Galaţi: Lucrări de renovare şi reabilitare imobile sunt în curs de atribuire
F.A. Investiţii / 01 septembrie 2012
Sănătatea, siguranţa publică, gestionarea deşeurilor sunt domenii pentru care Consiliul Judeţean Galaţi agreează încheierea de parteneriate public-private pentru dezvoltarea unor proiecte de investiţii majore, ne-a declarat noul preşedinte al Consiliului Judeţean Galaţi, Nicolae Dobrovici - Bacalbaşa.
Două dintre proiectele de investiţii ale CJ Galaţi erau, la jumătatea lunii august, în curs de atribuire a contractelor de lucrări. Astfel, în desfăşurare era procedura de atribuire a proiectului "Centrul multicultural Dunărea de Jos, strada Domnească, municipiul Galaţi". Lucrările vizează restaurarea, consolidarea, protejarea şi conservarea unei clădiri de patrimoniu - monument istoric, pentru funcţionarea Centrului Multicultural. Bugetul total este de 6,88 milioane lei, din care cofinanţarea CJ Galaţi este de 2,2 milioane lei. Proiectul trebuie implementat până la jumătatea lunii august a anului viitor.
Tot în curs de contractare sunt şi lucrările de reabilitare a Centrului de recuperare şi reabilitare persoane adulte cu handicap nr. 2 Unirea. Proiectul are un buget total de1,99 milioane lei, finanţat din fondurile proprii ale CJ Galaţi. Lucrările sunt prevăzute să fie finalizate în noiembrie 2013.
În curs de execuţie sunt lucrările de reabilitare a instalaţiei electrice la Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Ap. Andrei. La jumătatea lunii august erau realizate 30% din lucrările prevăzute în proiect, acestea urmând să fie finalizate în anul 2015. Antreprenor este SC Romprint 99 SRL Galaţi. Bugetul total este de 4,44 milioane lei şi este finanţat din fondurile proprii ale CJ Galaţi.
În stadiu de execuţie sunt şi lucrările de reabilitare a depozitului de carte şi a anexelor din cadrul Bibliotecii Judeţene V.A. Urechia Galaţi. Lucrările erau realizate în proporţie de 30% la jumătatea lunii august de către SC Comtiem SRL şi urmează să fie finalizate în martie 2013. Proiectul are un buget total de 1,1 milioane lei şi este finanţat din fondurile proprii ale CJ Galaţi.
Un proiect mare aflat în execuţie este cel de reabilitare a DJ261A Scânteieşti - Frumuşiţa. Lucrările erau finalizate 73%, la jumătatea lunii august de către SC Tancrad SRL Galaţi şi este prevăzut să se încheie în martie 2013. Bugetul total este de 7,2 milioane lei şi este asigurat din fonduri proprii.
Proiecte de perspectivă
Consiliul Judeţean Galaţi urmăreşte să realizeze proiectul "Sistem integrat de management al deşeurilor urbane solide în Municipiul Galaţi şi împrejurimi", pentru care a solicitat finanţare prin POS Mediu, în parteneriat cu Primăria Municipiului Galaţi. Proiectul are o valoare totală de 37,77 milioane euro, din care contribuţia CJ ar fi de 11,15 milioane euro.
Un alt proiect pe care CJ Galaţi intenţionează să îl realizeze vizează crearea unei noi facilităţi turistice - Muzeul de Artă Vizuală şi crearea de produse turistice transfrontaliere integrate în cadrul proiectului "Serviciile integrate în domeniul vizual - ARTturism". Bugetul total estimat este de 8,84 milioane de euro, din care cofinanţarea CJ Galaţi ar fi de 4,43 milioane euro.
Implementarea unui sistem de iluminat public cu panouri fotovoltaice a secţiunii de drum care uneşte punctul de trecere a frontierei Oancea - Cahul reprezintă un obiectiv specific al proiectului "Rolul administraţiei publice în promovarea eficienţei energetice" pe care CJ Galaţi intenţionează să îl finanţeze din fonduri extrabugetare. În cadrul aceluiaşi proiect un alt obiectiv specific este realizarea unui proiect pilot având ca scop utilizarea iluminatului public pe bază de panouri fotovoltaice în oraşul Reni. Valoarea estimată a acestui proiect este de 150.000 de euro.
Proiectul "Centrul de Afaceri" Galaţi a fost sistat
Proiectul "Centrul de Afaceri Galaţi" care presupunea construcţia şi funcţionarea Centrului de Afaceri Galaţi, a fost depus în cadrul Programului PHARE 2004-2006 Coeziune Economică şi Socială - Componenta Dezvoltarea Infrastructurii Regionale. Lucrările au fost sistate, în anul 2009, datorită intrării în faliment a firmelor constructoare: Gestion Tecnica de Montajes y Contrucciones GTM SA Spania, respectiv SC Brico SRL Galaţi.
Proiectul a beneficiat de fonduri acordate prin Programul PHARE coordonat de Ministerul Dezvoltării, precum şi de cofinanţare din partea Consiliului Judeţului Galaţi şi Primăriei Municipiului Galaţi.
Ca urmare a falimentului firmelor constructoare s-a pierdut finanţarea PHARE. Investiţia propusă prin acest proiect a fost sistată din cauza lipsei de fonduri. La jumătatea lunii august, CJ Galaţi aştepta aprobarea Ministerului Dezvoltării pentru finanţarea continuării lucrărilor.