Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Fonduri europene - POS Mediu Maramureş: Sistem de management integrat al deşeurilor de 53 milioane de euro

F.A. Investiţii /

Maramureş: Sistem de management integrat al deşeurilor de 53 milioane de euro

Alte articole din secţiune

Lucrari de canalizare scoase la licitatie in localitatea Frasinet

Investitii in regularizarea albiei paraului Hangu

Spitalul Judetean Dambovita a fost inaugurat

Primaria Bucuresti si Guvernul sunt hotarate sa construiasca Arena Multifunctionala Bucuresti

ANL are planuri in Timisoara

Absorbtia prin POS-T a crescut la 30,8%

Incep lucrarile de restaurare a conacului Pana Filipescu

Centrala ENET din Focsani a fost inaugurata

CON-A va finaliza sala multifunctionala de la Cluj-Napoca

Lucrari de canalizare in judetul Olt scoase la licitatie

Licitatia pentru lucrarile la Spitalul V. Gomoiu a fost anulata

Lucrari licitate pentru modernizarea retelei de strazi din Comanesti

E.ON contracteaza lucrari la liniile electrice

Spatii industriale scoase la licitatie in zona Odai

Exproprieri pentru reabilitarea DN 76

Aplicaţia de accesare este în curs de elaboare

Două Centre de Management Integrat al deşeurilor şi două Staţii de transfer al deşeurilor către Centrul de Management arondat vor fi construite în judeţul Maramureş. Prin Consiliul Judetean Maramures, judeţul Maramureş este beneficiarul unui Proiect ISPA 2003/RO/16/P/PA/013-06 "Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Maramureş". Investiţia va fi finanţată din fonduri europene. Aplicaţia de accesare este în curs de elaboare prin POS Mediu, Axa prioritară 2.

În cadrul aceluiaşi proiect vor mai fi construite şapte puncte de colectare a deşeurilor voluminoase, DEE-uri, şi deşeuri periculoase din deşeurile menajere. De asemenea, proiectul mai prevede închiderea a şase depozite de deşeuri urbane neconforme din judeţ.

Valoarea totală a investiţiei propuse este de aproximativ 53 milioane euro, inclusiv TVA. Lucrările propuse în proiect vizează protecţia mediului înconjurător.

Proiectantul lucrărilor este consorţiul format din S.C. Intergroup Engineering S.R.L, ERM. Royal Haskoning.(Olanda) şi Environmental Resources Management (Germany).

Componentele Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor sunt:

1. Sistem de colectare,

2. Sistem de transport şi transfer,

3 Centrul de management a deseurilor (CMID) în localitatea Recea care va deservi zona de sud a judeţului Maramureş.

Centrul de la Recea cuprinde: depozit ecologic, staţie de sortare, staţie de compostare, spaţiu tehnic (alimentare cu apă, asigurare utilităţi, lucrări de întreţinere, clădiri anexe,echipamente operare)

4. Centrul de management al deşeurilor (CMID) în localitatea Rozavlea care va deservi zona de nord a judeţului Maramureţ, care cuprinde: depozit ecologic, staţie de compostare, staţie de sortare, spaţiu tehnic (alimentare cu apă, asigurare utilităţi, lucrări de întreţinere, clădiri anexe, echipamente operare).

Implementarea unui sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Maramureş este în concordanţă cu legislaţia UE, Planul Naţional şi Regional de Gestionare a Deşeurilor (PNGD, PRGD), Master Planul pentru deşeuri solide în judeţul Maramureş şi are ca bază obiectivele POS, adică:

- Creşterea racordărilor la sistemele publice edilitare care să corespundă din punct de vedere al calităţii şi al suportabilităţii tarifelor;

- Reducerea cantităţii de deşeuri depozitate;

- Creşterea cantităţii de deşeuri reciclate şi reutilizate;

- Închiderea depozitelor existente de deşeuri neconforme;

- Îmbunătăţirea standardelor tehnologice de depozitare.

Proiectul va întări capacitatea tehnică şi de management în judeţul Maramureş prin implementarea şi operarea unui sistem regional de management al deşeurilor solide. De asemeena, proiectul va avea sprijin din partea autorităţilor locale în dezvoltarea şi realizarea unei strategii eficiente referitoare la tarife, inventariere şi încasarea facturilor. Totodată, acest proiect va ajuta la conştientizarea locuitorilor de beneficiile rezultate din proiect, separarea colectării deşeurilor şi reciclarea acestora.

Perioada de execuţie a lucrărilor de construcţie este de 24 luni.

"Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Maramureş" cuprinde: centre de management al deşeurilor în comuna Recea şi comuna Rozavlea, staţii de trasfer în: Sighetu Marmaţiei, Târgu Lăpuş, şapte centre de colectare a deşeurilor voluminoase, închiderea a şapte depozite neconforme din mediul urban.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional