Pe lângă aspectul estetic, gardul trebuie să asigure şi siguranţa celor din locuinţa pe care o împrejmuieşte
Gardul sau poarta casei nu reprezintă doar un element de separare între proprietatea dumneavoastră şi cea a vecinului, ci este un element arhitectural ce trebuie să fie în armonie cu casa pe care o împrejmuieşte.
Mai întâi de toate trebuie să vă decideţi dacă gardul va avea rol decorativ sau unul de protecţie, iar în funcţie de funcţionalitatea acestuia, puteţi alege sistemul constructiv, dimensiunile şi modelul gardului care să vă împrejmuiască locuinţa.
Sistemul constructiv al gardurilor, precum şi modelele diversificate şi uneori chiar personalizate pot satisface cele mai exigente gusturi.
Trebuie să ştiţi că înainte de a vă apuca de treabă aveţi nevoie de câteva acte. "Ca pentru orice construcţie, conform Legii nr. 50/1991 republicată, pentru construirea unui gard este nevoie de certificat de urbanism şi de autorizaţie de construire. Aceste acte se eliberează pe baza unui proiect de arhitectură şi rezistenţă depus la primăria locală. Această procedură este valabilă în cazul tuturor împrejmuirilor, ţinând cont de faptul că de cele mai multe ori primăria cere solicitantului să obţină şi acordul legalizat al vecinilor care ar putea fi afectaţi, dacă gardul se construieşte pe mezuină (n.r. pe hotar) ", ne-a declarat doamna arhitect Mariana Turda din Arad.
Primăria locală, prin serviciul de urbanism, pune condiţii tehnice în certificatul de urbanism. "În cazul gardurilor, serviciul de urbanism al primăriei poate să impună o înălţime maximă şi gradul de opacitate. Proiectanţii şi beneficiarul trebuie să respecte aceste cerinţe în întocmirea proiectului şi apoi în realizarea gardului. Primăria poate să impună şi diferenţa dintre gardurile interioare şi gardul de la frontul stradal, cerând, de exemplu, ca pe cele trei laturi interioare gardul să fie opac, iar la stradă să fie transparent", ne-a mai declarat doamna Mariana Turda.
Împrejmuirea trebuie să fie în armonie cu construcţia, de aceea arhitectului îi revine sarcina să proiecteze gardul cu aceeaşi grijă şi inspiraţie cu care realizează proiectul întregului imobil. Pe lângă cerinţa de aspect mai trebuie avută în vedere şi cea de siguranţă şi func-ţionalitate, multe împrejmuiri având, în final, nu numai rolul de demarcaţie, ci şi cel de distribuire a acceselor, de suport pentru plantele agăţătoare şi pentru iluminatul curţii şi grădinii.
O altă problemă de luat în seamă este lungimea unui tronson zidit sau turnat din beton (de exemplu, un soclu). Un gard lung trebuie neapărat fragmentat la circa 7 metri cu un rost de dilatare, în caz contrar acesta se frânge datorită tasării pământului şi a contracţiei/dilatării materialelor. Astfel, apar crăpături verticale inestetice şi practic imposibil de reparat.
Trebuie spus, de asemenea, că un gard, ca orice altă construcţie, trebuie fundat corect. În funcţie de zona climatică în care este construit gardul, fundaţia trebuie făcută atât de adâncă încât să treacă de zona în care pământul îngheaţă şi să intre 20 cm în zona în care solul este stabil în orice anotimp. "Dacă această condiţie nu este respectată, pământul va mişca structura gardului şi în timp o va frânge şi deforma", ne-a sfătuit doamna Mariana Turda.
S-a terminat cu rugina!
Dacă doriţi să scăpaţi de vopsitul periodic al gardului atunci vă propunem un gard din aluminiu. "Vopsirea este realizată în câmp electrostatic cu o tehnologie specifică aluminiului, ceea ce, pe lângă aspectul plăcut, are avantajul unei întreţineri uşoare. Recomandăm doar spălarea lui cu apă, fără detergenţi. Un alt avantaj al aluminiului este greutatea sa specifică, de trei ori mai uşor decât fierul, ceea ce înseamnă o solicitare redusă a sistemelor de automatizare", ne-a declarat domnul Gheorghe Gabor, managerul societăţii "Gabor Profile" SRL din Arad, ce are ca obiect de activitate confecţionarea de garduri, porţi şi balustrate din sisteme de aluminiu.
Produsele societăţii sunt grupate în trei game: Clasic, Modern şi Tradiţional.
"Un design de la tradiţional la clasic şi până la modern oferă specialiştilor societăţii posibilitatea executării unei mari varietăţi de modele şi culori ce se armonizează cu orice edificiu", ne-a mai declarat domnul Gabor.
La cerere, societatea execută şi modele de garduri şi porţi personalizate astfel încât să puteţi găsi un model care să vă reprezinte şi care să se "asorteze" cu casa dumneavoastră.
Preţul este în strânsă legătură cu modelul ales şi cu dimensiunea lucrării, lucru ce face ca acesta să varieze şi să înceapă de la 80 euro/mp (fără TVA) în cazul gardurilor şi de la 110 euro/mp (fără TVA) în cazul porţilor executate de societatea "Gabor Profile".
Avantajele aluminiului: vopsit în câmp electrostatic, nu rugineşte, uşor de întreţinut, greutate redusă, conferă viaţă lungă instalaţiilor de auto-matizare.
Gardurile din PVC sunt uşor de întreţinut
O alternativă pe care o puteţi lua în calcul sunt şi gardurile din PVC.
"Proprietarii pot alege stilul şi modelul care se potrivesc cel mai bine cu tipul de locuinţă sau îl pot adapta individual şi astfel integrat oricărui proiect arhitectural. Pornind de la o serie de forme de bază, combinaţiile ce pot fi realizate sunt nelimitate", ne-a declarat domnul Niculiţă Daniel, administrator al societăţii "Ambient Expert" SRL din Buzău, producător de garduri din PVC.
Pe lângă utilizarea lor pe segmentul rezidenţial aceste garduri sunt căutate şi pentru zone industriale, staţii peco, grădiniţe de copii, parcuri, etc.
Gardurile din PVC sunt foarte căutate deoarece necesită un minim de întreţinere. Singura "întreţinere" a gardului din PVC este spălarea lui cu apă, din când în când.
"PVC-ul folosit la fabricarea gardurilor este protejat împotriva razelor ultraviolete, fapt ce îl face imun la decolorare şi nu necesită vopsire sau alt tratament. Datorită faptului că pigmenul colorant este uniform distribuit în tot materialul, zgârieturile sau scrijeliturile sunt aproape invizibile", a mai spus domnul Niculiţă.
Pentru a vă face o idee cam cât vă cos-tă acest tip de gard, domnul Niculiţă ne-a spus că modelele de gard Blinds sau Windsor, de culoare gri, costă 500 lei/metru liniar de gard, cu menţiunea că preţul include TVA şi montajul gardului.
Panouri de gard din beton
Gardul din beton oferă o siguranţă sporită locuinţei împrejmuite şi vă fereşte de privirile indiscrete. Această variantă este foarte folosită pentru gardurile ce despart două proprietăţi. Specialiştii "Samouna Internaţional" SRL din Jilava, judeţul Ilfov ne sfătuiesc că pentru a ne feri de privirile indiscrete şi pentru a avea intimitate în propria curte să alegem panouri închise cu înălţimea de 2 metri compuse din plăci pline.
Pentru gardul de la frontul stradal, unde uneori ni se impune ca acesta să fie transparent, putem opta pentru panourile perforate, care, combinate cu stâlpi cu model sau stâlpi obţinuţi din bolţari decorativi pot crea un aspect elegant.
Societatea produce trei tipuri de garduri: cu plăci închise, cu plăci deschise şi cu plăci late şi peste cinci modele pentru fiecare tip de gard.
Preţurile practicate pentru garduri din plăci închise (200 cm x 50 cm) încep de la 39 lei/bucata, la care se adaugă preţul unei coame 200 cm x 18 cm x 10 xm (33 lei), stâlp (în funcţie de dimensiuni de la 39 la 80 lei) şi coamă stâlp tip bilă mică/mare (8,5 - 6 lei).