Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Iancu Guda, AAFBR: "Programul Prima Casă ar trebui oprit gradual"

A.I. Piaţa Imobiliară /

Programul Prima Casă ar trebui oprit gradual, a declarat, ieri, Iancu Guda, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), în cadrul unei conferinţe de presă.

Domnia sa a spus: "Prima Casă, din punctul meu de vedere, ar trebui gradual oprit. Anul trecut a reprezentat 80% din totalul creditelor acordate pentru achiziţionarea unei locuinţe noi. A distorsionat semnificativ piaţa, în condiţiile în care a fost contractat de o pătură a societăţii care nu are nevoie de un asemenea program, mai degrabă cu caracter social, cel puţin la începutul său, în condiţiile în care s-au contractat credite cu Prima Casă unde avansul, deşi minimul e de 5%, a fost plătit la un nivel de 50% - 60%".

Potrivit preşedintelui AAFBR, acest fapt a făcut ca preţul pentru imobiliare rezidenţiale, pentru apartamente noi, să fie uşor supraapreciat printr-o falsă alimentare a cererii. Practic, este un program ce are condiţii de acces facil, care a fost speculat de pătura cu venituri peste medie.

"În trendul de reducere a importanţei acestui program, cred că ar trebui orientat către pătura cu venituri scăzute, care chiar are nevoie de un asemenea produs cu un avans mai mic", a completat Iancu Guda.

Totodată oficialul AAFBR a precizat că, în opinia sa, în momentul actual, imobiliarele sunt supraevaluate undeva la 20% - 25%.

Domnul Guda a explicat: "Dacă faci un calcul mediu, cu chiria care poate fi încasată pe metru pătrat, pe zece ani, cu un grad de ocupare de 90% al activului şi reinvestirea chiriei la un randament anualizat real de 3%, pe o clasă de active cu risc sub medie cum ar fi al obligaţiunilor, atunci ajungi la un preţ pe metru pătrat de 1.000 - 1.050 de euro. Astăzi este 1.250 euro".

Totodată, pentru rezidenţiale nişate, într-o zonă foarte bună, preţul ajunge la 2.000 de euro pe metru pătrat, în timp ce fundamentele indică mai degrabă un maxim de 1.500 de euro pe metru pătrat, pentru acelaşi calcul de chirie, încasată pe zece ani şi reinvestită la un randament de 3%, a mai punctat Iancu Guda.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional