FREE LAND: "Primele clădiri ale Blaxy Resort, disponibile din iulie"
Piaţa Imobiliară / 09 iulie 2015
Piaţa imobiliară din zona Litoralului se dezvoltă, potrivit doamnei Daniela Mureşan, din cadrul agenţiei imobiliare Free Land, care a făcut referire la unităţile de cazare, apreciind că, în ultimii ani, investiţiile de pe litoral sunt în creştere.
Acestea sunt împărţite în construcţii noi (în regim hotelier sau proprietate privată, folosite în interes propriu, dar şi ca spaţii de cazare pentru vacanţe) şi în construcţii vechi reabilitate (modernizate şi îmbunătăţite), care au ridicat gradul de confort, calitate şi servicii, ne-a spus domnia sa, menţionând: "În zona litoralului Mării Negre, care are o climă maritimă cu influenţe mediteraneene, perioadele capetelor de sezon estival pot fi prelungite, fiind perfecte pentru tratamente balneo, cură marină şi băi cu ape sulfuroase din abundenţă".
Acest lucru stă la baza dezvoltării pieţei imobiliare de pe Litoral.
Reprezentantul Free Land ne-a dat ca exemplu de construcţii noi proiectul Blaxy Premium Resort & Hotel, situat în nordul staţiunii Olimp.
Doamna Mureşan ne-a declarat: "Întregul complex de cinci stele cuprinde locuinţe în proprietate periodică, dar şi un hotel de 300 de camere, cu bază de tratament balneo. Capacitatea Complexului Blaxy este de 1.300 de camere, care asigură tot confortul. Valoarea investiţiei, aşa cum a transmis-o unul dintre partenerii proiectului - doamna Elena Klaici - este de 100 de milioane de euro. Proiectul se realizează pe etape, până în anul 2017, dar începând cu data de 4 iulie 2015, proprietarii şi toţi cei care sunt dornici de noutate, frumos şi calitate sunt aşteptaţi în cele trei clădiri finalizate deja. Tot pentru vacanţa din această vară vor fi finalizate şi zonele de agrement pentru plajă şi pentru petrecerea timpului liber, piscine etc.
Blaxy Premium Resort & Hotel este un proiect unicat în ţara noastră şi presupune posibilitatea achiziţionării unui apartament de cinci stele în sistem de proprietate periodică.
Proprietatea periodică oferă avantajul folosinţei locuinţei minim şapte zile pe an ori mai multe perioade, consecutive sau nu, la costuri de achiziţie şi întreţinere direct proporţionale cu perioada de proprietate, potrivit informaţiilor pe care compania ni le-a oferit, anul trecut.
Începută în 2014, construcţia complexului se întinde pe o suprafaţă de 35.000 de metri pătraţi. Ansamblul va fi alcătuit din şapte clădiri rezidenţiale a câte 9-10 etaje, cu 900 de apartamente de lux de tip studio.
Printre altele, complexul va dispune de jacuzzi, saună uscată, saună umedă; hamam, băi termale şi balneoterapie; saloane de masaj, acupunctură; kinetoterapie, aromaterapie şi detox club; solarium şi saloane cosmetice; tratamente de îngrijire şi înfrumuseţare personalizate, magazine, restaurante fast-food, clinică pentru servicii medicale generale, clinică stomotologică, farmacie, spălătorie, bancă comercială şi un PET Hotel.
În vederea efectuării unui program sportiv, ansamblul este prevăzut cu trei terenuri de tenis, două terenuri de sport multifuncţionale, baschet şi volei, săli de fitness, aerobic, tenis de masă şi squash, spaţii pentru trageri cu arcul, paintball, climbing şi ciclism, la care pot fi adăugate activităţi ca schiul nautic, scuba diving, navigări cu barca, iachting, banană, hidrobicicletă, kaiac-canoe, catamaran, pescuit, spaţii de joacă pentru copii.
Parcarea este prevăzută la o distanţă de 200 de metri de hotel, din motive ecologice.
Plaja privată a resort-ului va fi amenajată pe o suprafaţă de 9.000 de metri pătraţi.
Anul viitor, proiectul Blaxy va fi completat de Hotelul Blaxy, Clubul de Sănătate şi Centrul Spa, precum şi cel mai mare Centru de Conferinţe.
Săptămânile de vacanţă în Blaxy Resort vor începe cu ziua de sâmbătă şi se vor încheia în dimineaţa sâmbetei următoare, potrivit surselor citate.
Daniela Mureşan ne-a mai declarat: "Întrucât Blaxy aduce un nou concept pentru vacanţele din România, foarte mulţi dintre iubitorii de mare au răspuns pozitiv acestei investiţii, fiind un motiv determinant şi pentru alţi clienţi investitori care şi-au exprimat intenţia să realizeze lucruri noi şi să ofere calitate şi bun gust. Concepţiile diferă de la un investitor la altul, însă imensa bucurie este aceea că fiecare doreşte să aducă plus-valoarea prin noutăţi - dacă unul construieşte hoteluri de dimensiuni mari, altul doreşte să construiască doar vile de vacanţă exclusiviste, iar altul gândeşte proiecte pentru zone de agrement, însă toate au dimensiuni mari".
Free Land: "Venus - staţiunea cu cele mai multe hoteluri de patru stele de pe litoral"
Staţiunea Venus are cele mai multe hoteluri clasificate la patru stele de pe litoral, în ultimul an începând renovările totale la trei dintre aceste hoteluri vechi, aparţinând, anterior, THR Marea Neagră, potrivit Danielei Mureşan.
Domnia sa ne-a explicat: "Două dintre hoteluri, cu 10 şi 13 etaje, dar şi un număr de 25 de vile la care deja au fost demarate renovările totale, aparţin aceluiaşi investitor român - Mera Resort -, pentru care turismul a fost o provocare la început. Pe măsură ce investiţia prinde contur, investiţia este considerată un aport considerabil în revigorarea litoralului. În viitorul apropiat, compania urmăreşte să facă şi alte investiţii, de o anvergură şi mai mare".
Reprezentantul Free Land ne-a mai spus că, acum, se află în construcţie vile şi pensiuni private, în vederea exploatării lor în regim hotelier anual, în localităţile şi staţiunile riverane mării, în special în Costineşti, 2 Mai şi Vama Veche.
Daniela Mureşan: "Cazarea într-un hotel de patru/cinci stele ajunge până la 1.000 lei/zi"
Preţul proiectelor imobiliare de pe Litoral poate fi influenţat de calitatea materialelor utilizate, dar şi de mărimea proiectului, de modalităţile de plată etc., după cum ne-a spus reprezentantul Free Land, precizând: "În funcţie de ce clădire doreşti să realizezi şi pentru ca, ulterior, aceasta să fie apreciată pentru calitate şi bun gust, preţurile medii se situează între 250 de euro/mp şi 600 de euro/mp".
Pe segmentul rezidenţial, cererea a scăzut, în opinia domniei sale, întrucât "cei mai mulţi vin în vacanţă să se relaxeze, nicidecum să gătească". Ca dovadă avem lipsa locurilor de cazare, mai ales în perioada plină a sezonului, a completat doamna Mureşan.
Aceasta a adăugat: "Dacă vii în vacanţă şi alegi să te cazezi la un privat, într-un apartament de două camere, poţi plăti, în lunile iunie şi septembrie, 120 de lei/zi, iar dacă alegi lunile de vârf iulie- august, poţi plăti între 200 de lei/zi şi 250 de lei/zi, preţuri pe care le percep şi hotelurile de una, două şi trei stele. Dacă optezi pentru patru sau cinci stele, preţurile sunt între 600 de lei şi 1.000 de lei pe zi, având serviciile de masă şi relaxare incluse".
Ciprian Agachi, manager în cadrul agenţiei Imobiliare Litoral, a completat, afirmând că, în Mangalia, apartamentele se vând cu preţuri cuprinse între 650 de euro şi 750 euro/mp.
Pe Litoral, cererea este mai mică decât oferta, "fiind o piaţă a cumpărătorului", potrivit domnului Agachi.
Ciprian Agachi: "Criza a educat investitorii imobiliari"
Reprezentantul Free Land recomandă turiştilor sudul Litoralului, "pentru că revine cu paşi repezii la ceea ce a fost odată Perla Litoralului Românesc".
În ultimul an, în zona de sud a litoralului, tranzacţiile imobiliare au avut un trend crescător, preţurile apartamentelor urcând cu aproximativ 5%, ne-a precizat Ciprian Agachi. Domnia sa ne-a spus că preţurile terenurilor cu suprafeţe sub 1.000 mp au avut şi ele o creştere de aproximativ 3%.
"În ceea ce priveşte tranzacţiile imobiliare cu pensiuni, vile şi hoteluri, acestea nu au cunoscut o creştere semnificativă a numărului lor, iar în privinţa preţurilor nu există creşteri", ne-a mai declarat domnul Agachi.
Potrivit domniei sale, nu mai sunt demarcate proiecte de mari dimensiuni, pentru că în zona de sud a Litoralului sunt deja mai multe clădiri de apartamente ridicate până la un anumit stadiu care nu au mai avansat din cauză că nu sunt cumpărători.
În schimb, se construiesc şi mai urmează să se construiască vile de vacanţă şi pensiuni.
Reprezentantul Imobiliare Litoral ne-a mai spus că, odată cu trecerea timpului, clienţii s-au educat tot mai mult, mai ales ca urmare a trecerii prin criza imobiliară, şi, înainte să facă o investiţie se informează temeinic.
Dumitru Filip, primăria Mangalia: "Investiţii de 22 milioane euro, în sudul Litoralului"
Sudul Litoralului a înregistrat creşteri consistente şi dispune de investiţii în unităţile hoteliere, dar şi în zone de distracţie ca Aqua Park din Eforie Nord şi Paradis Land din Neptun.
Partea de sud a Litoralului a reuşit să atragă, în ultimii ani, investiţii majore, de circa 22 de milioane de euro. Hotelurile Ammon, Turquoise şi Inter, toate din staţiunea Venus, sunt doar câteva dintre noile investiţii realizate, recent, în zona respectivă.
Dumitru Filip, directorul Direcţiei de Turism din cadrul primăriei Mangalia, a afirmat: "Primăria are în derulare şi în curs de validare proiecte pe fonduri europene angajate la nivelul Municipiului Mangalia în valoare de 22 de milioane de euro, dintre care 80% sunt contracte realizate în ultimii doi ani, din banii rămaşi nefolosiţi la nivelul fondurilor naţionale".
Primăria Municipiului Mangalia încearcă să susţină investitorii din zona de sud a litoralului, potrivit city managerului Mangaliei, Romulus Dumitrana, care a declarat că "Primăria Mangalia a reuşit să întocmească o schemă de minimis pentru agenţii economici care investesc în sudul litoralului".
Primăria Municipiului Mangalia continuă, însă, să se confrunte cu diverse probleme. Romulus Dumitrana a precizat: "Ar fi nevoie de 8 milioane de euro pentru a rezolva problema iluminatului, bani pe care îi aşteptăm de la Guvern de un an şi jumătate, de când am depus un proiect în acest sens. Sperăm ca în 2016 să reuşim să rezolvăm această problemă".
Domnia sa a mai precizat că municipalitatea a depus şi un proiect pentru infrastructură, care ar necesita un buget mai mare de 20 de milioane de euro, pentru toate cele şase staţiuni din sudul litoralului şi că speră că în 2016-2020 vor exista fondurile necesare pentru realizarea acestui proiect.
Paza şi siguranţa reprezintă o altă problemă pe care Municipiul Mangalia încearcă să o rezolve. În ceea ce priveşte spaţiile verzi, Romulus Dumitrana a spus că primăria are maxim 15% din totalul acestora, restul fiind proprietăţi private.
Asociaţia Litoral - Delta Dunării: "Hotelurile sunt mai căutate decât vilele sau pensiunile"
Piaţa imobiliară şi de construcţii de pe Litoral este direct legată de sectorul turismului.
Numărul turiştilor de pe litoral a crescut, anul trecut, acesta rămânând dependent de ponderea masivă a turiştilor români, care ocupă o pondere de cel puţin 95% din totalul vizitătorilor, potrivit Asociaţiei de Promovare Litoral - Delta Dunării. Reprezentanţii acesteia ne-au precizat: "Remarcăm o creştere evidentă a numărului de turişti străini în 2014, o revenire spectaculoasă a polonezilor pe Litoral şi continuarea zborurilor charter între Tel Aviv şi Constanţa, zboruri iniţiate în premieră anul trecut. Numărul turiştilor vest-europeni care vin spre litoralul românesc pentru evenimente şi distracţia din cluburi este, de asemenea, în evoluţie ascendentă, mai ales la Mamaia, staţiunea regină a litoralului românesc".
În ultimii ani, a crescut nu doar numărul turiştilor în unităţile de cazare, ci şi încrederea acestora în produsele de vacanţă româneşti, staţiunea Mamaia şi plajele din Năvodari fiind pe primul loc în topul preferinţelor turiştilor.
Deşi pe litoral există hoteluri de patru şi cinci stele care oferă servicii superioare, cele mai multe hoteluri sunt de trei stele. Reprezentanţii Asociaţiei susţin că hotelurile de două stele au început să-şi varieze şi să-şi îmbunătăţească serviciile.
"Pe litoral, hotelurile sunt mai căutate decât vilele sau pensiunile. Cert este că, în full seson, hotelurile, vilele şi pensiunile sunt ocupate în aceeaşi măsură: 100%", ne-au spus reprezenatnţii Asociaţiei Litoral - Delta Dunării.
Având în vedere că, în urma crizei, turiştii au devenit mai pretenţioşi, dar mai economi, unităţile de cazare au fost nevoite să-şi îmbunătăţească serviciile şi condiţiile pe care le oferă, dar să menţină o anumită valoare financiară a acestora, potrivit surselor citate, care ne-au precizat că, de la un an la altul, se observă noi unităţi de cazare, "dar numai de la trei stele în sus".