Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Forta de munca trebuie pregatita pentru programele de crestere a eficientei energetice

A.D. Perspective /

Forta de munca trebuie pregatita pentru programele de crestere a eficientei energetice

Romania are nevoie de peste 20.000 de montatori de sisteme de termoizolare opace si in jur de 5.000 montatori de sisteme de tamplarie termoizolanta. Aceasta in contextul in care din anul 2019 toate cladirile publice trebuie sa aiba un consum de energie aproape de zero, iar incepand din 2021 masura va viza si restul cldirilor. De altfel, Romania va beneficia in perioada 2014-2020 de alocari europene mari pentru cresterea eficientei energetice a cladirilor. Prin urmare, forta de munca din Romania trebuie sa se pregateasca din timp pentru a face fata acestor cerinte, a afirmat Horia Petran, din cadrul INCD URBAN - INCERC, coordonatorul programului BUILD-UP Skills Qualishell, vizand elaborarea schemei nationale de calificare pentru forta de munca din constructii pentru realizarea de anvelope de inalta performanta ale cladirilor.

Proiectul presupune elaborare a doua scheme de calificare noi, respectiv pentru montatori de sisteme de termoizolare a anvelopei opace si montatori de sisteme de tamplarie termoizolanta.

Proiectul propune realizarea unui parteneriat intre sistemul de educatie si sectorul constructiilor. In prima faza va fi elaborata schema de calificare, care va fi verificata prin derularea unor cursuri pilot. Ulterior, vor fi solicitate fonduri europene pentru activitatile de instruire, explica Horia Petran.

Pe viitor, trebuie introdusa obligativitatea ca firmele sa nu poata participa la licitatii publice pentru reabilitare termica daca nu dispun de personal calificat, adauga domnul Petran.

Aproximativ 30-40% din valoarea unui proiect de reabilitare termica este data de manopera. O eroare in timpul executiei poate cauza insa prejudicii mult mai mari. Lucratorii calificati sunt adesea greu de gasit, subliniaza Tiberiu Andrioaiei, secretar general al Patronatului Societatilor din Constructii (PSC).

Cel mai important aspect in derularea proiectului este ca toate partile implicate sa isi exprime punctul de vedere pentru a se ajunge la un acord formei finale, adauga domnul Andrioaiei.

In 3-4 luni va fi dezvoltata o curicula a cursului pentru montatorii de sisteme termoizolante opace, precum si o matrice de evaluare. In vara anului 2014 va demara un curs pilot cu un grup de 16 persoane, iar ulterior va fi publicat un manual de curs.

Cursurile vor avea o durata de 720 de ore si se vor adresa muncitorilor calificati nivel I si II, pentru aducerea acestora la un nivel de calificare III, preciezea reprezentantii Grupul pentru calitatea sistemelor de termoizolatie - QETICS.

In paralel, Patronatul Producatorilor de Tamplarie Termoizolanta (PPTT) si Patronatul Societatilor de Constructii (PSC) vor elabora curicula, manualul de formare profesional si instrumentele de evaluare pentru calificarea de montator de tamplarie termoizolanta. Ulterior, va fi derulata o sesiune pilot de formare profesionala cu 16 muncitori necalificati. Durata totala pentru livrarea cursului pilot va fi de 5-6 luni (720 de ore). Instruirea se va realiza exclusiv in cursul orelor de munca, precizeaza reprezentantii PPTT.

Proiectul QualiShell are o valoare totala de aproximativ 500.000 de euro, din care in jur de 75% reprezinta fonduri europene prin programul Intelligent Energy Europe. Durata de implementare este de 20 de luni, respectiv pana in luna mai 2015.

Proiectul este derulat de un consortiu format din Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Constructii, Urbanism si Dezvoltare Teritoriala Durabila "URBAN-INCERC", Grupul pentru calitatea sistemelor de termoizolatie (QETICS), Patronatul Producatorilor de Tamplarie Termoizolanta (PPTT), Patronatul Societatilor de Constructii (PSC), Business Development Group (BDG), Autoritatea Nationala pentru Calificari (ANC), Centrul National de Dezvoltare a Invatamantului Profesional si Tehnic (CNDIPT), Comitetul Sectorial in Constructii (CSCon) si Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP).

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional