Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

GHEORGHE PIPEREA:"Prevăd că Programul Prima Casă va dispărea anul acesta"

EMILIA OLESCU Piaţa Imobiliară /

"Prevăd că Programul Prima Casă va dispărea anul acesta"

Este posibil ca, în acest an, să dispară Programul Prima Casă, ne-a spus, într-un interviu, avocatul Gheorghe Piperea.

Domnia sa ne-a menţionat: "Eu prevăd că Prima Casă va dispărea anul acesta. Sper să se ţină de cuvânt PSD, ce doreşte un altfel de program, care va fi cu adevărat un program social, pentru oameni, nu unul de ajutor de stat pentru bănci şi pentru dezvoltatorii imobiliari".

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) vrea să scadă cu aproape 15% plafonul garanţiilor pentru Programul Prima Casă aferent anului în curs, potrivit unui proiect de act normativ publicat, vineri, pe site-ul MFP.

Acesta arată că, pentru acest an, este propusă alocarea unui plafon al garanţiilor de 2,5 miliarde lei, de la 2,94 miliarde lei - nivelul plafonului total aferent anului trecut.

În opinia avocatului Piperea, problema cu Programul Prima Casă este faptul că dobânzile şi inflaţia vor creşte. Gheorghe Piperea ne-a explicat: "La o inflaţie de 2%, putem să ne aşteptăm la un ROBOR care să se ducă la 5%, posibil chiar 7%, până în toamnă. Acum, creditul Prima Casă este compus dintr-o marjă de 2,5% şi dintr-un ROBOR care, la şase luni, este în jur de 0,8%. Dacă ROBOR se va duce la 3%, nu la 7%, practic, costul cu dobânda se va dubla.

Acest lucru va face ca default- urile, care sunt relativ rare acum, pe acest program, să se înmulţească. În acelaşi timp, eşecul de plată la scadenţă înseamnă trei consecinţe foarte grave - statul român va plăti jumătate din garanţie, apoi statul va executa silit acea casă în favoarea băncii, după care statul se subrogă în drepturile băncii şi îl urmăreşte pe debitor pentru tot ceea ce a rămas de plată, pentru că nu se şterge datoria odată cu executarea. Nu doar că îl urmăreşte, dar îl penalizează cu până la 18% pe an - nivelul penalităţilor practicate de ANAF. Acel om devine un contribuabil".

Avocatul Gheorghe Piperea consideră că decizia de a elimina Programul Prima Casă de sub efectul Legii dării în plată se va dovedi a fi fost catastrofală, întrucât "va duce la probleme sociale foarte grave, iar aceste credite se vor transforma în cazuri sociale".

Domnia sa ne-a precizat: "Debitorii nu se vor califica să dea direct în plată, dar, în baza motivării CCR pe Legea dării în plată, şi cei cu credite prin Programul Prima Casă vor putea apela la această lege, pentru reechilibrarea contractului sau pentru încetarea efectelor lui, ceea ce înseamnă ştergerea datoriei şi executarea imobilului, în baza Codului Civil".

De la lansarea acestul program guvernamental - în anul 2009 - şi până la finele lunii noiembrie 2016, au fost acordate 203.783 garanţii, în valoare totală de 17,5 miliarde lei, potrivit documentului postat pe site-ul MFP. De la începutul anului trecut până la finele lunii noiembrie, au fost acordate 32.747 garanţii, în valoare totală de 3,1 miliarde lei.

Proiectul de act normativ specifică: "Până în prezent, în cadrul Programului au fost înregistrate 767 cereri de plată, din care, până la data de 29.12.2016, au fost plătite 521, iar valoarea totală a garanţiilor plătite este de 44.077.264,79 lei. Un număr de 130 de cereri de executare, în valoare totală de 540.281,65 lei şi 2.151.748,80 euro au fost respinse la plată. Din garanţiile executate, un număr de 14 garanţii, în valoare totală de 1.098.768,98 lei, au fost repuse în vigoare, iar diferenţa până la 781 cereri de executare a garanţiilor înregistrate este reprezentată de cereri retrase de la plată, garanţiile aferente fiind încă în vigoare, şi de cererile în analiză, pentru care nu s-au emis încă decizii de plată/respingere, acestea având termene de finalizare în 2017".

Iniţiativa legislativă a fost emisă în vederea modificării şi completării Hotărârii Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a Programului Prima Casă.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional