Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

GHIDUL ANEVAR PENTRU 2014:Volumul tranzacţiilor imobiliare din Cluj-Napoca a crescut cu 28%

Piaţa Imobiliară /

Volumul tranzacţiilor imobiliare din Cluj-Napoca a crescut cu 28%
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Valoarea tranzacţiilor - mai mare cu 23%, faţă de cea din 2013

    Volumul tranzacţiilor imobiliare din municipiul Cluj-Napoca a crescut cu 28%, anul trecut faţă de 2013, după cum reiese din cel de-al doilea ghid realizat de o echipă de evaluatori membri ai Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR), în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local Cluj-Napoca şi cu sprijinul companiilor de consultanţă Veridio si KPMG.

    Potrivit lucrării, valoarea tranzacţiilor imobiliare din Cluj-Napoca a crescut cu 23%, în 2014 faţă de anul precedent, 84,5% din tranzacţiile cu proprietăţi imobiliare aferente anului trecut fiind finanţate din surse proprii. Achiziţiile persoanelor juridice reprezintă 16,5% din valoarea tranzacţiilor.

    Realizată în premieră pe ţară în 2014, lucrarea conţine date privind volumul şi valoarea totală a proprietăţilor tranzacţionate, repartizarea acestora pe tipuri de proprietăţi (apartamente, case, terenuri, altele), preţurile medii pe metru pătrat distribuite pe cartiere şi pe întregul municipiu, precum şi multe alte cifre relevante.

    "Continăm colaborarea în acest proiect pentru a putea oferi clujenilor şi celor care îşi aleg oraşul nostru ca loc de relocare informaţii corecte, credibile şi actualizate cu ajutorul cărora să poată face alegeri corecte la achiziţia de imobile. Ne bucură deschiderea şi interesul de care s-a bucurat acest proiect şi faptul că astăzi se lansează cea de a doua ediţie aduce un plus de valoare ghidului, prin posibilitatea unor analize comparative, în timp, care ne arată tendinţele pieţei imobiliare clujene", a apreciat primarul Emil Boc.

    La rândul său, Adrian Vascu, preşedinte ANEVAR şi senior partner Veridio, ne-a declarat: "Anul trecut, piaţa imobiliară din Cluj a fost mult mai dinamică decât în 2013. S-au vândut cu 28,6% mai multe proprietăţi, ceea ce s-a reflectat şi într-o creştere valorică, de aproape 23%. Interesant mi s-a părut că această creştere a venit în principal din tranzacţiile cu case, cu aproape 35% mai multe ca în anul precedent, în condiţiile în care terenurile s-au vândut mai slab ca în 2013, iar tranzacţiile cu apartamente au înregistrat o creştere nesemnificativă.

    Studiul a fost foarte bine primit la Cluj şi ne-am dori să extindem acest proiect de transparentizare a pieţei imobiliare şi în alte zone ale ţării. Până la urmă, pe o piaţă pe care se investesc sume de bani atât de mari, transparenţa şi informarea corectă ar trebui să reprezinte normalitatea. Am stat de vorbă, în acest sens, atât cu Asociaţia Municipiilor din România, dar şi cu mai multe primării din ţară. Principala problemă este că acest demers necesită actualizarea software-ului şi a sistemelor în care se înregistrează tranzacţiile, astfel încât să conţină şi informaţiile utile pentru vânzători şi cumpărători. Sperăm ca tot mai multe primării din ţară să găsească minimul de resurse necesare pentru a face acest pas, pentru că o piaţă imobiliară transparentă atrage investitori seriosi şi pe termen lung, în detrimentul speculanţilor, cu efecte benefice pentru întreaga economie şi dezvoltare a zonei respective".

    În perioada ianuarie-decembrie 2014, au fost tranzacţionate 6.355 de proprietăţi imobiliare, în Cluj, dintre care 383 de terenuri (de 15,8 milioane de euro), 363 de case (cu o valoare a tranzacţiilor de 35,3 milioane de euro), 3.749 de apartamente (valoarea tranzacţiilor fiind de 169,4 milioane euro) şi 1.860 de alte tipuri de proprietăţi imobiliare, cum ar fi spaţii comerciale, office, spaţii industriale sau auxiliare. Valoarea totală a tranzacţiilor încheiate în 2014 pe raza Municipiului Cluj-Napoca a fost de aproximativ 283,9 milioane de euro.

    Dacă în 2013, achiziţiile persoanelor juridice au reprezentat mai puţin de 7% din total, în 2014, această cifră a urcat la 16,5%. Top 10 cele mai valoroase tranzacţii ale persoanelor juridice însumează peste 24,2 milioane de euro din cele 46,7 milioane de euro tranzacţionate de persoanele juridice în 2014, potrivit ghidului.

    Cele mai multe tranzacţii au fost realizate în luna octombrie, care a fost şi luna cu cea mai mare valoare a tranzacţiilor, de aproximativ 31,8 milioane de euro.

    Cartierul clujean cu cele mai multe tranzacţii a fost, ca şi în 2013, Mănăştur (1.042 de tranzacţii), care a fost detronat însă din punct de vedere valoric de Centrul Clujului, unde proprietăţile tranzacţionate în 2014 au însumat 42,3 milioane de euro.

    Preţul mediu al unui apartament a fost de 832 de euro/mp, în timp ce o casă construită înainte de 1990 a fost vândută cu circa 631 de euro/mp, iar una de după 1990 s-a ridicat la 514 euro/mp.

    Printre altele, lucrarea precizează că, în majoritatea cartierelor clujene, există atât zone imobiliare consacrate, "precum şi zone de dezvoltare sau extindere imobiliară recentă".

    Specialiştii care au realizat ghidul afirmă că preţurile medii rezultate nu sunt aplicabile oricărei proprietăţi, ci mai degrabă reflectă nivelul mediu al preţurilor proprietăţilor tranzacţionate, însă preţurile sunt influenţate de vechime, caracteristici fizice (tip, dotări, dimensiuni, grad de confort), localizare şi poziţionare (vecinătăţi, stradă, etaj, orientare, proximitate faţă de mijloacele de transport), proprietăţi auxiliare incluse în preţ etc.

    - Cea mai scumpă casă tranzacţionată anul trecut la Cluj-Napoca este localizată în cartierul Zorilor, tranzacţia fiind încheiată la puţin peste 600.000 de euro.

    - Cel mai scump teren a fost vândut în cartierul Bună Ziua, la mai mult de 500.000 de euro.

    - Cartierul cu cele mai multe tranzacţii este Mănăştur (1.042 tranzactii), iar cartierul cu cele mai valoroase tranzacţii este Centrul (circa 42,3 milioane de euro).

    - Cele mai mari tranzacţii au fost realizate de persoane juridice şi includ o clădire tip office şi o unitate hotelieră.

    - Top 10 cele mai valoroase tranzactii PJ însumează peste 24,2 milioane euro, din cele 46,7 milioane euro tranzacţionate în 2014 şi includ în cea mai mare parte clădiri office, dar şi o unitate hotelieră şi o clădire de tip rezidenţial.

    - Strada cu cele mai multe tranzacţii este strada Oaşului (225 tranzacţii), iar Alexandru Vaida Voievod este strada cu cele mai valoroase tranzacţii (circa 13,1 milioane de euro).

    - Cea mai mare suprafaţă de teren intravilan tranzacţionată a fost de aproximativ 7.500 mp (iar cea de teren intravilan agricol / 8.100 mp).

    - Cea mai mare valoare lunară a tranzacţiilor s-a înregistrat în luna octombrie, de aproximativ 31,8 milioane euro.

    - Cel mai frecvent au fost tranzacţionate parcele de teren cu suprafeţe cuprinse între 500 şi 1.000 mp.

    - Cel mai des au fost tranzacţionate apartamente cu suprafete utile cuprinse între 35 şi 55 mp.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional