Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

FRANÇOIS PETRY, DIRECTOR GENERAL HOLCIM ROMÂNIA:"Am început procesul de transformare strategică în cadrul grupului LafargeHolcim"

Investiţii /

"Am început procesul de transformare strategică în cadrul grupului LafargeHolcim"
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Grupurile Holcim şi Lafarge au fuzionat la începutul lunii iulie, după ce conveniseră, în aprilie 2014, o fuziune prin schimb de acţiuni, care a creat cel mai mare producător de ciment din lume, cu vânzări anuale de circa 40 de miliarde de euro. După lansarea oficială a grupului LafargeHolcim, cei doi producători de ciment au anunţat că vor să atingă economii de 1,4 miliarde de euro, în următorii trei ani. Întrucât România este o ţară în care companiile nu se suprapun, va fi păstrat brandul existent ce va fi completat cu sintagma "membru al LafargeHolcim", ne-a declarat François Petry, Director General Holcim România. Compania din ţara noastră îşi va valorifica, în perioada următoare noile atribute aduse de noul Grup - un nou centru de cercetare şi dezvoltare şi un portofoliu de produse mai extins.

    Domnul Petry ne-a spus că există o tendinţă pozitivă pe piaţa construcţiilor, în principal datorită investiţiilor private. Însă, semne de evoluţie pozitivă sunt doar în segmentele rezidenţial şi non-rezidenţial, ceea ce nu asigură stabilitatea industriei construcţiilor în ansamblul său. Directorul general al Holcim România ne-a mărturisit că, din păcate, nu este foarte optimist în ceea ce priveşte evoluţia viitoare a proiectelor de infrastructură, care au fost blocate aproape în totalitate în ultimii doi ani.

    Reporter: În ce stadiu este procesul de transformare strategică a LafargeHolcim în România?

    François Petry: Holcim România este deja angajată în procesul de transformare. Vom clădi o nouă cultură organizaţională, pe care o vom îmbrăţişa cu optimism. Cele mai bune atribute ale celor două culturi existente vor fi combinate pentru a construi o cultură mai puternică, la înălţimea celui mai avansat Grup din industrie.

    Pe lângă atributele complementare, noul Grup reafirmă importanţa Securităţii şi Sănătăţii în Muncă, care reprezintă valoarea supremă a companiei noastre, fiind integrată în tot ceea ce facem. Întrucât România este o ţară în care companiile nu se suprapun, la nivel de branding se va păstra brandul existent ce va fi completat cu sintagma "membru al LafargeHolcim".

    Ne vom concentra eforturile şi vom valorifica noile atribute aduse de noul Grup - un nou centru de cercetare şi dezvoltare, un portofoliu de produse mai extins - pentru a le furniza clienţilor noştri soluţii adaptate nevoilor acestora. Suntem angajaţi să rămânem în continuare acelaşi partener de încredere pentru toate părţile interesate.

    Reporter: Cum au mers vânzarile de ciment ale companiei în prima jumătate a acestui an, comparativ cu perioada similară din 2014?

    François Petry: Înregistrăm o tendinţă pozitivă pe piaţa construcţiilor, în principal datorită investiţiilor private.

    Reporter: Ce estimări aveţi asupra volumului de vânzări pentru întreg anul 2015 şi ce tendinţe se manifestă pe piaţă?

    François Petry: În prima jumătate a anului 2015, piaţa construcţiilor a înregistrat o evoluţie pozitivă, peste media anului 2014. Se confirmă, astfel, tendinţa de stabilizare şi creştere pe segmentele rezidenţial şi non-rezidenţial. În mod evident, aceasta este o schimbare clară faţă de ultimii şase ani de blocaj financiar al întregii pieţe. Utilizatorii finali şi investitorii privaţi au din nou încredere să înceapă să investească în construcţia de locuinţe, băncile sunt mai flexibile în acordarea de împrumuturi, iar toate acestea sunt semne bune de redresare economică.

    Piaţa cimentului este un indicator cheie pentru evoluţia generală a sectorului de construcţii, iar construcţiile private au fost motorul de creştere pe această piaţă.

    Pentru 2015, se estimează că sectorul local al construcţiilor va înregistra o creştere de 5%, potrivit Comisiei Naţionale de Prognoză. Această creştere se va reflecta în parte şi pe piaţa cimentului, cel mai probabil în intervalul 3-5%, conform CIROM (n.r. asociaţia de profil). Din păcate, însă, vedem semne de evoluţie pozitivă doar în segmentele rezidenţial şi non-rezidenţial, ceea ce nu asigură stabilitatea industriei construcţiilor în ansamblul său. Această tendinţă trebuie urmată şi de segmentul construcţiei infrastructurii. Numai atunci vom putea vorbi despre o creştere sustenabilă a pieţei, care, în cele din urmă, se va traduce prin atragerea de noi investitori, generarea de noi locuri de muncă şi transformarea României în una dintre cele mai atractive pieţe din regiune.

    Reporter: Cum va arăta finalul de an pentru piaţa cimentului, din punctul de vedere al volumului şi valorii?

    François Petry: Dacă evoluţia pieţei va urma aceeaşi tendinţă ca în prima parte a anului, estimăm că în 2015 ne vom menţine la acelaşi nivel ca anul trecut.

    Reporter: Cum vedeţi evoluţia investiţiilor în infrastructura din fonduri publice în acest an? Dar din fonduri europene?

    François Petry: Segmentul infrastructurii are un potenţial semnificativ de creştere. Totuşi, nu suntem foarte optimişti în ceea ce priveşte acest segment, deoarece proiectele de infrastructură au fost blocate aproape în totalitate în ultimii doi ani. Nu credem că va exista o creştere pe acest segment pe termen scurt, având în vedere că, în momentul de faţă, sunt doar câteva proiecte de infrastructură cu finanţare disponibilă, plăţile pentru proiectele deja finanţate sunt întârziate şi nu au fost anunţate licitaţii importante noi.

    Reporter: Care sunt principalele probleme cu care vă confruntaţi pe piaţă şi ce măsuri veţi lua pentru a le contracara?

    François Petry: Piaţa este în continuare afectată de condiţiile economice dificile din ultimii ani, cu consecinţe directe pentru clienţii noştri, cum ar fi termene de plată mai mari, datorii tot mai problematice şi soluţii dificile de finanţare. Întârzierile la plată pentru proiectele de infrastructură reprezintă o situaţie specială, care reprezintă o problemă majoră pentru unii dintre clienţii noştri şi, implicit, şi pentru compania noastră. Totuşi, ne-am adaptat strategia pentru a le oferi clienţilor noştri produse şi servicii inovatoare care să răspundă eficient nevoilor lor.

    La nivel intern, una dintre problemele cu care ne confruntăm este deficitul de personal calificat în zona operaţională. Multe şcoli profesionale din România s-au închis începând cu 1990, iar unele din şcolile care încă există nu şi-au adaptat programa educaţională la nevoile actuale ale pieţei, astfel că lipsa unei instruiri profesionale reale este resimţită de numeroase activităţi din România. În acest context, am lansat mai multe programe (şcoala Zidarilor, Centrul Tehnic Aleşd, parteneriate cu şcoli profesionale). Ne pregătim, astfel, să ne reînnoim baza de date de talente şi ne propunem să oferim sprijin şi instruire de specialitate celor care doresc să dobândească cunoştinţe în domeniul nostru de activitate, şi nu neapărat să substituim lipsa şcolilor profesionale.

    Reporter: În ce regiuni ale ţării există cea mai mare cerere de ciment?

    François Petry: Principalele oraşe care generează cerere sunt, în continuare, Bucureşti, dar şi Iaşi şi Cluj-Napoca, unde se înregistrează o cerere ridicată de ciment pentru sectorul rezidenţial.

    Reporter: Cum au evoluat lucrările din fonduri private în 2015 şi care sunt tendinţele în domeniu?

    François Petry: În continuare, la fel ca în ultimii ani, proiectele private sunt cele care susţin creşterea pieţei materialelor de construcţii, investiţiile din partea statului în lucrări publice fiind în continuare la un nivel redus.

    Reporter: Consultanţii imobiliari susţin că a repornit construcţia de locuinţe noi. Se vede acest lucru pe piaţa cimentului?

    François Petry: Construcţiile de locuinţe noi au crescut cu 11,6% în trimestrul I al anului 2015, ceea ce a condus la o intensificare a activităţii pe piaţa construcţiilor.

    Reporter: Care sunt cele mai mari şantiere pentru care livraţi ciment?

    François Petry: Sectorul nerezidenţial (fabrici, depozite, clădiri de birouri, supermarketuri) din Bucureşti înregistrează începând de anul trecut o tendinţă ascendentă.

    În oraşele mari, observăm că revine apetitul pentru achiziţii imobiliare, prin creşterea gradului de încredere al persoanelor fizice în astfel de achiziţii, dar şi prin ofertele de creditare mai bune din partea băncilor. În aceste oraşe (Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi etc.) se înregistrează o evoluţie bună a pieţei rezidenţiale.

    Deşi evoluţia proiectelor de infrastructură nu are acelaşi reviriment precum celelalte sectoare de activitate, Holcim România oferă o gamă personalizată de servicii şi produse şi are în desfăşurare o serie de proiecte prin care ne propunem să oferim cele mai bune soluţii pentru partenerii noştri.

    Reporter: Vă mulţumesc!

    Holcim şi Lafarge au convenit, în aprilie 2014, o fuziune prin schimb de acţiuni, care ar crea cel mai mare producător de ciment din lume, cu vânzări anuale de aproximativ 40 de miliarde de euro. În luna decembrie a anului trecut, Comisia Europeană a aprobat fuziunea, însă obţinerea acordului instituţiei europene a depins de renunţarea la unele dintre activele deţinute de cei doi mari producători de ciment la nivel mondial.

    În aceste condiţii, în luna februarie, grupurile Holcim şi Lafarge au ajuns la un acord cu producătorul irlandez CRH pentru ca acesta să cumpere cea mai mare parte dintre activele scoase la vânzare de cele două companii, inclusiv pe cele din România, pentru 6,5 miliarde de euro.

    În ţara noastră, producătorul irlandez va prelua activele companiei franceze Lafarge, şi anume două fabrici de ciment, de la Medgidia şi Hoghiz, şi staţia de măcinare de la Târgu Jiu.

    Volumul vânzărilor de ciment şi clincher ale grupului elveţian Holcim din ţara noastră a crescut cu 23,1%, în primul semestru faţă de aceeaşi perioadă din 2014, acestea fiind susţinute în special de proiectele noi de construcţii din zona Capitalei. Pe piaţa agregatelor, volumul vânzărilor Holcim aproape s-a dublat, potrivit datelor companiei, care mai arată: "Activităţile Holcim în Europa de Est s-au accelerat pe unele pieţe, România înregistrând creşteri ale volumelor pe toate cele trei segmente, respectiv ciment şi clincher, agregate şi betoane. România a consemnat creşteri semnificative datorită activităţilor de construcţii din zona Bucureştiului".

    Conform raportului citat, grupul elveţian s-a confruntat, la nivel global, cu un mediu economic marcat de un ritm moderat de creştere şi de incertitudine. Pentru 2015, Holcim estimează creşteri ale volumului vânzărilor de ciment, excepţiile fiind Europa, Africa şi Orientul Mijlociu.

    În primul semestru din 2015, profitul net al grupului Holcim a crescut cu 36,4%, la 542 de milioane de euro, în timp ce vânzările s-au majorat cu 11,9%, până la valoarea de 8,18 miliarde de euro.

    Activele Holcim de la noi includ două fabrici de ciment, în Câmpulung şi Aleşd, o staţie de măcinare şi un terminal de ciment la Turda, 13 staţii ecologice de betoane, trei staţii de agregate, două staţii de lianţi speciali şi un terminal de ciment în Bucureşti.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional