Hanul Balaban, inspirat de o veche casă ţărănească
Amenajări / 11 aprilie 2018

Inspirat de o veche casă ţărănească, mutată între timp la Muzeul de Etnografie din Sibiu, Dan Dimăncescu a reunit stilul arhitectural tradiţional şi mâncarea autohtonă în cadrul unor peisaje fermecătoare, unde a construit Hanul Balaban. Construcţia se află la 1.000 de metri atât de lanţul muntos Bucegi, cât şi de Piatra Craiului.
Investiţia a fost mai mare decât ar fi pentru o construcţie normală, ne-a precizat proprietarul hanului.
Domnia sa ne-a declarat: "Avem două case mari care au curţi interioare şi o casă ţărănească mică demontată şi mutată în locaţia hanului nostru. Costul cel mai mare a fost pentru utilizarea buştenilor şi a materialelor de bază, materiale naturale care sunt în mod surprinzător mai scumpe decât betonul, mult mai ieftin, şi preferat în multe structuri".
Proprietarul hanului ne-a povestit că în prima sa vizită la Bran şi în satul Măgura a schiţat o casă ţărănească. Peste 30 de ani a descoperit că aceasta a fost mutată la Muzeul Astra de Etnografie din Sibiu.
"Acea casă a constituit modelul Hanului Balaban pe care l-am copiat cu exactitate", mai spune Dan Dimăncescu.
Potrivit domniei sale, vizitatorii sunt imediat impresionaţi de faptul că o arhitectură tradiţional ţărănească poate fi transformată într-un loc atât de primitor şi modern.