeniu major de intervenţie.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional