Primăria Municipiului Piatra Neamţ a semnat cu Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, în data de 16 iunie 2010, contractele de finanţare pentru trei proiecte. Acestea vor beneficia de fonduri europene prin Programul Operaţional Regional, Axa Prioritară 1, "Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor - poli urbani de creştere". Contractele cuprind obiective precum construcţii poduri şi amenajări râuri, amenajări urbanistice sau amenajări străzi.
Fiecare din proiecte cuprinde cinci contracte pentru atribuirea cărora vor fi sau au fost organizate licitaţii: contractul pentru management de proiect, contractul pentru asistenţă tehnică, contractul de audit, contractul de publicitate, contractul de execuţie lucrări.
Fluidizare trafic
Proiectul de creare spaţii publice urbane este cel mai mare dintre cele trei, ridicându-se la valoarea totală de 42 milioane lei, fără TVA. Din această sumă 32,75 milioane lei reprezintă valoarea finanţării acordate prin POR.
La jumătatea lunii septembrie primăria se afla în perioada de evaluare a ofertelor depuse pentru contractul de servicii de consultanţă pentru managementul şi asigurarea sustenabilităţii proiectului. Ofertele au fost deschise în 9 august 2010. Contractul va fi semnat pe o perioadă de 24 de luni şi este estimat la valoarea de 861,98 mii lei fără TVA.
Proiectul prevede construcţia unui pod peste râul Cuejdiu, ce va fi amplasat la intersecţia dintre Piaţa Ştefan cel Mare, str. Orhei şi bd. Dacia din Piatra Neamţ. Această investiţie este necesară în vederea fluidizării traficului în zonă. "Podul va asigura traficul rutier şi pietonal între cele două maluri. Pe pod va fi amplasat şi un sens giratoriu. În prezent în zonă se află o pasarelă pietonală care va fi demolată şi înlocuită de noul pod. În zonă nu există acces direct rutier între cele două maluri.", a explicat doamna Lucica Popârdă şef al Unităţii de Implementare a Proiectului din cadrul Primăriei Municipiului Piatra-Neamţ.
De asemenea, va fi construită în aceeaşi zonă o parcare subterană care va cuprinde 64 de locuri de parcare.
Al treilea obiectiv al proiectului se referă la amenajarea râului Cuejdiu . "Vor fi create două albii minore şi va fi coborât fundul albiei. Vor fi amplasate grătare aşezate oblic pe o anumită distanţă astfel încât în cazul unui debit mare toate aluviunile să fie oprite", ne-a precizat doamna Popârdă.
Restaurarea şi punerea în valoare a zonei istorice şi culturale
Anunţul de licitaţie în vederea contractării serviciilor de management pentru proiectul de restaurare şi punere în valoare a zonei istorice şi culturale - Curtea Domnească, din municipiul Piatra Neamţ, a fost lansat la 2 septembrie 2010, iar ofertele au fost deschise în data de 17 septembrie 2010. Acest contract se ridică la valoarea de 635,65 mii lei fără TVA şi va fi semnat pentru o durată de 51 de luni.
Proiectul cuprinde trei obiective pentru care s-a alocat suma de circa 31,38 milioane lei din care 25,84 milioane lei reprezintă finanţare nerambursabilă din fonduri europene. Durata de implementare a proiectului este de 56 de luni.
Astfel, se va realiza un pasaj rutier care va începe din zona Bisericii "Trei Ierarhi" şi va ieşi în zona Bisericii Primăriei din Piatra Neamţ. De asemenea va fi realizată o parcare subterană cu două niveluri ce va fi amplasată la limita Liceului Petru Rareş spre zona Primăriei.
Ultimul obiectiv al proiectului prevede amenajarea unei zone pietonale. Pentru îndeplinirea acestui obiectiv se va construi un pasaj rutier. Amenajările propriu-zise ale zonei pietonale vor cuprinde: amenajări ale circulaţiilor pietonale şi carosabile, lucrări electrice pentru iluminatul public, realizarea de lapidarii (construcţii de sticlă) pentru punerea în valoare a vestigiilor istorice care vor fi descoperite. Se are în vedere şi reabilitarea clădirilor istorice din zonă, dar aceste lucrări fac parte dintr-un alt proiect finanţat prin POR pe Axa 5.1, "Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului".
Amenajare centru de zi
Două clădiri de patrimoniu din str. Ştefan cel Mare, nr. 23, Piatra Neamţ, vor fi reabilitate în vederea amenajării unui centru de zi pentru persoane vârstnice. În scopul realizării acestui obiectiv de investiţii s-au alocat 3,4 milioane lei din care 2,8 milioane lei reprezintă finanţare asigurată prin POR. Lucrările prevăzute cuprind consolidare, reabilitare, finisaje şi dotarea cu aparatura necesară, termenul de finalizare fiind de 24 de luni de la data atribuirii contractului. Prin acest proiect 100 de persoane vârstnice vor beneficia de servicii de îngrijire social-medicală.