Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

GRĂDINASfatul specialiştilor: încercaţi să plantaţi flori specifice fiecărui anotimp

F.A. Amenajări /

Sfatul specialiştilor: încercaţi să plantaţi flori specifice fiecărui anotimp

Pentru un aspect deosebit folosiţi irigarea şi iluminatul nocturn

Pe lângă interesul manifestat pentru interiorul sau exteriorul casei atenţia proprietarilor trebuie îndreptată şi către grădina din jurul ei. Indiferent de spaţiul de care dispuneţi puteţi găsi un loc pentru o floare, o mică alee sau să plantaţi un pom.

Pe piaţa de profil din ţara noastră au apărut foarte multe societăţi cu specialişti pregătiţi să va sfătuiască şi să vă ofere cele mai bune soluţii de amenajare exterioară. În plus, cu ajutorul unor programe speciale de proiectare 2D sau 3D vă puteţi face o imagine a grădinii pe care o doriţi.

Primul lucru care trebuie luat în calcul când hotărâţi să aveţi o grădină este stilul. Puteţi opta pentru un stil clasic sau unul modern, "important este ca stilul grădinii să se potrivească stilului arhitectural al casei, dar să reflecte şi personalitatea dumneavoastră", ne-a spus doamna Adela Câmpeanu, director comercial al societăţii "Ambient All SRL" din localitatea Buftea, judeţul Ilfov.

Dacă v-aţi decis asupra stilului, următorul pas este să vă hotărâţi asupra funcţionalităţii aranjamentului arhitectural al grădinii şi al componentelor acestuia. Aici un rol important îl joacă bugetul de care dispuneţi pentru că în funcţie de el veţi şti ce vă permiteţi să plantaţi şi cum să decoraţi grădina.

Funcţionalitatea poate crea noi spaţii pentru joacă şi odihnă, creşte intimitatea şi oferă o barieră împotriva soarelui şi a vântului.

Nu uitaţi de vârsta copiilor astfel încât trebuie să evitaţi plasarea locului de joacă lângă un iaz şi să excludeţi din grădină plantele otrăvitoare sau cu ţepi.

Tipul şi calitatea solului trebuie atent verificate. "Este necesar să ştiţi dacă trebuie să decopertaţi sau din contră să mai aduceţi pământ pentru a avea un sol fertil şi propice dezvoltării plantelor", ne-a declarat domnul Liviu Matei, director general al societăţii "Total Garden" din Bucureşti.

Alegerea plantelor necesită o foarte bună cunoaştere a acestora. Trebuie aleşi arborii, arbuştii şi florile care se pretează cel mai bine în climatul din zona în care aveţi locuinţa. "O atenţie deosebită trebuie să acordaţi zonei geografice în care vă aflaţi pentru că, spre exemplu, nu putem planta o ferigă în zona litoralului", ne-a sfătuit domnul Liviu Matei.

Trebuie să ţineţi cont de expunerea la soare a plantelor, de forma şi mărimea acestora, de cum vor evolua ele în următorii ani, de colorit şi de perioadele de înflorile. "Ideal este să plantăm ceea ce ne place şi, cel mai important, să avem flori specifice fiecărui anotimp pentru a avea grădina mereu înflorită; lavanda pentru luna iunie, trandafirii care vor înflori toată vara, liliac pentru primăvară, răşinoşi care sunt verzi tot timpul anului şi mai ales pomi fructiferi", a completat domnul Matei.

"Încă de la început trebuie să ţinem cont de mărimea şi vârsta la care vrem să fie plantele atunci când realizăm grădina. Plantele mici sunt mai ieftine, dar necesită timp până vor ajunge la maturitate. Plantele deja mature sunt mai scumpe, dar garantează aspectul imediat al concepţiei. Totul depinde de buget", a declarat doamna Câmpeanu.

Florile şi plantele vă ajută să puneţi în valoare şi alte piese de rezistenţă ale grădinii cum ar fi aleile sau iazul. Aleile înconjurate de gazon garantează un aspect estetic deosebit. Gazonul este imaginea de fundal a unei grădini sau chiar elementul principal în construcţia unui peisaj arhitectural. Peluzele necesită îngrijire de specialitate iar irigarea manuală sau automatizată este obligatorie.

Trebuie să ştiţi că irigarea manuală, în ciuda costului scăzut, are câteva dezavantaje: vă răpeşte din timp, nu reuşiţi să udaţi uniform, riscaţi să udaţi prea tare unele zone şi prea puţin altele. Însă un sistem automatizat de irigaţie, deşi ceva mai costisitor, vă scuteşte de grija udatului. "Sistemul automatizat de irigat oferă eficienţă maximă şi trebuie realizat înaintea gazonării deoarece conductele cu apă şi aspersoarele sunt îngropate în sol", ne-a spus doamna Câmpeanu.

Preţul unui metru pătrat de gazon, comercializat de societatea "Total Garden" este de 5,5 euro cu transport şi montaj inclus. În ceea ce priveşte sistemul automatizat de irigare, domnul Matei ne-a declarat: "Sistemul este gândit odată cu proiectul de amenajare, iar irigarea se raportează la poziţia plantelor şi a geometriei terenului şi nu invers. Sistemele de irigare sunt de două tipuri: profesionale şi semiprofesionale. Pentru o grădină de 300 mp spre exemplu, preţul unui sistem de irigare, în varianta profesională, poate ajunge şi până la 3.000 de euro cu manoperă inclusă, în funcţie de complexitatea grădinii, iar în varianta semiprofesională preţul ajunge undeva la 1.500 de euro".

Piaţa sistemelor de irigaţii s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani, iar irigarea a ajuns să devină un spectacol plăcut şi relaxant. Aspersoarele ascunse în gazon se ridică sub presiunea apei pentru ca apoi să dispară iar printre firele de iarbă. Panourile de comandă sunt uşor de utilizat şi fac posibilă programarea udării pe un an de zile. Senzorii de ploaie şi umiditate opresc funcţionarea aspersoarelor atunci când plouă sau când solul este îmbibat suficient cu apă.

Pe lângă sistemul de irigare mai puteţi adăuga grădinii dumneavoastră şi un sistem de iluminare. "Sistemul de iluminat poate fi general, funcţional sau ambiental. Este de preferat să fie racordat la o sursă de energie electrică (pentru a evita costurile suplimentare - becuri economice sau senzori de mişcare) sau senzori crepusculari (care se aprind automat la lăsarea serii). Costul diferă în funcţie de sistemul ales, de numărul becurilor şi de distanţa dintre ele, la care se adaugă costul cablului electric, care trebuie să fie special pentru subteran", ne-a declarat domnul Liviu Matei.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional