Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

FORŢA DE MUNCĂCalificarea muncitorilor ridică preţul construcţiilor

F.A. Preţuri /

Calificarea muncitorilor ridică preţul construcţiilor

Un muncitor necalificat solicită între 10 şi 15 lei pe metru pătrat executat. Preţul creşte la 25 lei/mp în cazul muncitorilor calificaţi

Costurile manoperei depăşesc de multe ori valoarea materialelor de construcţii folosite. Pentru săparea fundaţiei beneficiarul avea nevoie, la jumătatea lunii iunie, de cel puţin 27 de lei pentru un metru cub de pământ dislocat, pentru ca în unele cazuri să depăşească 35 de lei/mc. Preţul variază în funcţie de duritatea terenului care urmează să fie săpat. Pentru turnarea betonului în fundaţie, muncitorii solicită cel puţin 36 lei/mc, putând chiar ajunge la 50 de lei dacă structura este mai dificil de executat. Turnarea betonului în grinzi, planşee şi stâlpi se poate face atât manual, cât şi cu ajutorul unor pompe. Pentru lucrarea manuală preţul unui metru cub turnat este de 65 - 80 de lei.

Zidăria casei îl costă pe beneficiar între 80 şi 110 lei/mc la structurile din BCA, în timp ce structurile din cărămidă sunt realizate cu 90 - 125 lei/mc. Cofrajul din astereală de răşinoase costă 10-15 lei/mc, iar pentru fasonarea şi montarea armăturii, muncitorii solicită în medie 9 lei/kg.

Pentru realizarea acoperişului există două variante: lucrarea integrală, cu un cost mediu de 80 lei/mp sau simpla asamblare a materialului folosit pentru învelitoare, care costă 10 - 15 lei/mp. În cazul ţiglei, muncitorii pot solicita până la 20 de lei cu argumentul efortului suplimentar de transport. Ţigla metalică vopsită în câmp electrostatic se montează cu 11 lei/mp. La aceste costuri se adaugă cele pentru accesoriile necesare învelitorii - 5 lei/mp.

Cheltuielile pentru tencuit pornesc de la 10 lei/mp, dar pot depăşi 18 lei în situaţii deosebite. Muncitorii care desfăşoară lucrări de tencuire au tarife variate în funcţie de gradul de adeziune a materialelor utilizate. Izolaţia pereţilor şi a subsolului este un punct cheie în continuarea lucrărilor de construcţii şi are un cost de 13 până la 23 de lei în funcţie de grosimea solicitată de beneficiar. Gletuirea unui metru pătrat de perete se execută cu 7-8 lei, şlefuirea nu depăşeşte 2 lei/mp, iar amorsa variază între 1,5 - 2,2 lei/mp. Tarifele pentru zugrăvelile cu var lavabil realizate de muncitori necalificaţi pornesc de la 4 lei/mp, în timp ce pentru un metru pătrat cu vopsea lavabilă albă, beneficiarul care doreşte o echipă calificată plăteşte 12-15 lei. Pentru vopseaua lavabilă colorată muncitorii adaugă 1-2 lei/mp, iar pentru exterior preţul creşte cu 3 lei/mp.

Instalaţiile sanitare, termice şi electrice au un regim special de lucru pentru că depind de o serie de factori externi, cum ar fi complexitatea montării reţelei termice şi disponibilitatea constructorilor pentru încheierea lucrărilor ascunse. Pentru instalaţii beneficiarul suportă un cost minim de 7,5 lei pe oră, mai ridicat cu până la 3,5 lei în cazul lucrărilor electrice. În medie, instalaţiile nu necesită mai mult de trei săptămâni pentru a fi terminate. Montarea instalaţiei din cupru costă 350-500 lei pentru baie şi 150-200 lei pentru bucătărie. Dacă este din pexal, costurile sunt mai scăzute cu până la 100 de lei pentru fiecare încăpere. Tâmplăria din metal şi ţevile se vopsesc cu 1,8 - 2,2 lei pentru fiecare kilogram de vopsea consumată.

Proprietarul poate solicita montarea de plăci din gips-carton, care nu depăşeşte 10 lei/mp. Situaţia se schimbă atunci când este vorba de preţul de montare a parchetului. Pentru un metru pătrat de parchet stratificat costurile sunt între 15 şi 20 de lei, în timp ce pentru aceeaşi suprafaţă de parchet clasic preţul poate depăşi 35 de lei. Raşchetatul şi lăcuitul parchetului se realizează cu 12-13 lei/mp. Mai puţin costisitoare este pardoseala din scânduri de răşinoase - 27 lei/mp.

Gresia şi faianţa fac parte din aceeaşi categorie de produse în care preţul manoperei variază în funcţie de calitatea materialelor de construcţii folosite. De la un minim de 13-15 lei/mp se poate ajunge chiar şi la valoarea de 28 de lei când se utilizează materiale mai scumpe. Dacă beneficiarul doreşte să monteze marmură sau granit, scoate din buzunar 35 - 45 lei/mp numai pentru manoperă.

Spre deosebire de muncitorii calificaţi organizaţi în societăţi sau care au un contract cu o firmă de construcţii, cei necalificaţi practică tarife mai mici. Dezavantajul contractării unor astfel de muncitori ţine în special de aspectul legal al problemei. Muncitorii necalificaţi nu pot garanta printr-un act calitatea niciunui fel de lucrare de construcţii întrucât nu sunt autorizaţi în acest sens. Totuşi, avantajul costului mai mic rămâ-ne unul important. Pentru săparea fundaţiei, aşa-numiţii zilieri solicită 16-20 lei/mc, cu 50% mai puţin decât cei calificaţi. Lucrările de zidărie şi de turnătorie costă 55 - 70 lei/mc, respectiv 25 -30 de lei. Pentru interior preţurile nu diferă mult de cele practicate de societăţile comerciale. Cazul gresiei şi al faianţei este unul aparte întrucât costurile pot fi chiar mai ridicate pentru un muncitor necalificat care, în funcţie de calitatea serviciilor, poate solicita chiar şi 45 lei/mp.

Angajarea muncitorilor nu presupune costuri de transport şi de cazare dacă aceştia sunt din localitatea unde se execută lucrarea. În cazul în care ei parcurg mai mult de 10 km, transportul este suportat de proprietar fie prin resurse proprii, fie printr-o stipulare în contract. Muncitorii necalificaţi solicită uneori să li se asigure cel puţin două mese pe zi şi chiar cazare pe durata lucrării, dacă sunt aduşi din alt judeţ. Aceste costuri sunt suplimentare nefiind incluse în preţul serviciilor propriu-zise.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional